Objavljeno u Nacionalu br. 759, 2010-06-01

Autor: Berislav Jelinić

PREMIJERKA POPUSTILA UCJENI

Jadranka Kosor zbog koalicije HSS-u prepustila kontrolu nad Podravkom

PROTIV HSSove UPRAVE U PODRAVCI NAVODNO JE LOBIRAO I BOŽIDAR PANKRETIĆ

JOSIPU FRIŠČIĆU,
čelniku HSS-a kontrola nad Podravkom je ključni politički zahtjev prema premijerkiJOSIPU FRIŠČIĆU, čelniku HSS-a kontrola nad Podravkom je ključni politički zahtjev prema premijerkiNovi mandat na čelu Podravke Miroslav Vitković i ostatak Uprave dobili su zahvaljujući političkom dogovoru između Josipa Friščića, šefa HSS-a i premijerke Jadranke Kosor. Premijerka Jadranka Kosor nije imala snage suprotstaviti se ultimatumu HSS-a, stranke čiji je temeljni politički i egzistencijalni interes imati kontrolu nad Podravkom. Njoj je odluku o tome navodno olakšala i neslužbena informacija prema kojoj je Božidar Pankretić, član HSS-a, suprotno željama svoje stranke, lobirao za proširenje utjecaja mirovinskih fondova na nadzorni odbor i upravu tvrtke.

On je to navodno radio kako bi pod krinkom jačanja utjecaja mirovinskih fondova u nadzorni odbor Podravke ugurao osobe bliske Ivici Todoriću i Agrokoru, koji su navodno zainteresirani preuzeti Podravku. Moguće je da su te tvrdnje prema Vladi plasirali oni članovi HSS-a neskloni Pankretiću, kako bi izvršili dodatni pritisak na premijerku Kosor. Takav rasplet događaja mogao bi mirovinske fondove navesti na razmišljanje o prodaji svojih dionica Podravke. Odluče li to učiniti u isto vrijeme, to bi moglo otvoriti novi prostor za preuzimanje Podravke. Mirovinski fondovi smatraju da Miroslav Vitković ne bi trebao biti na čelu Podravke. Vitkoviću se, među ostalim zamjera i to što je neprimjereno javno govorio o Ljubi Jurčiću, predsjedniku Nadzornog odbora Podravke.

Vitković je u opsežnim intervjuima dnevnim novinama kritizirao Jurčića i ispričao da se on neprimjereno upliće u rad uprave. Vitković, ali i Josip Friščić napadali su Jurčića zato što je on svojim djelovanjem i javnim istupima posredno najavio da želi smanjiti utjecaj HSS-a na Podravku.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika