Objavljeno u Nacionalu br. 760, 2010-06-08

Autor: Zrinka Pavlić

Konačno je gotov show ‘Hrvatska traži zvijezdu’

Show ‘Hrvatska traži zvijezdu’ postigao je nemoguće - bio je gori nego prošle godine. Na RTL-u nemaju poštenu pozornicu i ne znaju rukovati opremom, sirota djeca nemaju styling, a tu su i prenapuhana ega žirija. Nagodinu će sve biti isto, a možda i gore

Zrinka PavlićZrinka PavlićHrvatska je u petak pronašla ono što je tražila petnaest dugih i tegobnih tjedana. Zvijezdu! Ime joj je Kim Verson, tek joj je šesnaest, izgleda kao odlikašica na testu iz domaćinstva, a pjeva ko da joj je netko u pluća ugradio megaturbo 16V motor. Bez sumnje je talentirana ko zmaj, svi su od početka showa znali da je najbolja, a usput je još i čedna, marljiva, nikad poljubljena uzorita učenica kozmetičarske škole. Novinari specijalizirani za estradu zbog svih su tih smjernih vrlina načisto otkačili, odgojno ih pozicionirajući u svaki drugi novinski naslov vidljiv prostim okom. Romansa je na vrhuncu i hvala Bogu, domovini i RTL-u što imamo Kim! Sad se konačno možemo odmoriti ko ljudi.


No ostavimo pobjednicu zasad po strani, kao što će je za koji mjesec na stranu staviti i alzheimersko pamćenje nacije, a bogami i glazbeni urednici na radiopostojama. Kao što rekoh, cura pjeva ko zmaj, ali već joj sada u usta stavljaju pjesme kakve se obično puštaju kad vas korisnička služba neke velike korporacije stavi na telefonsko čekanje. Što je za startanje jedne mladenačke karijere otprilike plodnosno ko suzavac na rock-koncertu. Zahvaljujući tome ćemo je za godinu dana vjerojatno viđati jedino pri otvaranjima novih shopping centara. Nitko se neće suviše pretrgnuti da bude drugačije jer je u kontekstu HTZ-a njezin talent, nažalost, irelevantan nusprodukt RTL-ova Baltazar-stroja, u kojem se brojno gledateljstvo pretvara u brojne oglašivače, a brojni oglašivači u brojne novčanice. Kim je u tom čudesnom bankomatu odradila svoju gažicu i s televizijskog stajališta više nije zanimljiva.

Ono što (barem teoretski) jest je, dakako, talent show „Hrvatska traži zvijezdu", koji će nas bez sumnje uveseljavati i sljedeće godine, osim ako se nekim golemim čudom (a govorimo o događaju apokaliptičke razine) gledateljstvo ne nauči oduprijeti gromoglasnoj promociji. Takva gromoglasna promocija HTZ prati otkad je začet pa nema razloga da tako ne bude i nagodinu, usprkos tome što je emisija ove godine uspjela u nečemu što se svakome trijeznom činilo nemogućim - bila je još gora nego prošle.

Inače izbjegavam HTZ od onog trenutka kada se iz faze „slušamo svakog pacijenta s psihotičnom umišljajem talenta" premjesti u mračni hangar s vrištećom dječurlijom na tribinama, no s obzirom na to da je ovogodišnji trajao ko evolucija sisavaca, pretpostavila sam da za to postoji neki dobar razlog. Pljačkanje tinejdžera cijenom glasačkih poziva ne bi podbacilo ni da je emitirana koja emisija manje, Toniju ove godine ne treba dodatna promocija za napunit Arenu, dakle, mora da će u finalu biti neki neviđeni rusvaj!

Moš mislit. I da, odmah priznajem da nisam STVARNO očekivala išta zanimljivo. Tu mogućnost spominjem tek kao nešto što bi se u finalima talent showova koji traju 15 (slovima: majko Isusova!) tjedana neizostavno MORALO dogoditi. Barem ako ne žele ispasti konačnica brutalnog izrabljivanja gledatelja, publike i dječje radne snage na pozornici.
Što su, međutim, mlađahni gledatelji i obožavatelji dobili u drugoj sezoni, pa onda, grozomorno repetitivno, i u finalu HTZ-a? To da im RTL, unatoč gomili zarađenih para, nije u stanju priuštiti nastupe u ugodnom okruženju, nego servira nastupe maloljetnika na crnjak pozornici koja nalikuje setu za kakav egzistencijalistički horor iz sedamdesetih.

To da netko na RTL-u očito ne zna rukovati opremom tako da barem gledatelji pred televizorima čuju komentare žirija preko histeričnog vrištanja iz publike. I to da styling sirote djece na pozornici izgleda kao da su se kostimirala u Caritasu i uz pomoć lokalne šnajderice. Znam da je naizgled riječ o tricama i kučinama, ali majke mi, veselije od HTZ-a izgledao je i „Muzički tobogan" tijekom nestašica i redukcija struje osamdesetih, a o showovima kao što je „Ples sa zvijezdama" da i ne govorim. Zatim je tu bio i žiri, obično perjanica svakog talent showa i razlog iz kojeg ljudi takve parade i gledaju. Njegovi su članovi uspijevali biti jednako dražesno bezobrazni kao i, recimo, Simon Cowell, ali su se pri iskazivanju te gledateljski atraktivne osobine najmanje bavili natjecateljima, a mnogo više samim sobom. Da sam htjela gledati borbu prenapuhanih ega kakvu su sporadično prezentirali Toni Cetinski i Anđa Marić, gledala bih ultimate fight ili kečere na Eurosportu. Ovako se svakome normalnom bljuvalo kad bi se tobože „beskompromisnim argumentima" stavljali u prvi plan pred klince koji su čekali njihovu ocjenu.

Na kraju, tu su bili i voditelji. Čak i u kontekstu teške gluparije kakva je petnaestotjedno razvlačenje „Prvog pljeska" Antonija Blaće bila je simpatična, duhovita i spontana, još jednom potvrđujući svoj status jedine mozgovno aktivne zvijezde reality showa u Hrvatskoj i šire. No uza sve dužno poštovanje i osobne simpatije, žena postaje prestara za tinejdžerske parade, baš kao i balade Zorice Kondže za Kim Verson. I to bi bilo to. Dodaj nevjerojatnu dosadu i konstantno ponavljanje jednog te istog i dobili smo show kakav na nekoj pristojnoj televiziji ne bi puštali ni kao reklamu za jeftine CD-ove u TV prodaji. Znam da RTL živo boli nepristojan dio anatomije za sve te prigovore i da će sljedeće godine sve biti navlas jednako, a ako je ikako moguće, možda još i gore. Gore spomenuti Baltazarov cash-stroj tako se najbrže i najlakše pokreće. A gledateljima ostaje tek sirotinjska varijanta „American Idola" uz publiku koja nema kamo sa sobom otkad je ukinut „Turbo limach show". Nikakav talent ni smjernost simpatične pobjednice to, nažalost, ne mogu prikriti.

Vezane vijesti

Hrvatska traži zvijezdu: Marcela sretna zbog finala, Goran bi natrag na cestu

Hrvatska traži zvijezdu: Marcela sretna zbog finala, Goran bi natrag na cestu

Svoj pohod na pobjedu u trećoj sezoni showa “Hrvatska traži zvijezdu” nastavljaju Marcela Orosi i Goran Kos. I dok je Marcela u finale ušla s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika