Objavljeno u Nacionalu br. 761, 2010-06-15

Autor: Robert Bajruši

Ne želi biti oporba: Josipović ostaje neutralan u ratu vlade i sindikata

"Predsjednik je mogao potpisati sindikalni zahtjev i njegova popularnost narasla bi sa sadašnjih 77 na 90 posto. Ali on ne želi biti populist jer smatra kako bi sudjelovanjem na referendumu o Vladi postao čelnik opozicije. To mu ne pada na pamet"

Ivo JosipovićIvo JosipovićIvo Josipović definitivno je odbio staviti svoj potpis na sindikalni referendum o izmjenama Zakona o radu. Iako će organizatori vrlo vjerojatno prikupiti više od 450.000 potpisa, predsjednik Republike smatra kako bi u slučaju da se pridruži sindikalnoj inicijativi de facto objavio rat vladi Jadranke Kosor i svrstao se uz opozicijske stranke, a Josipović to ne želi, doznao je Nacional u Uredu predsjednika Republike.

Medijski zahtjevi da se eksplicitno odredi prema sindikalnoj inicijativi i odgovori hoće li potpisati zahtjev za referendumom prilično negativno su primljeni među predsjednikovim najbližim suradnicima. Uz podsjećanje na Josipovićevo javno izraženo stajalište kako su neosporno ugrožena prava većine radnika i svih zaposlenih, Nacionalov sugovornik iznio je mišljenje da se referendum bavi marginalnim pitanjem i na neki način, može izazvati potpuno suprotan efekt od željenoga. Zastupnici vladajuće kolicije u Saboru će ionako izglasati promjene Zakona o radu, a golemo je pitanje hoće li na referendum izići potrebnih 50 posto birača, odnosno više od 2,4 milijuna hrvatskih državljana. Šanse su iznimno male, i ako referendum ne uspije, sindikalisti će se ponovno morati vratiti na pregovore, ali ovaj put kao gubitnici.

Osim toga, kudikamo veći problem je to što u mnogim tvrtkama radnici ne dobivaju plaće, a sindikati im ne uspijevaju pomoći. U svakodnevnom životu rješavanje egzistencijalnih radničkih prava puno je važnije nego razlozi zbog kojih se traži referendum. Predsjednik Josipović smatra da sindikati griješe jer se bave sporednim pitanjima, umjesto da se usredotoče na ono najvažnije - kako pokrenuti proizvodnju i otvoriti nova radna mjesta. Gospodarski pokazatelji su alarmantni – mirovinski fodovi su pred slomom, a budžetski deficit je takav da se postavlja ozbiljno pitanje hoće li Vlada potkraj godine imati sredstava za isplatu mikrovina i plaća za javne i državne službenike.

Stanje će djelomice sanirati predstojeća turistička sezona i u Uredu predsjednika prevladava mišljenje kako bi organiziranje štrajkova tijekom ljeta imalo negativne reperkusije na ekonomiju i dodatno pogoršalo situaciju u zemlji. Zahtjev za referendumom pokazuje koliko su stanovnici Republike Hrvatske nezadovoljni HDZ-ovom vladom, ali u biti sve se više pretvara u političku temu, a ne pitanje zaštite radnih prava. Nakon što se potpisao i Zoran Milanović, postalo je očito da se otvara sukob između opozicije i Vlade, a Josipović smatra kako bi bilo pogrešno da se odluči za jednu od tih strana.

"Predsjednik je mogao potpisati sindikalni zahtjev i njegova popularnost narasla bi sa sadašnjih 77 na 90 posto. Ali on ne želi biti populist jer smatra kako bi sudjelovanjem na referendumu o Vladi postao čelnik opozicije. To mu ne pada na pamet, Ivo Josipović je odlučio ostati neutralan i moderirati razgovore između raznih društvenih skupina, a to može isključivo ako zadrži neutralnu poziciju. On nije u oporbi, i, uostalom, u ovih 100-tinjak dana iznio je više prijedloga nego dvije trećine cjelokupne opozicije", smatraju predjednikovi suradnici. To ne znači kako Josipović podržava premijerku Kosor i njezinu vladu, za koju smatra da je mogla raditi puno bolje.

U protekla tri mjeseca Josipovićevo gospodarsko vijeće izradilo je prijedloge kako privući inozemne investicije i na koji način povećati zapošljavanje. Na nedavni posjet Kini, koja u Hrvatsku želi investirati 3,5 milijarde dolara, poveo je i Božidara Kalmetu, a angažirao se i u privlačenju ruskih investicija.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

registracija
15/11/06

rimaz, 15.06.10. 07:55

Što znači biti neutralan po ovakvom pitanju? Znači li to da je "Pravda" isto kao i "Nebi se štel mešati"?


registracija
10/12/09

MKC, 15.06.10. 08:38

Uloga sindikata u društvu je velika ( bi trebala biti ), ali kako su naši sindikati podjeljeni i kako pojedini “vođe“ rade, a osluškuju i vjerno provode direktive svojih političkih mentora to ruši ugled i snagu sindikata-a. Nije uloga sindikata borba za nova radna mjesta, privlačenje stranih investitira, tehnologija. To je posao vlasti kroz zakonske mehanizme, a sindikat se mora boriti za što bolje radne uvjete i plaću. Plaća je osnovna stvar. Borimo se za što veću plaću, a božićnicu i uskrsnicu ostavimo. Nelogično, nekulturno itd., boriti se za “božićnicu“, a smeta ti raspelo u radnom prostoru ( vrijeđa te, ateista si, musliman, ... ). Vlasnik firme ako iz vjerskih, kulturnih i ostalih razloga ima i može dati poklone za Božić i Uskrs to je dobro i hvale vrijedno. Borimo se za što povoljniju plaću, a ne za mrvice ( uvozne šunkice, bonove za robu u određenim trgovinama i slično ).


registracija
8/4/08

starakajla, 15.06.10. 09:14

Gospodine Josipoviču da sam htio predsjednika koji će kosorici lizati guzicu glasao bih za hebranga a ne za vas.


registracija
6/10/09

pfefer, 15.06.10. 09:19

svaka ti dala prva pametna riječ ako mi plate 500 kn i idem na referendum


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika