31.05.2010. / 17:18

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

HDZ: Privatizacija Ine je karijes za Hrvatsku, ostali smo bez značajnog zuba

"Zadnje izvješće vlada je u Sabor poslala 2006., dakle prije četiri godine. Sve se kasnije očito radilo tajno", kazao je Gordan Maras

Boris KunstBoris KunstGotovo je sedam godina bilo potrebno da HDZ zaključi kako je privatizacijom Ine počinjena veća šteta no što je bila korist. HDZ-ovi članovi saborskog istražnog povjerenstva istaknuli su kako je prvi ugovor, kojim je mađarski MOL stekao 25 posto plus jednu dionicu Ine, zakonski upitan i da je njime počinjena nesaglediva šteta za Hrvatsku. S druge strane, članovi povjerenstva iz oporbe rekli su kako je to primjer zakonite i transparentne privatizacije.

Analizirajući na sjednici povjerenstva prvi privatizacijski ugovor iz ljeta 2003., HDZ-ovci su isticali da je tadašnja vlada Ivice Račana, već odlukom da krene u privatizaciju Ine, Hrvatskoj i toj kompaniji nanijela nesagledivu štetu.

Čemu uopće prodaja Ine?

"Privatizacija Ine je karijes za Hrvatsku. Hrvatska je u trenutku kada je MOL preuzimao dionice Ine ostala krezuba, bez jednog značajnog zuba", poručio je Boris Kunst (HDZ). Zanima ga na temelju čega je vlada uopće došla na ideju prodavati dionice Ine, koja je tada, naglasio je, bila jak "regionalni igrač", s velikim profitom i bez dugova, što se nakon privatizacije, upozorio je, drastično promijenilo.

Kunsta zanima i zašto je tadašnja vlada MOL-u dala daleko veća upravljačka prava nego što je to proizlazilo na temelju vlasničke strukture. Istaknuo je, naime, da je jedini MOL-ov član Nadzornog odbora Ine mogao staviti veto na sve bitne poslovne odluke, a vlada se obvezala i da će u Inu uvesti mađarsku radnu snagu, u trenutku kada je Hrvatska imala skoro 400 tisuća nezaposlenih.

Predsjednica povjerenstva Dragica Zgrebec (SDP) upitala je, pak, HDZ-ovce kako to da je njihova vlast od 2004. do danas nastavila poslovati s MOL-om, pa i 2009. dopunila privatizacijski ugovor, ako njime nisu bili zadovoljni. "Činjenica je da je Ini trebao strateški partner, ali je njega trebalo nadgledati da li ostvaruje ugovorene obveze i ako ih ne ispunjava onda tražiti novog partnera", poručila je HDZ-ovcima.

I njezin stranački kolega Gordan Maras ustvrdio je da je prvi privatizacijski ugovor bio primjer zakonitosti i transparentnosti, da je vlada za njegovu primjenu, za razliku od HDZ-ove, tražila za njega suglasnost Sabora i tromjesečno ga izvještavala o tijeku privatizacije. "Zadnje izvješće vlada je u Sabor poslala 2006., dakle prije četiri godine. Sve se kasnije očito radilo tajno", kazao je Maras.

Zlatko Koračević (HNS) HDZ-ovce je prozvao za "naknadnu pamet", neodgovornima i neozbiljnima ocijenivši njihove prigovore na privatizacijski ugovor koji je, bez ikakvih prigovora do sada, zaključen prije sedam godina. "Imali smo dosta problema s privatizacijom, na štetu općeg interesa, ali ova je bila prva i jedna od rijetkih koja je odrađena transparentno i zasniva se na zakonu", ocijenio je.

Upitna moralnost privatizacije

"Pa cijela privatizacija od 90-te bila je zakonita, ali je pitanje je li bila i moralna", uzvratio mu je Kunst. "MOL nije bio strateški partner, nego strateški dominator", dodao je HDZ-ov zastupnik, uvjeren u neprocjenjivu štetu koju je Hrvatskoj i samoj Ini donio taj ugovor.

Istoga je stava i Goran Marić (HDZ), koji činjenicu da se MOL nije pridržavao ugovornih obveza, poput dokapitalizacije i modernizacije Ine, smatra dovoljnim pokazateljem da je privatizacija Ine bila loša odluka.

"Privatizacija Ine uopće nije bila u ekonomskom interesu Hrvatske, a ugovor mi više sliči na ortački ugovor", rekao je.

Povjerenstvo je odlučilo zatražiti dodatnu dokumentaciju, pa i, na zahtjev HDZ-a, transkripte sjednica vlade u vrijeme kada se donosila odluka o privatizaciji, a sjednicu nastavlja 8. lipnja.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
15/5/09

Fidelito, 31.05.10. 20:45

Hm, privatizacija INE.... najbolje je da nam mađari plate i da nemaju nikakvih prava, niti upravljačkih niti na eventualnu dividendu. Htjelo bi se i ovce i novce. Podsjećaju me na žitelje jednog malog priobalnog mjesta koji su cijelu jesen, zimu i proljeće posvađani između sebe, a kada dođe sezona (od koje žive cijelu godinu) onda su ljuti na turiste što su se uopće usudili doći na more. Najrađe bi da ti turisti samo pošalju novce i da nikako ne dolaze, jer su zapravo samo smetnja. Naučite se gospodo na vlasti manje trošiti, raditi racionalnije, pa nećemo imati krezubu državu.


registracija
8/11/06

Willie, 31.05.10. 22:21

Mislim da je upravo Boris Kunst i HDZ pravi karijes za Hrvatsku. Kunst skače sa zuba na zub. ;)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika