26.05.2010. / 14:55

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Saborska oporba: Čelnike HERA-e smjenjuje se jer su pokušali biti neovisni

"Istina je da se Tomu Galića (predsjednik Upravnog vijeća HERA-e) smjenjuje jer je bio neposlušan, jer nije pitao premijerku i usudio se donijeti mišljenje na koje je po zakonu imao pravo", ustvrdio je Stazić

Nenad StazićNenad StazićIako podupire razrješenje predsjednika i članova Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA-e), saborska oporba ocijenila je danas da je vlada njihovo razrješenje trebala inicirati zbog brojnih afera koje se uz njih vežu, a ne, kako su rekli, jer su se usudili usprotiviti premijerki Jadranki Kosor.

"Nije ih se smjenjivalo kada su kršili zakone, nego kada ih poštuju", poručio je Nenad Stazić (SDP).

Neistinitim je ocijenio tumačenja vlade i HDZ-a da se članove Upravnog vijeća HERA-e kani smijeniti zbog nepoštivanja i odugovlačenja procedure, selektivnog pristupa i "soliranja" u odlučivanju o poskupljenju plina. Uvjeren je, naime, da ih HDZ smjenjuje jer su objavom mišljenja o potrebi poskupljenja toplinske energije, što im je, kaže, i zakonska obveza, "razljutili premijerku."

Smjena zbog neposluha

"Istina je da se Tomu Galića (predsjednik Upravnog vijeća HERA-e) smjenjuje jer je bio neposlušan, jer nije pitao premijerku i usudio se donijeti mišljenje na koje je po zakonu imao pravo", ustvrdio je Stazić.

HDZ-ovi su zastupnici odbacili njegova tumačenja, podupirući stav vlade da je HERA selektivno objavila mišljenja poduzeća koja se bave toplinarstvom (od njih 11 objavila je mišljenja 7 poduzeća), i to s odgodom od pet mjeseci. Članovi Upravnog vijeća HERA-e, isticali su HDZ-ovci, ogriješili su se o načela ekonomičnosti i učinkovitosti, doveli subjekte koje nadziru u diskriminirajući položaj, učinili teške povrede Statuta.

'Neodgovorno ponašanje jedne institucije'

"Nezavisnost ne znači da je netko izvan sustava i da može raditi što hoće", poručio je Dragan Kovačević (HDZ), ocijenivši da su nezavisnost te regulatorne agencije nepromišljenim potezima u pitanje doveli njezini čelnici , a ne vlada. "Soliranje, nepoštivanje i odugovlačenje, selektivni pristup, to ne može biti način rada jedne institucije i za to netko mora snositi odgovornost", dodao je.

Kovačević je naglasio da vlada ulaže velike napore kako bi u vrijeme krize stabilnim održavala energetski sektor, "i to ne može biti dovedeno u pitanje neodgovornim ponašanjem jedne institucije".

'Priča dovedena do razine tragikomedije'

Za Gorana Beusa Richembergha (HNS) cijela priča oko HERA-e dovedena je "do razine tragikomedije". "Kada je HERA samo pokušavala biti neovisna, to je izazvalo takav bijes da ih nitko ne može spasiti, pogotovo jer je njihov politički zaštitnik u Remetincu", poručio je.

Vladajuće je upitao kako to da nisu smjenjivali čelnike HERA-e nakon što je otkriveno da ih je većina došla iz HEP-a, dakle poduzeća koje trebaju nadzirati, te da je njihov čelnik po povlaštenoj cijeni otkupio HEP-ov stan. "Poruka je jasna - ne petljajte tamo gdje mislite da vam je mjesto, nego budite po strani i čekajte impute iz vlade", rekao je HNS-ovac.

Tko je koliko pokrao?

S njim se složila i Ingrid Antičević Marinović (SDP). "Ako netko samo zazvoni za neku nepravilnost, tome je odzvonilo. To je premijerkina famozna borba protiv korupcije i time se ustvari pokazala unaprijed i ono što u biti jest, nikakva jahačica konja kojemu čvrsto drži uzde, nego jednostavno jahačica apokalipse", izjavila je Antičević Marinović .

Uzvratio joj je Krunoslav Markovinović (HDZ), rekavši da bi, kada se spominje korupcija, "nenadmašne bile perjanice iz SDP-a dobivanjem 4,7 milijuna eura mita od Daimlera, što je jasno rekord u visini mita".

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 26.05.10. 18:50

e stazitcu, stani vishe lajaty. moresh cijely mandat lajaty i na krayu nish produktiwnog poqrenuty. il pokreny narod il prestani vishe lajaty... vetc my stim layanjem na onu stvar idesh. bitch


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika