Objavljeno u Nacionalu br. 761, 2010-06-15

Autor: Zoran Ferić

Otpusno pismo

Naplata bez milosti

Država duguje više od svih, javna poduzeća duguju, tajkuni duguju i ucjenjuju, svi koji imaju moć duguju, samo običan građanin ne smije ostati dužan i samo se njemu prijeti da mora platiti odmah ili će mu isključiti struju

Zoran FerićZoran FerićPolitički protežirani megapljačkaši bijelih ovratnika imaju u Hrvatskoj krajnje zanimljiv modus operandi: u prvoj fazi malverzacijama opljačkaju građane isisavajući enormne novce iz državnih poduzeća, da bi u drugoj fazi od istih tih građana opet isisali pare kako bi namirili taj gubitak. Jer, bože moj, takav gubitak negdje se mora i namiriti ako želimo da javna poduzeća i dalje rade. Prva je krađa drski kriminal koji se već desetljećima odvija pod patronatom HDZ-ovih vlada i partijski instruiranih revizora koji u Hrvatskoj, izgleda, služe samo tome da zataškavaju visoki kriminal. Recimo, izvjesni Operater distribucijskog sustava d. o. o. iliti Hrvatska elektroprivreda čiji je zastupnik na Zemlji Elektra.


Nedavno smo na kućnu adresu iz Elektre primili pismo sljedećeg sadržaja: „OPOMENA pred obustavom isporuke električne energije i utuženje. PREGLEDOM NAŠIH poslovnih knjiga izvršnim danom 08. 06. 2010. ustanovili smo da nam dugujete 125,55 kn. Navedeni iznos duga dužni ste platiti do 18. 06. 2010. Ukoliko iznos dugovanja izražen na opomeni ne izmirite u potpunosti u navedenom roku, bit ćemo prinuđeni obustaviti vam daljnju isporuku električne energije isključenjem s elektroenergetskog sustava. Ujedno vas izvješćujemo da vaša trošila prilagodite situaciji koja će nastati isključenjem s elektroenergetskog sustava zbog neplaćanja duga za električnu energiju.„ Prilično neugodno pismo za tako maleni dug. Stječe se dojam da je i Elektri i Elektroprivredi dogorjelo do nokata pa više financijski ne može podnijeti nikakva dugovanja. U Španskom i Malešnici, na primjer, isključuju ljude koji duguju 300 kuna. Pri tome je prilično jasno da će oni koji duguju 100 ili 300 kuna stvarno i platiti svoj dug, kao što građani uvijek i plate jer im u protivnom isključe struju. Sada su odjednom to odlučili činiti puno brže kako iznos duga slučajno ne bi porastao. I sve bi to bilo u redu da bivši šef HEP-a Ivan Mravak nije preko srpskoga tajkuna Vuka Hamovića oštetio Elektroprivredu za 600.000.000 kuna. Šeststo milijuna kuna nestalo je iz ovog javnog poduzeća, a sada odjednom Elektra šalje svoje montere da umirovljenicima koji duguju 100 kuna prerežu žice. Bezobrazno je to i pokazuje izrazitu neosjetljivost za trenutak i način. I dok su odjeci afere HEP još uvijek živo u sjećanju potrošača struje, dok se još uvijek svi skupa zgražamo nad tolikom drskošću i pohlepom ministara i direktora javnih poduzeća iz kojih se javno kralo do karikaturalnih razmjera, Elektra na građane ide đonom, protiv svih pravila i protiv dobroga ukusa.

PROBLEM JE što su najnovijim valom isključivanja obuhvaćeni i građani koji inače uredno podmiruju svoje dugove, jedino još nisu stigli ovu najnoviju razliku. I kako se osjeća jedan takav građanin, umirovljenik, koji dolazi kući i odjednom shvaća da su mu „obustavili isporuku“ i da mu se meso u frižideru pokvarilo, da ima prilično štete i da će, osim svega, morati još i platiti ponovno uključenje? Po svoj prilici kao da su mu predsjednica Vlade, svi ministri i bivši ministri, Mravak i Polančec, kao da su mu svi oni pljunuli u lice. Jer država duguje više od svih, javna poduzeća duguju, tajku ni u milosti države također duguju i ucjenjuju, svi koji u ovome društvu imaju neku moć ili poziciju duguju, samo običan građanin ne smije ostati dužan ni pinku i samo se malome čovjeku prijeti tim smiješnim administrativnim jezikom da mora platiti odmah ili će mu biti mračno i hladno, ili će mu biti hladna voda i jelo, neće moći ništa kuhati, prati rublje ni peglati. Neće gledati svjetsko prvenstvo u nogometu, neće gledati serije ni reklame za banke i mobitele. Pa ako u ovoj zemlji ima građana drugoga reda, to je apsolutno ona većina koja radi, plaća poreze i režije, nema dodatnih prihoda ni većeg broja dionica, njima isključuju struju, njih cijede i sišu kojekakvi Mravci i termiti, štoviše čitavi termitnjaci iz javnih poduzeća i javne politike. Naravno, situacija s Elektrom i krađom tih 600.000.000 kuna, te s kasnijim namirivanjem tog novca koje više sliči na feudalnu daću nego na poštenu trgovinu, samo je maleni dio onoga što je ljudima ove zemlje opljačkano i za što ih se tereti.

LIJEPA JE TO RAČUNICA. Kao kad bi vam netko uzeo 600.000.000 kuna i onda vas zadužio da upravo taj iznos morate vratiti kako bi opet mogao maznuti isti iznos. I tako u nedogled. To s Elektrom i to što nam isključuju struju za dugove koji su u odnosu na opljačkano smiješna sitnica nije zapravo ništa u usporedbi s onim što nam Vlada tek sprema. Sprema se uzeti prava stečena kolektivnim ugovorima, dodatak na staž, prijevoz, dar za djecu, regres. To će tek biti pljačketina. I zato apsolutno treba staviti svoj potpis na papir kao izraz stava i bunta, kao poruku Vladi da se radnici u ovom trenutku ne slažu s manipulacijama i floskulama o tome kako svi moramo snositi teret krize, inače će nam biti još gore, inače ćemo napraviti lošu poslovnu klimu i otjerati moguće poduzetnike. Neće biti posla i neće biti ni te male plaće. Pa, ljudi moji, neka ne bude, neka se sve sronda, neka se sruši ta kula od karata koju Vlada stalno pokušava skrpati. Tim potpisom možemo jasno reći da znamo tko je kriv za katastrofalnu situaciju u državi: nesposobne i vlade i kradljivi ministri, opći lopovluk koji je uništio svaku inicijativu i svaki dobar pothvat. Treba tim potpisom jasno reći tko je u ovoj zemlji gramziv i tko je ovdje neradnik. Naime, radnike se pokušava stalno prikazati kao lijene i razmažene. Ne, treba jasno reći tim potpisom, razmaženi i gramzivi ste vi koje smo birali da nas vodite. Do sada ste nas vodili samo u propast. Red je, gospodo, da sjašite.

Vezane vijesti

Retro-sela za ugodnu starost

Retro-sela za ugodnu starost

U Švicarskoj gradit će se selo za oboljele od Alzheimera. Projektirano je da izgleda kao iz 50-ih godina kako bi ljude koji danas imaju 70-80… Više

Komentari

registracija
16/6/10

poldrugac, 18.06.10. 23:11

Hrvatska treba NOB,zatim Marsalov plan,imnace Feric je u pravu.Jos 1993 Ante Markovic je rekao Tudjmanu da je privatizacijom pretvorio drzavu u organizirani kriminal i korupciju.Dakle punih 20 godina se krade-to su onih 200 Francekovih biznismena.Njih 200 je doslo po humanom preselenju.Otvorite gole otoke,jer ovo se nemre vise gledati.Fuj to je stoka bez karaktera.Hrvatine.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika