Objavljeno u Nacionalu br. 760, 2010-06-08

Autor: Plamenko Cvitić

šarićev udar na hž

Hrvatska veza kokainskog bossa

srpski kralj kokaina Darko Šarić svoje poslove proširio je i na Hrvatsku i Sloveniju; u Sloveniji su već pohapšeni njegovi ljudi, a isto se očekuje i u Hrvatskoj

DARKO ŠARIĆ OD
SIJEČNJA U BIJEGU
Prema nekim glasinama, Šarić
trenutačno boravi u Južnoafričkoj Republici, a otkako je u bijegu neko se vrijeme navodno skrivao čak i u Hrvatskoj i ŠvicarskojDARKO ŠARIĆ OD SIJEČNJA U BIJEGU Prema nekim glasinama, Šarić trenutačno boravi u Južnoafričkoj Republici, a otkako je u bijegu neko se vrijeme navodno skrivao čak i u Hrvatskoj i ŠvicarskojVelika kriminalna skupina 40-godišnjeg srpskog kralja kokaina Darka Šarića imala je razgranatu mrežu i u Hrvatskoj. Osim neslužbenih potvrda iz vrha hrvatske policije, na takav zaključak upućuju neki detalji iz velike akcije uhićenja članova Šarićeve mreže koja se prije desetak dana zbila u Sloveniji, u kojoj je uhićeno 17 osoba i pretreseno tridesetak stanova u kojima je pronađena droga i oružje. Krakovi Šarićeve kriminalne hobotnice očiti su i kroz uvid u samo jednu misterioznu off shore tvrtku, Financial Angels LL, registriranu 2006. u američkoj saveznoj državi Delaware. Preko te tvrtke, za koju se osnovano sumnja da je oduvijek bila pod Šarićevom kontrolom, provodile su se sumnjive transakcije na području cijele bivše Jugoslavije: u Srbiji i Crnoj Gori kupovani su udjeli u poduzećima i nekretninama, u Sloveniji je putem nje otkupljen dug nekadašnjeg slovenskog giganta Slovenijalesa prema bivšoj Jugobanci, a ime te tvrtke nije nepoznato ni u Hrvatskoj: putem nje bivši direktori hrvatskih i srbijanskih željeznica, Davorin Kobak i Milanko Šarančić namjeravali su iz državnih tvrtki koje su vodili izvući milijune eura.


Taj posljednji posao, kojim je rukovodio 46-godišnji kontroverzni srbijanski poduzetnik Slobodan Resimić, poznat i kao Sloba Talijan, tijekom 2008. godine ipak nije ostvaren jer se hrvatska vlada nije složila s vrlo sumnjivim poslovnim prijedlogom da dio duga srbijanskih željeznica prema HŽ-u bude vraćen putem misteriozne off shore tvrtke iz Sjedinjenih Država. Nakon što je cijeli projekt zaustavljen, Kobak i Šarančić su se, svaki u svojoj državi, našli pod istragom policije i pravosuđa zbog te neuspjele transakcije ali i mnogih drugih, pa je Kobak uhićen još u srpnju prošle godine u Zagrebu, a njegov srbijanski pandan Šarančić prošle srijede u Beogradu. Osim mnogih sumnjivih transakcija putem niza anonimnih off shore tvrtki iz različitih poreznih oaza širom svijeta, Šarančića se neformalno sumnjiči i za mnogo čvršće veze sa srbijanskim narkobossom Darkom Šarićem: obojica su porijeklom iz Pljevalja, gradića na sjeveru Crne Gore, što samo po sebi ne bi trebalo ništa značiti, no poprima sasvim drugačiji smisao ako se uzme u obzir poznati Šarićev obrazac da za svoje najbliže i najodanije suradnike godinama bira gotovo isključivo svoje sugrađane.

Hrvatski istražitelji, koji već mjesecima u potpunoj tajnosti istražuju gdje je, kako i preko koga u Hrvatskoj Darko Šarić prao svoj ilegalno stečen novac, posljednjih nekoliko dana dobili su mnogo korisnih informacija od svojih slovenskih kolega koji su prije tjedan dana uhitili većinu Šarićevih suradnika u Sloveniji. Nakon prošlogodišnjeg početka akcije "Balkanski ratnik", u kojoj osim istražnih organa iz svih zemalja bivše Jugoslavije sudjeluju i Interpol i američka DEA (Drug Enforcement Administration), vrlo brzo se došlo do zaključka da je svoju basnoslovnu zaradu od ilegalnog šverca i prodaje droge Šarić posljednjih godina pokušavao "oprati" sumnjivim investicijama u poduzeća i nekretnine u Srbiji i Crnoj Gori.

Nakon što su istražitelji došli do procjene da je samo u Srbiji Šarićev kartel oprao između 1,35 i pet milijardi eura, istraga se usmjerila i na druge balkanske države. Zasad su najbrži bili slovenski istražitelji, koji su utvrdili da je uz pomoć sebi vrlo odanih ljudi Šarić od 2003. godine do danas u Sloveniji kupio velike slovenske tvrtke Litostroj holding i Metalnu, a od nekadašnje Jugobanke otkupio je višemilijunski dug nekadašnjeg slovenskog trgovačkog giganta Slovenijalesa. Osim udjela u slovenskim tvrtkama, slovenski mediji posljednjih dana objavljuju i detalje iz istrage koji ukazuju da je Šarić indirektno stekao vlasništvo i nad mnogo atraktivnih nekretnina u Sloveniji, od stanova, kafića i disko-klubova pa sve do zasad neimenovanog hotela na Bledu. Većinu poslova i sumnjivih financijskih transakcija u Sloveniji godinama su vodili Šarićevi bliski suradnici: nedavno uhićeni 39-godišnji Dragan Tošić, kojeg se tereti da je bio glavni šef Šarićeva slovenskog ogranka, ljubljanski odvjetnik Brane Gorša te 46-godišnji srbijanski državljanin Slobodan Resimić zvani Sloba Talijan.
Premda Gorša i Resimić posljednjih dana nevješto demantiraju svoje veze s narkobossom Darkom Šarićem, pa čak i tvrde da ga nikad nisu upoznali, slovenski mediji objavili su nekoliko dokumenata o poslovanju misterioznih off shore tvrtki iz američke savezne države Delaware koji direktno upućuju na njihovu međusobnu povezanost. U tome je posebno zanimljiva uloga Slobodana Resimića, kojeg srbijanski mediji označuju kao ključnog Šarićeva čovjeka u Sloveniji zaduženog za legalizaciju velikih svota ilegalnog novca. Valja istaknuti da se Šarićeve aktivnosti u Sloveniji dijele u dva smjera: prvi je vezan uz distribuciju, odnosno šverc kokaina na europskom tržištu, dok se drugi odnosi na poslovne transakcije kojima se pere novac zarađen švercom droge. Iako su aktivnosti Šarićeva kartela godinama bile razgranate u svim zemljama bivše Jugoslavije, Slovenija je Šariću i njegovim suradnicima bila posebno zanimljiva zbog toga što je članica Europske unije: jednom kad pošiljka s kokainom pristigne u Sloveniju, lako ju je, bez graničnih barijera, transferirati u bilo koju zemlju Unije.

Zbog toga se smatra da je osim Italije, u kojoj su Šarićevi suradnici samo u toskanskoj Pisi imali unajmljeno dvadesetak stanova za skladištenje droge, sličnih "skladišta" bilo i na nekoliko lokacija u Sloveniji, prvenstveno blizu granice s Italijom. Tim dijelom Šarićeva kriminalnog ogranka u Sloveniji direktno je rukovodio 39-godišnji Dragan Tošić, donedavno u slovenskoj javnosti poznat tek kao vlasnik nekoliko mondenih ljubljanskih kafića. On je na čelno mjesto u slovenskoj hijerarhiji Šarićeve skupine došao u rujnu 2003. godine, nakon što je Jovica Zindović, tadašnji muž Šarićeve sestre Danijele, u kockarnici ljubljanskog hotela Lev likvidirao dotadašnjeg najvećeg slovenskog narkobossa Crnogorca Mišu Vujačića.

Za drugi dio Šarićevih aktivnosti, odnosno za legalizaciju golemih količina novca stečenog od prodaje droge na europskom tržištu u Sloveniji su ključni bili odvjetnik Brane Gorša i Slobodan Resimić. Gorša, koji je osim odvjetničke prakse bio i stečajni upravitelj u nekoliko slovenskih poduzeća, očito je imao zadatak da neke od tvrtki kojima je upravljao prenese u Šarićevo vlasništvo, odnosno da nizom kompleksnih poslovnih transakcija legalizira Šarićev novac. Primjer za to je otkup duga Slovenijalesa: ta je tvrtka tijekom raspada bivše Jugoslavije Jugobanci ostala dužna 11 milijuna dolara. Zbog vrlo slabih šansi da taj dug ikad bude vraćen, na aukciji u Srbiji prodan je za milijun i sto tisuća dolara, deset puta manji iznos, Šarićevoj tvrtki Municipum S. Nakon toga Municipum S je u Sloveniji pokrenuo sudski postupak u kojem od Slovenijalesa na ime tog duga traži naknadu od čak 54 milijuna eura, a potom je to dugovanje Municipum S za četiri milijuna eura prodao anonimnoj off shore tvrtki s Cipra. Samo na tom primjeru fiktivnog duga i mešetarenja Šarićeva je tvrtka u Srbiji naoko legalizirala iznos od četiri milijuna eura.

46-godišnji Slobodan Resimić u Sloveniji je vlasnik nekoliko tvrtki koje su, kako se sumnja, zapravo kupljene ilegalnim novcem Darka Šarića. Osim u Sloveniji i Srbiji, gdje Resimića mediji povezuju s tzv. zemunskim klanom, on je bio aktivan i u Hrvatskoj. Tako se njegovo ime prvi put u hrvatskoj javnosti pojavilo u veljači 2009., kad je s čelne funkcije u HŽ-u iznenadno smijenjen Davorin Kobak. Tada se otkrilo da su Kobak i njegov srbijanski kolega Milanko Šarančić preko niza posrednika dogovarali krađu od tri milijuna eura.

MILANKO ŠARANČIĆ
Bivši šef srpskih
željeznica uhićen je prošle srijede u Beogradu; Šarančić je
s Kobakom preko niza
posrednika dogovorio
krađu od 3 milijuna euraMILANKO ŠARANČIĆ Bivši šef srpskih željeznica uhićen je prošle srijede u Beogradu; Šarančić je s Kobakom preko niza posrednika dogovorio krađu od 3 milijuna euraU toj financijskoj operaciji HŽ-u je trebao biti vraćen dio duga Željeznica Srbije i to na način da, iz potpuno nejasnih razloga, dio novca bude prebačen na račun off shore tvrtke Financial Angels LLC u saveznoj američkoj državi Delaware. U provedbu cijele operacije neočekivano se uključio i Slobodan Resimić, kojeg su Kobak i Šarančić navodno htjeli izigrati, pa im je on u jednom trenutku zaprijetio da će medijima dojaviti sve detalje kriminalnog plana. Nakon toga su se svi akteri operacije navodno ipak pomirili na misterioznom sastanku u Münchenu potkraj 2007. Cijeli posao na kraju ipak nije proveden iz bar dva razloga: prvi je bio taj što je netko u hrvatskoj vladi bio sumnjičav prema aranžmanu u kojem bi Željeznice Srbije svoj dug HŽ-u plaćale preko anonimne off shore tvrtke iz Delawarea, no čini se da je neuspjeh operacije bio vezan i uz drugi aspekt: srbijanska i hrvatska policija su prisluškivale sve aktere te sumnjive transakcije, pa nije isključeno da su policijski istražitelji dojavili vladi da ne dopusti provedbu Kobakova i Šarančićeva plana. Kad je Kobak lani uhićen, hrvatska policija izdala je priopćenje u kojem se navelo da su akteri cijele operacije otkriveni slučajno, tijekom provođenja operativne akcije "Memphis", koja se 2007. i 2008. provodila u Hrvatskoj i Srbiji i koja je, tada se tvrdilo, trebala utvrditi aktere šverca cigaretama na području bivše Jugoslavije. Iz današnje perspektive čini se da je ta akcija već tada bila usmjerena prema Šarićevom narkokartelu, a policijski istražitelji nikad nisu javno otkrili tko je, u okviru te akcije, zapravo bio prisluškivan - Resimić, Šarančić ili možda čak i Kobak.

Kako god bilo, i taj je slučaj hrvatskim istražiteljima dao jasan znak da je kriminalna skupina Darka Šarića prisutna i u Hrvatskoj, te da on putem sebi odanih ljudi stječe vlasništva i nad hrvatskim tvrtkama i nekretninama. Tako je još potkraj siječnja ove godine u Hrvatskoj gotovo neprimijećeno procurila informacija da neki Šariću bliski ljudi kupuju nekretnine u Dubrovniku, pa je naveden i primjer jednog od najbližih Šarićevih suradnika Gorana Sokovića, koji je u vrlo kratkom vremenu nominalno postao vlasnik nekoliko stanova u Dubrovniku. Čak je i brutalno likvidirani Cvetko Simić, za kojeg se smatra da je bio pripadnik Šarićeva klana, u Zagrebu od rujna 2006. imao registriranu tvrtku Taeda d.o.o., a postoje sumnje da je putem nje Šarić imao u vlasništvu neke nekretnine u Hrvatskoj.
Prema nekim izvorima, u svakoj od država bivše Jugoslavije kriminalni narkoboss Darko Šarić imao je čak do desetak ljudi koji su samo formalno bili vlasnici nekretnina i udjela u tvrtkama. Zbog činjenice da je riječ uglavnom o osobama koje, iz razumljivih razloga, najčešće nemaju nikakvu kriminalnu prošlost, policijskim istražiteljima vrlo je komplicirano utvrditi njihovu povezanost sa Šarićem, a oni sami nisu nimalo skloni bilo kakvoj suradnji s policijom ili odavanju Šarića, jer strahuju za vlastiti život. To i ne čudi ako se uzme u obzir da je brutalna likvidacija Cvetka Simića usred Zagreba navodno trebala biti upravo znakovita i jasna poruka svim Šarićevim ljudima u Hrvatskoj.

DUŠKO ŠARIĆ
Mlađi brat srpskog
kralja kokaina na
sebe ima prepisane
mnoge nekretnine
velike balkanske
narkoskupineDUŠKO ŠARIĆ Mlađi brat srpskog kralja kokaina na sebe ima prepisane mnoge nekretnine velike balkanske narkoskupineKako se čini, takva poruka prije tjedan dana poslana je i preostalim Šarićevim posrednicima u Srbiji: Mile Jerković, jedan od rijetkih Šarićevih posrednika u stjecanju vlasništva nad imovinom i tvrtkama u Srbiji još je prije nekoliko mjeseci postao zaštićeni svjedok u istrazi protiv Darka Šarića, a otkako je pristao na status svjedoka, danonoćno su ga čuvala čak šestorica policijskih tjelohranitelja. U kasnonoćnoj prometnoj nesreći prošle nedjelje pokraj Novog Sada u automobil u kojem su se osim Jerkovića vozila i trojica njegovih tjelohranitelja zaletio se kamion pun drva, i premda je Jerković ostao živ, jedan od njegovih tjelohranitelja je smrtno stradao. Zbog tog događaja prošlog se tjedna hitno sastao policijski vrh Srbije kako bi utvrdio je li to bila klasična prometna nesreća ili pokušaj atentata na Jerkovića, no njemu je nakon toga stupanj zaštite još pojačan.

Vezane vijesti

Željeznički sindikati protiv namjere HŽ o ukidanju linija

Željeznički sindikati protiv namjere HŽ o ukidanju linija

Predstavnici sindikata željezničara Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije usprotivili su se inicijativi Hrvatskih željeznica (HŽ) da obustave… Više

Komentari

registracija
17/1/10

pitman, 09.06.10. 11:11

pa sta ga ne uhapse kad sve znaju?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika