31.05.2010. / 16:57

Autor: Nekretnine.hr

Kako zasaditi drvo jabuke

Različite vrste jabuka cvjetaju u različitim razdobljim sezone. Neke cvjetaju rano, neke usred sezone, a neke na kraju. Za konstantan prinos plodova tijekom cijele sezone najbolje je zasaditi po neko drvo od svake vrste

Drvo jabuke može oplemeniti svaki vrt i/ili dvorište. Pored toga što donosi ukusne plodove koje možete ubrati s grane i jesti, drvo jabuke vrlo dekorativno djeluje kada je u cvatu. Postoji nekoliko kriterija prilikom odabira vrste za sadnju. Svatko bi htio posaditi najdražu vrstu, ali najprije se moraju poštivati ova pravila.

Oprašivanje

Mnoge vrste jabuka ne mogu vršiti samooprašivanje. To znači da ako posadite samo jedno drvo vrste koja ne može oprašivati sama sebe ono neće donositi plodove. Zato je najbolje da posadite nekoliko jabuka različitih sorti koje cvjetaju u isto vrijeme.

Plod ili cvijeće

Postoje vrste jabuka koje su namjenjene isključivo za ukras. One cvetaju kao i ostale vrste jabuka, ali nikada ne donose plodove.

Sezona cvjetanja

Različite vrste jabuka cvjetaju u različitim razdobljima sezone. Neke cvjetaju rano, neke usred sezone, a neke na kraju. Za konstantan prinos plodova tijekom cijele sezone najbolje je zasaditi po neko drvo od svake vrste.

Uzgajanje u zatvorenom prostoru

Kao i za druge vrste voća i drvo jabuke postoji u patuljastoj varijanti. Kada ste se odlučili koju vrstu jabuka želite posaditi, potrebno je još nabaviti sadnice i pripremiti zemljište.

Zemlja

Jabuka zahtjeva bogatu zemlju koja dobro provodi vodu. Dodavanje prirodnog gnojiva u zemlju pomoći će rastu i povećati prinos. Nemojte dodavati umjetno gnojivo prije nego što posadite drvo jer može oštetiti mladi korijen.

Sunce

Pokušajte pronaći mjesto na kojem će Vaša jabuka imati sunce tijekom cijelog dana, ali ako to nije moguće pokušajte pronaći mjesto gdje sunca ima barem ujutro, što će svakako spriječiti pojavu određenih bolesti ploda.

Priprema korijena

Biljka bi trebala imati zdrav i vlažan korijen. Ako korijen izgleda suho, potopite ga u vodu najviše 24 sata prije nego što ga posadite, to će mu pomoći da se uspješno primi.

Rupa

Iskopajte rupu koja treba biti barem dva puta šira nego što je korijen. Rupa treba biti duboka oko 60cm. Potrebno je da cijeli korijen bude u zemlji, ali ne valja saditi previše duboko kao niti previše plitko. Mjesto gdje prestaje korijen i počinje stablo treba biti oko 3 do 5 cm iznad zemlje.

Sadnja

Nježno postavite drvo u rupu i raspletite korijen. Pažljivo vraćajte zemlju u rupu dok pokrivate korijen. Dok ovo radite povremeno zalijevajte i blago pritiskajte kako biste izbjegli tračne džepove .

Voda

Dobro navodnjavajte drvo. Dodajte i sloj krupnije piljevine oko drveta kako bi održavala zemlju vlažnom, a uz to brani voćku od crva i ostalih štetočina. Uz odgovarajuću njegu i pažnju, Vaša nova jabuka će lijepo napredovati, a u godinama koje dolaze Vi ćete uživati u plodovima svoga rada.

Dodatni savjet: Nemojte kupovati sadnice koje su starije od 2 godine jer se teže primaju poslije promjene staništa.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika