31.05.2010. / 14:49

Autor: Nekretnine.hr

Kako smanjiti potrošnju vode?

Kada biste zamijenili klasični vodokotlić s vodokotlićem s dvojnim ispustom, za isto razdoblje vaš trošak će biti oko 65,00 Kn. Godišnje možete samo na razlici troškova za vodu koja se koristiti u samo jednom WC-u uštedjeti 100,00 Kn

Voda pokriva 71% zemljine površine i nužna je za život kakav poznajemo, a samo 2,5% vode može se smatrati pitkom. Voda je po težini najobilnija sastavnica stanica i organizama (75-85%). Slatkovodna, odnosno pitka voda je zadržana u ledenjacima i snježnim pokrivačima, a dio je smješten na čovjeku nedostupnim mjestima. Možda pomislimo kako niti tih 2,5% vode nije malo, ali nažalost slatkovodna voda se ne upotrebljava samo za piće.

Vodu koristimo i u mnoge druge svrhe, u kojima je potrošimo i do 200 puta više nego za potrebe pića. Na primjer slatkovodna voda se koristi za navodnjavanje travnjaka i poljoprivrednih zemljišta, u sanitarnim čvorovima (kupaonicama, zahodima), industrijskim procesima, za pranje ulica i sl. I dok se mnogi često bez razmišljanja razbacuju slatkovodnom vodom, oko 600 milijuna ljudi diljem svijeta bori se s nestašicom vode.

Naš životni stil je oblikovan prema dostupnosti pitke vode bez ograničenja, a taj stil potrebno je hitno mijenjati. Voda postaje prirodni resurs ograničenih količina i ukoliko ju ne počnemo kotistiti s obrezom i u razumnim količinama, pitanje je samo vremena kada će mo ostati bez nje.

Osim činjenice da je pitka voda ograničeni prirodni resurs, njena potrošnja predstavlja trošak. Iako je cijena gradske vode u Hrvatskoj još uvijek minimalna, očekujemo da će u budućnosti ubrzano rasti kako će se njene zalihe smanjivati. Očuvanje pitke vode je ključan korak u smanjenju negativnog utjecaja na okoliš, dugoročnom osiguranju opskrbe pitkom vodom i operativnom smanjenju troška.

Kako se potrošnja vode može smanjiti

1. U uredima se potrošnja vode može smanjiti i do 50% ako se na slavine ugrade senzori.

2. Uobičajene zahodske školjke troše 9 litara vode za jedno ispiranje. Ugradnjom vodokotlića s dvojnim ispustom vode (s mlazom manjeg i većeg kapaciteta) tu potrošnju možete smanjiti na 6 litara za jedno ispiranje.

Kada biste zamijenili klasični vodokotlić s vodokotlićem s dvojnim ispustom, za isto razdoblje vaš trošak će biti oko 65,00 Kn. Godišnje možete samo na razlici troškova za vodu koja se koristiti u samo jednom WC-u uštedjeti 100,00 Kn. Početna investicija će vas koštati oko 300,00 Kn a nakon tri godine ta će investicija prijeći u uštedu. Ako pratimo potrošnju tijekom tri mjeseca, klasični vodokotlić koji ispušta 9 litara po ispiranju, prosječno 10 puta dnevno, tijekom 90 dana, potrošit će 8100 litara pitke vode i taj će vas trošak koštati oko 90,00 Kn (podaci vrijede za Grad Zagreb).

3. U dvorištima također možete uštedjeti velike količine vode. Kupite mjerač za mjerenje kiše, tako da ne navodnjavate travnjak više nego što je to već potrebno. Ako upotrebljavate automatske prskalice za navodnjavanje, stavite sat koji će ih sam isključiti, ili radije koristite crijevo za navodnjavanje Vaših biljaka, nego prskalice. Tako ćete lakše usmjeriti vodeni mlaz na one biljke kojima je potrebno navodnjavanje. Pri navodnjavanju pripazite da ne zalijevate pločnik i/ili ulicu pitkom vodom.

Zapravo sve se svodi na to da bismo trebali trošiti koliko nam je potrebno, umjesto da rasipamo ograničene resurse.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika