Objavljeno u Nacionalu br. 759, 2010-06-01

Autor: Orhidea Gaura

'Odluka o spajanju zagrebačkih bolnica temelji se na lažnim podacima'

Ravnatelj klinike Vuk Vrhovec tvrdi da su podaci o uštedi 300 milijuna kuna, kako je navedeno u prijedlogu reforme zdravstva, neadekvatni te da nisu potkrijepljeni činjenicama, a nije napravljena ni analiza novih troškova

Željko Metelko
tvrdi kako će spajanjem njegove klinike i KB-a Merkur uštede biti neznatneŽeljko Metelko tvrdi kako će spajanjem njegove klinike i KB-a Merkur uštede biti neznatneRavnatelj Sveučilišne klinike “Vuk Vrhovac” Željko Metelko protivi se odluci ministra zdravstva Darka Milinovića o spajanju te klinike s KB-om Merkur jer je odluka donesena bez prethodne rasprave sa zdravstvenim djelatnicima i bolesnicima. Željko Metelko tvrdi da su podaci o uštedi od čak 300 milijuna kuna, kako je navedeno u prijedlogu reforme zdravstva, neadekvatni te nisu potkrijepljeni činjenicama, a nije napravljena ni analiza novih troškova. Kao argument tome u prilog navodi da je netočan izračun kako će se ukidanjem klinike “Vuk Vrhovac” godišnje uštedjeti oko 1,5 milijuna kuna samo na razlici plaća članova Upravnog vijeća.

"Troškovi Upravnog vijeća u Sveučilišnoj klinici 'Vuk Vrhovac' iznose tri tisuće kuna mjesečno za četiri člana jer petog člana Ministarstvo zdravstva čak i poslije niza usmenih i pismenih zahtjeva nije imenovalo. Kad se tome dodaju razlike između plaće ravnatelja, zamjenika i pomoćnika, ukupni iznos uštede je 43 tisuće kuna mjesečno ili 513 tisuća kuna godišnje, što je čak 60 posto manje od iznosa od 1,51 milijun kuna koji je prezentiran u Vladi RH i na javnim predavanjima", istaknuo je ravnatelj Metelko.

On se posebno protivi odluci o ukidanju hitne ambulante u klinici “Vuk Vrhovac”te korištenju hitne ambulante KB-a Merkur jer je bez hitne ambulante u liječenju šećernih bolesti povećana mogućnost teških do čak smrtnih ishoda budući da je šećerna bolest opterećena velikim brojem različitih komplikacija. Sličan je problem i s laboratorijima koje koristi od 250 do 400 ljudi dnevno. Napominje i da nije točno da postoji fizička povezanost "preko jednog zida" između Sveučilišne klinike “Vuk Vrhovac” i Merkura nego se sve mora obavljati automobilom.

Vezane vijesti

Sastali se liječnici koji su protiv Milinovića: Ne podržavamo zdravstvenu...

Sastali se liječnici koji su protiv Milinovića: Ne podržavamo zdravstvenu reformu

Nakon što je ministar Milinović otkrio da po pitanju racionalizacije zdravstvenog sustava u Zagrebu ima široku potporu struke, oglasila se i ona… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika