Objavljeno u Nacionalu br. 761, 2010-06-15

Autor: Berislav Jelinić

Slučaj Pukanić: Sutkinja Kršul pomoću Vrhovnog suda smanjila mogućnost za žalbu

Neki pravnički krugovi čak tvrde da je iz sličnih razloga sudačko vijeće dopustilo da se tijekom suđenja kao dokaz pročitaju sve privatne SMS poruke pokojnog Pukanića. To se također može tumačiti kao sužavanje manevarskog prostora braniteljima optuženih, iako je to bila pogrešna, neki tvrde, i skandalozna odluka

Ivana KršulIvana KršulSutkinja Ivana Kršul počela je sve više sužavati manevarski prostor odvjetničkom timu atentatora na Ivu Pukanića i Niku Franjića. Prošlog tjedna donijela je odluku da se iskaz krunskog svjedoka pokajnika Tomislava Marjanovića neće izdvojiti iz spisa. To su zatražili odvjetnici optuženih, jer sve sudionike atentata njegov iskaz dovodi u tešku situaciju.

Odvjetnici optuženih pokušali su Marjanovića učiniti nevjerodostojnim brojnim tzv. kontrolnim pitanjima, ali im to nije uspjelo. Unatoč tomu oni su zatražili da se njegov iskaz izdvoji iz spisa. Iako je sudačko vijeće donijelo odluku da se to neće učiniti, odvjetnicima optuženih ostavljen je prostor da se žale na takvu odluku, a to se u ovoj fazi postupka nije moralo učiniti. Ako odvjetnici optuženih u vezi s tim pitanjem sada ulože žalbu, o izdvajanju Marjanovićeva iskaza iz spisa odlučivat će Vrhovni sud.

To što je sudačko vijeće odlučilo dopustiti odvjetnicima optuženih da se žale na odluku o izdvajanju svjedočenja Tomislava Marjanovića iz spisa zapravo znači da se odvjetnici optuženih u eventualnoj žalbi na osuđujuću presudu više neće moći žaliti zbog Marjanovićeva svjedočenja. Time im je sudačko vijeće zapravo suzilo manevarski prostor za pobijanje prvostupanjske presude. Ako se Vrhovni sud složi s ostankom Marjanovićeva iskaza u spisu, to posredno znači i da ga se smatra vjerodostojnim svjedokom, pa će to u neku ruku biti i dodatni signal kakva se presuda može smatrati pravičnom u tom predmetu.

To znači da se odvjetnici optuženih neće moći žaliti višoj sudskoj instanci da se nisu uvažavali njihovi zahtjevi tijekom suđenja, na temelju čega bi oni mogli početi tvrditi da njihovi klijenti nisu imali pravično suđenje. Sve to pokazuje da sudačko vijeće u ovom slučaju vodi računa da ne ostavi braniteljima optuženih gotovo nikakav prostor za utemeljenu žalbu na po svemu sudeći osuđujuću presudu. Neki pravnički krugovi čak tvrde da je iz sličnih razloga sudačko vijeće dopustilo da se tijekom suđenja kao dokaz pročitaju sve privatne SMS poruke pokojnog Pukanića. To se također može tumačiti kao sužavanje manevarskog prostora braniteljima optuženih, iako je to bila pogrešna, neki tvrde, i skandalozna odluka.

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika