31.05.2010. / 14:37

Autor: Nekretnine.hr

Čišćenjem smanjite uzročnike alergija

Najbolji način da se zaštite od alergija je da izbjegavate prašinu ili barem pokušate smanjiti razinu prašine i količinu mikroorganizama. To možete postići redovitim održavanjem odnosno čišćenjem svoga doma i/ili poslovnog prostora, usisavanjem i redovitim čišćenjem tepiha i namještaja

Prašina je registrirana i prepoznata kao alergija tek 1964. godine, do kada su se tepisi još jako rijetko koristili u domovima. Tada su liječnici preporučili korištenje tepiha kako bi isti upijali prašinu, odnosno sprječavali ju da lebdi unutar prostorije. Pod uvjetom da tepih održavamo redovito i na pravi način, onda on može doista imati pozitivan učinak na smanjenje alergije. Osim prašine, glavni uzrok alegrija je i grinje. Grinje su mali insekti, nevidljivi ljudskom oku, koji žive u vlažnom okruženju. Nečistoća i izumrle grinje su nadražljive tvari u prašini. Upravo zato alergolozi misle da je spavaća soba najvažnije mjesto kojeg čovjek treba osigurati od alergena, jer tamo provodimo najviše vremena.

Spavaće sobe

Presvucite jastuk i madrace
Uložite u nepropusne navlake ili posebne jastučnice od kvalitetenijeg satena koje ne propuštaju alergene. Time presvucite svoje jastuke i madrace (osim vodenih kreveta).Jastuci i madraci sadrže vlaknasti materijal, idealno okruženje za rast grinja.

Perite svoju posteljinu
Pokrivači i jastuci koji su punjeni pahuljicama, biljnom vunom ili perjem ne dolaze u obzir za alergične osobe. Perje može izletiti iz navlake i prouzročiti njihovim dišnim putevima velike probleme. Pokrivači i plahte se trebaju prati svakih sedam do deset dana i to ako je moguće u što toplijoj vodi. Pokrivač madraca i sintetičke pokrivače perite svaka dva tjedna.

Čistite jednom tjedno
Ako niste čistili duže od tjedana dana, očekujte da se nakupilo već previše prašine. A čišćenjem opet raspršujete veliku količinu prašine. Najbolje je češće obrisati prašinu vlažnom krpom.

Izaberite zavjese koje se mogu prati
Kupite zavjese koje se mogu prati, jer se grinje rado gnijezde u materijalu od zavjesa.

Usisavajte žaluzine

Žaluzine su poznato mjesto na kojem se skuplja prašina. Ako ih ne možete zamijeniti zavjesama koje se mogu prati, usisajte lagano prašinu s njih ili ih prebrišite vlažnom krpom prilikom tjednog čišćenja. Detaljno usisajte prašinu ispod kreveta i sa svih površina oko kreveta, te obrišite vlažnom krpom. Ako imate kućnog ljubimca, ni u kom slučaju ga nemojte puštati u sobu u kojoj spavate, jer dlaka i izlučevine ljubimaca mogu biti uzrok alergija.

Stavljajte filtere na Vaš usisiva

Važno je da uzročnike alergija pri čišćenju ne dovučete natrag u kuću. Npr. dok usisavate, Vaš usisivač izbacuje sitne čestice prašine. Stoga, na otvoru usisivača za ispuh zraka stavite filter, ako Vaš usisivač ima za to predviđeni prostor (uspravni usisivači u svakom slučaju nemaju otvor za ispuh zraka).

Brišite prašinu vlažnom krpom
Važno je jednom tjedno brisati prašinu, a ako se to ne radi pravilno možemo pogoršati alergiju dišnih puteva. Preporučuje se da se odreknemo metlica za prašinu, koja razbacuje prašinu naokolo. Umjesto toga prašinu trebamo pokupiti vlažnom krpom. Sprejevi koji se upotrebljavaju za brisanje prašine mogu svojim mirisom pogoršati alergiju.

Ne brišite samo prašinu
Ako ste alergični na brisanje prašine, tada to nemojte više činiti. Umjesto toga zamolite člana svoje obitelji da to učini za Vas, ili zaposlite čistačicu.

Odvlažite zrak
Grinje se vrlo brzo povećava u vlažnom okruženju. Preporučujemo da kupite aparat za odvlaživanje zraka ili klima-uređaj koji isto tako dobro djeluje. Odvlaživač zraka djeluje i protiv plijesni, još jednog uzročnika alergije. Kad kuhate ili kad se tuširate uključite napu ili ventilator u kupaonici jer to smanjuje zadržavanju vlage u kući.
Svaki mjesec trebalo bi čistiti ili dati očistiti otvor za grijanje ili klimu. Ovaj otvor je leglo za plijesan, grinje i bakterije. Ako čekate da se one nakupe, svaki put, kada uključite svoj klima uređaj, svi ti mikroorganizmi raspršavaju se po sobi.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika