Objavljeno u Nacionalu br. 759, 2010-06-01

Autor: Robert Bajruši

Political report

Brammertz izazvao umjereni optimizam kod Vlade

VISOKI DRŽAVNI DUŽNOSNICI otkrivaju da je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz tijekom svog posjeta ostao kritičan prema Hrvatskoj, ali se nadaju da će RH ipak u lipnju dobiti zeleno svjetlo za otvaranje Poglavlja 23

TOPNIČKI DNEVNICI
Serge Brammertz tijekom
posjeta Hrvatskoj, na putu za Brijune: izgleda da glavni haaški tužitelj sada prihvaća tezu da Vlada ne pokušava
prikriti dokumentacijuTOPNIČKI DNEVNICI Serge Brammertz tijekom posjeta Hrvatskoj, na putu za Brijune: izgleda da glavni haaški tužitelj sada prihvaća tezu da Vlada ne pokušava prikriti dokumentaciju“Mislim da bi još uvijek bilo preoptimistično tvrditi kako je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz definitivno promijenio mišljenje i stao na stranu Hrvatske. Iz razgovora koji smo vodili vidi se kako je Brammertz još uvijek kritičan i zadržao je dosta primjedbi vezano za suradnju Hrvatske s Haagom, ali čini se kako je ipak počeo lagano mijenjati nepopustljive stavove o ovom pitanju. Iz naše pozicije teško je prejudicirati kako će izgledati njegov ovotjedni izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, ali na temelju razgovora koji smo vodili, očekujemo da bude pozitivno intoniran”, potvrdio je u nedjelju navečer visoki državni dužnosnik za Nacional.


“Molim vas pokušajte shvatiti da za budućnost Republike Hrvatske ovo pitanje ima najveću nacionalnu važnost. Zbog toga ne možemo detaljno opisati sadržaj razgovora sa Sergeom Brammertzom, ali iskreno vjerujemo da imamo pravo biti umjereni optimisti, i kako će Hrvatska u lipnju dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovaračkog poglavlja 23, Pravosuđe i temeljna prava”, neslužbeno je stajalište državnog vrha.

TAKO, UGLAVNOM, RAZMIŠLJAJU u svim institucijama koje je prošli tjedan posjetio Brammertz na svojoj višednevnoj mini turneji po Hrvatskoj. Glavni haaški tužitelj je razgovarao nasamo s predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerkom Jadrankom Kosor, a na Brijunima se susreo i s predstavnicima Državnog odvjetništva. “Umjereni optimizam” koji spominje Nacionalov sugovornik – prema mišljenju državnog vodstva – uskoro bi trebao biti potvrđen u izvješću Brammertza, od kojeg Hrvatska očekuje da konačno objavi kako postoji solidna suradnja između Zagreba i Haaga. Nekoliko je razloga zbog čega u vrhu hrvatske politike očekuju pozitivno stajalište haaškog tužitelja. Prije svega, izgleda kako sada i Brammertz prihvaća tezu prema kojoj nitko u institucijama hrvatske vlade ne pokušava prikriti informacije o tzv. topničkim dnevnicima, dokumentu na temelju kojega Tužiteljstvo temelji velik dio optužnice protiv umirovljenih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača. Za razliku od prije godinu dana, kada je ultimativno zahtijevao da mu se dostave topnički dnevnici, Brammertz sada želi podatke gdje je ta dokumentacija nestala i tko ju je uzeo. Iako je to za Hrvatsku povoljnija varijanta, tu nastaje problem jer čak ni članovi Vladina “task forcea”, koji su zaduženi za otkrivanje istine, nisu uspjeli saznati neki relevantan podatak. Jedan državni dužnosnik ovih je dana rezignirano zaključio da petnaest godina nakon “Oluje” više nitko ne zna gdje je završila dokumentacija o toj vojnoj operaciji. Drugi argument koji koristi hrvatski državni vrh jest uvjerenje kako Brammertz djeluje samostalno i nije pod utjecajem nekih europskih zemalja koje Hrvatsku žele što dulje držati izvan Europske unije. Tu se prije svega misli na Veliku Britaniju koja je dvije godine stopirala početak pregovora Hrvatske i EU koristeći neprovjerenu (a kasnije se otkrilo i neistinitu) informaciju prema kojoj se Ante Gotovina skrivao u Hrvatskoj i pritom uživao potporu dijela ovdašnjih državnih struktura. Velika Britanija spada među nekoliko zemalja koje još uvijek blokiraju otvaranje poglavlja 23, a kao glavni argument koriste rezerve koje dolaze iz Tužiteljstva u Haagu.

MINI TURNEJA Brammertz je u potrazi za dokumentima koji terete Gotovinu prošli tjedan posjetio i predsjednika JosipovićaMINI TURNEJA Brammertz je u potrazi za dokumentima koji terete Gotovinu prošli tjedan posjetio i predsjednika JosipovićaUNATOČ TAKVIM ISKUSTVIMA, u vrhu države vlada uvjerenje kako ne postoji zavjera protiv Hrvatske na međunarodnoj razini. U institucijama poput EU postoje efikasniji načini blokiranja pojedinih država koje se želi izolirati. Nacionalov sugovornik je nabrojao nekoliko faktora koji su doveli do sadašnje situacije: Haaško tužiteljstvo želi sačuvati kredibilitet i od Hrvatske izvući ustupaka koliko god je moguće. U takvu politiku uklopio se i dio strane diplomacije koji je prema Hrvatskoj zauzeo nepopustljivo stajalište, ali i greške domaće politike, koja je realno odgovorna za gubitak topničkih dnevnika, a odakle su mjesecima stizale izjave kako ti dokumenti i ne postoje.

OSIM TOGA, PROŠLOTJEDNI TEKST u Novom listu u kojem je objavljeno da britanska diplomacija želi da Boris Tadić moderira u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije izazvao je uzbunu i u Vladi i u Uredu predsjednika Republike. Premda nije poznato tko je Novom listu dostavio tu informaciju, bliski suradnici Jadranke Kosor i Ive Josipovića tvrde da je ova afera “skandalozni propust” koji može imati negativne implikacije. Posljednji argument u korist “omekšavanja” Brammertza trebala bi biti podrška Sjedinjenih Američkih Država. Amerika se u posljednje vrijeme snažno angažirala u podršci Hrvatskoj, a kulminacija te potpore bio je nedavni susret Jadranke Kosor i američkog potpredsjednika Joea Bidena. U Bidenovoj pisanoj izjavi poslije susreta s Jadrankom Kosor iznosi se snažna podrška SAD-a kandidaturi Hrvatske za EU. U tom kontekstu pozdravio je hrvatsku suradnju s Haaškim sudom i napore hrvatske vlade da provede ključne gospodarske reforme te nastavi borbu protiv korupcije, navedeno je u priopćenju koje vrvi pozitivnim ocjenama partnerstva Amerike i Hrvatske. Biden je, priopćili su iz njegova ureda, pohvalio premijerku Kosor zbog pronalaska rješenja za dugogodišnji granični spor sa Slovenijom. Osim toga SAD je podržao i nastojanja hrvatske vlade da razvija bolje bilateralne odnose sa Srbijom, a podržao ju je i zato što podupire Republiku Kosovo i pomaže međunarodnoj zajednici u provođenju reformi i većoj učinkovitosti Bosne i Hercegovine. Neformalno stajalište hrvatske vlade glasi kako je realno očekivati da će Amerikanci u idućih nekoliko tjedana izvršiti dodatni diplomatski pritisak na Brammertza, ali i zemlje koje se protive brzom ulasku Hrvatske u Europsku uniju. U Washingtonu su zadovoljni hrvatskom politikom regionalne suradnje i smatraju kako se na taj način smanjuje opasnost od destabilizacije Balkana. U tome je najvažnija uloga predsjednika Ive Josipovića koji je, unatoč kritikama iz nacionalističkih krugova u Hrvatskoj, u dosadašnjem dijelu svog mandata uspostavio dobre odnose s političkim vodstvima u susjednim državama. Amerika je i službeno podržala takvu politiku, a u hrvatskom državnom vrhu očekuju i konkretnu diplomatsku akciju Washingtona. Pritom je važan i tajming jer Brammertz već u ponedjeljak, 31. svibnja, svoj izvještaj šalje Vijeću sigurnosti, a usmeno će ga podnijeti 18. lipnja. Na temelju Brammertzova izvještaja, europski povjerenik za proširenje Štefan Füle predat će Vijeću EU nacrt zajedničke pregovaračke pozicije za otvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava.

POSLJEDNJI TAKAV IZVJEŠTAJ Brammertz je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda podnio početkom prosinca 2009. U tadašnjem redovitom polugodišnjem izvješću Vijeću sigurnosti UN-a, u dijelu koji se odnosi na suradnju Hrvatske sa sudom, ocijenio je kako u odnosu na prethodno izvješće “nije ostvaren nikakav bitan napredak” glede lociranja nestalih topničkih dnevnika iz “Oluje”, kao i da rezultati proširene istrage koju provode hrvatske vlasti “ostaju ograničeni”. U svojem izvještaju Brammertz je ustanovio kako je Hrvatska nastavila primjereno odgovarati na većinu zahtjeva za pravnu pomoć, ali i istaknuo kako “nikakav bitan napredak nije ostvaren na lociranju niza ključnih vojnih dokumenata povezanih s operacijom ‘Oluja’ iz 1995.”, koje Tužiteljstvo traži od 2007. godine. Nakon prošlotjednog sastanka s Brammertzom u političkom vodstvu Republike Hrvatske vlada prilično snažno uvjerenje kako će sljedeći izvještaj biti mnogo povoljniji. Pitanje je kako će izgledati formulacija koja će biti poslana u New York, međutim u sadržajnom smislu realno je očekivati relativno pozitivno stajalište Sergea Brammertza.

Vezane vijesti

Brammertz nezadovoljan istragom o mreži pomagača optuženicima

Brammertz nezadovoljan istragom o mreži pomagača optuženicima

Glavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Brammertz u utorak je u Beogradu ponovio kako je važno utvrđivanje činjenica o mreži pomagača u skrivanju… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 02.06.10. 22:13

jer ako on bude srao i ne pusta nas zbog tih gluposti to će biti vjetar u leđa radikalnim slovencima


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika