Objavljeno u Nacionalu br. 760, 2010-06-08

Autor: Marko Biočina

Kajin: Friščić ne želi neposredne izbore jer ne bi ušao u Sabor, kao ni premijerka

Odgovorno tvrdim kako u neposrednim izborima njih dvoje ne bi mogli osvojiti niti saborski mandat, a kamoli vlast u državi

Damir Kajin najavio je da IDS neće dopustiti da se
stranku minorizira kroz promjene izbornog sustavaDamir Kajin najavio je da IDS neće dopustiti da se stranku minorizira kroz promjene izbornog sustavaUkoliko vladajuća koalicija provesti smanjenje broja izbornih jedinica, kako je predložio čelni čovjek Hrvatske seljačke stranke Josip Friščić, Istarski demokratski savez će predložiti svoj model novog izbornog zakona i tražiti da se građani o njemu očituju na referendumu. To je za Nacional potvrdio potpredsjednik IDS-a Damir Kajin koji smatra kako je Friščićev prijedlog prva najava ambicija HDZ-a da izbortnim inženjeringom uguši regionalne stranke, među kojima je najveći upravo IDS.

Naime, temeljem prijedloga HSS-a Istra više ne bi bila samostalna izborna jedinica, već bi bila spojena s Kvarnerom, Rijekom, Gorskim Kotarom i središnjom Hrvatskom. Na taj način značajno bi se smanjio razmjerni utjecaj IDS-ovog biračkog tijla, odnosno stranka bi gotovo sigurno osvajala manje mandata nego što je dosad bio slučaj. IDS sad predlaže model suprotan od onoga HSS-ovog, a to je da se saborski zastupnici biraju neposredno. To znači da više ne bi postojale stranačke izborne liste, već bi se Hrvatska podijelila na 120 izbornih jedinica, jednomjernih po broju stanovnika, a u svakoj od njih bi se birao po jedan saborski zastupnik. Kajin smatra kako bi takav sustav bio pravedniji od ovoga koji imamo danas, ali i onoga koji predlaže Friščić:

"U Hrvatskoj neposredno biramo predsjenika, župane, načelnike i gradonačelnike, sve u svemu stotine dužnosnika, jedino ne one koji su glavni predstavnici naroda, a to su saborski zastupnici. Kada bi uveli takav sustav uvjeravam vas da bi se vrlo brzo zastupnici počeli ponašati odgovorno prema svojim biračima, a ne samo u skladu sa stranačkom stegom. Problem je to što takav sustav ne odgovara premijerki Jadranki Kosor i šefu HSS-a Josipu Friščiću jer oni znaju da u takvom sustavu ne mogu proći. Odgovorno tvrdim kako u neposrednim izborima njih dvoje ne bi mogli osvojiti niti saborski mandat, a kamoli vlast u državi. Ako misle da mogu, neka podrže naš prijedlog i izađu pred narod, pa će se vidjeti. Ipak, oni znaju da to ne mogu pa sad pokušavaju manipulacijama zadržati vlast". Kajin smatra kako od Vladine inicijative neće biti rezultata jer se izborni zakon ionako ne može mijenjati za naredne izbore, ve tek za one koji će na rasporedu biti za četiri godine.

S druge strane, kaže kako vjeruje da će HDZ ipak poštivati dobre demokratske principe da niti jedna stranka samoinicijativno i jednostrano ne mijenja izborni zakon, kao što to nije učinio niti IDS dok je u sklopu trećesiječanjske kolaicije preuzeo vlast 2000. godine. Ipak, dopredsjednik IDS-a najavljuje kako će se stranka obraniti od svakog pokušaja da je se marginalizira kroz promejne izbornih pravila: "Formalno-pravno gledajući HDZ i njegovi sateliti mogu izmijeniti zakon i nametnuti pravila za budućnost, no nadam se da to ipak neće učiniti. To bi bilo potpuno nedemokratsko ponašanje i zato vidim opasnost u prijedlogu Josipa Friščića, koji ovdje, kao i inače, izigrava rbuhozborca koji propagira ideje premijerke. Iz istog lonca su i najave da će se predsjenik birati u parlamentu, a to se može smatrati defektom demokracije. HDZ bi na taj način nedvosmisleno pokazao da se namjerava obračunati sa svima koji se ne pokoravaju njihovoj vlasti i koje ne mogu kontrolirati. Takav je predsjenik, a takav je i IDS. Ipak, neće nas uspjeti slomiti na takav način. Nisu uspjeli niti kad nam se devedestih pucalo ispod prozora, pa neće ni sada. Ukoliko dođe do toga tražit ćemo referendum, a uvjeren sam kako će naš izborni sustav podržava većina hrvatskih građana, jer im on garantira puno veći stupanj odgovornosti njihovih izabranih predstavnika, nego demokratura koju predlaže HSS".

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika