Objavljeno u Nacionalu br. 759, 2010-06-01

Autor: Orhidea Gaura

Guarnerijeva violina vrijedna 8 milijuna eura čami u vitrini HAZU-a

Za tako vrijedan instrument prava je šteta da se rijetko prezentira javnosti, a to nije bila intencija ni glasovitog hrvatskog violinista Zlatka Balokovića koji je violinu ostavio u naslijeđe Akademiji 1968.

VRIJEDNA VIOLINA obnovljena je prije godinu dana putem donacija nekoliko
tvrtkiVRIJEDNA VIOLINA obnovljena je prije godinu dana putem donacija nekoliko tvrtkiOtkako je prošle godine restaurirana u Cremoni, najvrjednija hrvatska violina Guarneri King izrađena u glasovitoj radionici Giuseppea Guarnerija prije 275 godina i procijenjena na osam milijuna eura uglavnom stoji u vitrini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i gubi na svojoj iznimnosti. Jer uz čuvanje i njegovanje takvog instrumenta u posebnim uvjetima, na takvom instrumentu nužno je i svirati kako bi se sačuvala kvaliteta zvuka. No u posljednjih godinu dana na violini se sviralo samo tri puta.

Za tako vrijedan instrument prava je šteta da se tako rijetko prezentira javnosti, a to nije bila intencija ni glasovitog hrvatskog violinista Zlatka Balokovića koji je violinu ostavio u naslijeđe Akademiji 1968. jer je želio da taj iznimno vrijedan instrument živi punim životom kao stalni izvor i nadahnuće budućim generacijama glazbenika. Kako kaže predsjednik Uprave Generali osiguranja Michele Cirieco, tome su se nadali i u Generali osiguranju, kući koja je uz Privrednu banku Zagreb i Talijanski institut za kulturu sudjelovala u troškovima njezine restauracije.

"Zaljubio sam se u ideju da se čuvena violina iz jedne od najpoznatijih talijanskih radionica vrati u život i zato smo i odlučili sudjelovati u njezinoj restauraciji. Tako smo htjeli napraviti i nešto znakovito za Hrvatsku i pokazati povezanost hrvatske i talijanske kulturne baštine. Jako nam je žao što takav instrument stoji neiskorišten. Šteta je što se već do sada nije organizirao svečani koncert violine King u Italiji, a snimanje CD-a s koncerta, recimo, mogao bi biti samo jedan od načina da violina sama isplati sve troškove", rekao je Michele Cirieco.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika