26.05.2010. / 22:34

Autor: Ana Smrečki

Stopa za bogate: Na plaće veće od 25 tisuća porez čak 50 posto

Čeka se na premijerkin povratak iz SAD-a. U međuvremenu, neslužbeno se može čuti da se radi o dobrom potezu, posebno za one radnike kojima će se ove godine uskratiti regresi, božićnice ili plaće

Prijedlog HSLS-ovog Darinka Kosora na neformalnom susretu podržala i premijerka KosorPrijedlog HSLS-ovog Darinka Kosora na neformalnom susretu podržala i premijerka KosorPredloženim mjerama za gospodarski oporavak naše zemlje uskoro bi se trebale obuhvatiti najveće plaće. Reformom poreza na dohodak i novim razredima ta se primanja ipak neće povećavati. Naime, kako piše Večernji list na prijedlog HSLS-a, umjesto preložene tri stope poreza na dohodak uvodi se i četvrta. Tom će se stopom oporezivati najveće plaće u zemlji i to u iznosu od čak 50 posto.

Na plaće do 3600 kuna porez na dohodak iznositi će 12 posto, do 10800 kuna 25 posto, do 25 tisuća kuna 40 posto, a sve iznad toga oporezivat će se s 50 posto, otkrio je šef HSLS-a Darinko Kosor. Na takav je prijedlog, prema njegovim riječima na prošlotjednom neformalnom sastanku pristala i premijerke Kosor. Iako je prva dama Banskih dvora amenovala prijedlog koalicijskog partnera, službene potvrde još nema.

Premijerka podržala prijedlog koalicijskog partnera

Čeka se na premijerkin povratak iz SAD-a. U međuvremenu, neslužbeno se može čuti da se radi o dobrom potezu, posebno za one radnike kojima će se ove godine uskratiti regresi, božićnice ili plaće. Ministar Šuker, poručuje HSLS-ov Kosor smatra da taj prijedlog neće izazvati velike financijske efekte na prihodovnoj strani proračuna, ali poručuje da je ta stopa bitna zbog pravednosti i politike.

Prijedlog se odnosi i na ministre, te saborske zastupnike

HSLS je mislio i na kritičare vladinog programa gospodarskog oporavka, koji su mu pripisivali nedostatke poput izostanka spomenute četvrte stope, ističući da je na gubitku srednji sloj, a na dobitku upravo onaj najbogatiji. I liberalima je jasno da proračun od te stope neće profitirati, no složni su da se njome postiže ravnoteža pravednosti.

Ova je inicijativa usrećila i sindikate koji s oduševljenjem pozdravljaju uvođenje 'stope za bogate', poručujući da je to jedino pravedno rješenje. Osim predsjednike uprava, menadžere, ona će pogoditi i ministre i saborske zastupnike.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
28/5/07

MarinZG, 27.05.10. 09:40

Bitno da mi već skoro godinu dana plaćamo krizni porez, a da bi javne službe pričale o nekakvim božićnicama i regresima, koje su kod privatnika odavno ukinute zbog krize.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika