14.06.2010. / 22:48

Autor: Ana Smrečki

Dobre vijesti iz EU: Hrvatska do kraja lipnja otvara sva tri preostala poglavlja

Posljednji istup glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza očito je smekšao ministre vanjskih poslova EU u Luxembourgu. Njegova bi ocjena o suradnji Hrvatske trebala biti dovoljna da se omogući otvaranje poglavlja o pravosuđu

Glavni haaški tužitelj Serge BrammertzGlavni haaški tužitelj Serge BrammertzPristupni pregovori naše zemlje s Europskom Unijom konačno se bliže kraju. Naime, pet godina od kada smo započeli taj proces, Hrvatska bi do kraja ovog mjeseca trebala otvoriti sva tri preostala pregovaračka poglavlja. Posljednji istup glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza očito je smekšao ministre vanjskih poslova EU u Luxembourgu. Jutranji list piše kako bi njegova ocjena o suradnji Hrvatske trebala biti dovoljna da se omogući otvaranje poglavlja o pravosuđu.

Neslužbeno se doznaje da bi završna verzija pregovaračke pozicije Europske Unije za otvaranje pregovora iz poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima trebala biti spremna već sljedeći tjedan. Europska komisija predlaže brojna mjerila za zatvaranje. Ipak, i dalje se nastavlja rasprava kako među mjerilima staviti i pitanje suradnje Hrvatske s Tribunalom.

Kamen spoticanja i dalje pravosuđe i Slovenija

Nizozemska će pritom, dopustiti otvaranje spornog poglavlja jedino ako dobije jamstva da će suradnja s Haaškim sudom biti među uvjetima za zatvaranje tog poglavlja. Osim tzv. topničkih dnevnika, 'kamen spoticanja' je i dalje reforma pravosuđa i procesuiranje slučajeva koji su povezani s korupcijom.

Osim pravosuđa, čini se da su nam na putu za EU i dalje susjedi Slovenci. Iako je ministar Samuel Žbogar u Luxembourgu opovrgnuo izjave glasnogovornika svog resora, da bi Slovenija zbog Ljubljanske banke mogla blokirati otvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju, čini se da je istina nešto drukčija. Naime, Jutarnji list piše da se u Deželi ne slažu s zatvaranjem tog poglavlja, i to upravo zbog Ljubljanske banke.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
4/1/09

miroljubiv, 15.06.10. 00:28

To nisu dobre vijesti,već jako jako loše.dok ovom narodu dođe nešto iz guzice u glavu,proći će i stoljeća.nešto ogavnije i korumpiranije od EU-a nema.


registracija
8/7/09

bankar, 15.06.10. 00:38

zeti će na EU


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika