Objavljeno u Nacionalu br. 760, 2010-06-08

Autor: Marko Biočina

Bivši šef KOS-a Aleksandar Dimitrijević tvrdi da su Mladićevi dokumenti falsificirani

Ratko MladićRatko MladićSve je više osoba koje tvrde kako ratni dnevnici Ratka Mladića, koje u dijelovima posljednjih tjedana objavljuje srpski dnevni list Politika, nisu autentični. Posljednji u nizu takvih je srpski general Aleksandar Dimitrijević, koji je od 1993. do 1999. godine obnašao dužnost šefa tamošnje vojne kontraobavještajne službe KOS-a. Dimitrijević se inače vrlo rijetko pojavljuje u javnosti, no prošle nedjelje je gostovao u emisiji Utisak nedjelje televizije B92 i tamo rekao kako smatra da navodni Mladićevi dnevnici nisu autentični, odnosno kako su fabricirani znatno kasnije od događaja koji su njima opisani. Dimitrijević svoj stav temelji na opisu nekoliko situacija o kojima ima vlastita saznanja koja se bitno razlikuju od onoga što je navedeno u dnevnicima. Dapače, na nekoliko mjesta pojedine osobe navedene su u potpuno krivim svojstvima nego što su u to vrijeme imale.

Primjer toga je i navodni sastanak održan 9. svibnja 1995. godine u Cetinju na kojem su navodno sudjelovali Ratko Mladić, šef srpskih tajnih službi Jovica Stanišić i načelnik generalštaba Jugoslavenske narodne armije Momčilo Perišić, a na kojem se, tvrdi se u dnevnicima, raspravljalo o mogućnosti da se Mladić sastane s američkim generalom Wesleyem Clarkom. Dimitrijević smatra kako je teško vjerovatno da bi takav sastanak bio dogovaran jer Clark, kasniji glavni zapovjednik NATO snaga, u to vrijeme nije držao nikakvu važniju poziciju, pa ne bi bilo nikakvog smisla da se Mladić s njim sastaje. Takvih situacija u navodnim Mladićevim dnevnicima ima dosta, pa je na temelju njih Dimitrijević formirao svoj zaključak. Osim toga, on je rekao i kako se posljednjih godina na području bivše Jugoslavije pojavilo mnogo falsificiranih dokumenata vezanih za ratna događanja iz prve polovice devedesetih, a da je značajan dio tih dokumenata, poput Mladićevih dnevnika i završio u Haagu. Upravo zato mnogi u Srbiji smatraju kako će najveću korist od tih dnevnika ostvariti upravo tamošnja vlada. Naime, pretpostavlja se kako bi tvrdnje i informacije iz dnevnika mogle biti od koristi Tužiteljstvu u više suđenja koja se trenutno vode pred sudom, pa da bi se zbog toga privremno mogao smanjiti pritisak haškog suda na Srbiju da izruči Ratka Mladića.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika