16.06.2010. / 16:07

Autor: Nekretnine.hr

Korisni savjeti za uređenje dječje sobe

Svakome od nas potreban je prostor kojeg možemo nazvati svojim, pa makar se radilo samo o malenom kutku u jednosobnom stanu. Isto se odnosi i na najmlađe članove obitelji, za čiji je rast i razvoj od velike važnosti imati vlastiti kutak mira, veselja i sigurnost

Uređenje dječje sobe predstavlja poseban izazov jer se moraju zadovoljiti svi funkcionalni zahtjevi, ali i stvoriti ugodno okruženje, u kojem će mališani doista uživati. Tematsko uređenje dječje sobe pravo je rješenje za djecu i roditelje, jer ispunjava sve potrebne zahtjeve i pretvara ju u mjesto gdje mašta postaje stvarnost!

Prilikom planiranja dizajna dječjih soba, prvo treba razmišljati o funkcionalnosti, svakodnevnim aktivnostima djeteta i namještaju te dodacima koji će pomoći u obavljanju tih aktivnosti, kao i učiniti ih što ugodnijima. Zatim slijedi, također vrlo važna, estetika prostora – boje i oblici koji će svemu dati notu fantazije.

Sobe većih dimenzija

Ako se radi o prostoriji većih dimenzija, poželjno je podijeliti je na 'zone' za različite aktivnosti – spavanje, hranjenje, igranje i/ili druženje s prijateljima, učenje – a u slučaju da dvoje ili više djece koriste istu sobu, bilo bi dobro da svako od njih bude "vlasnik" svog kutka za čiju će urednost biti zaduženo. Omiljene djetetove predmete izložite na policama, dok preostale možete nakon igre 'spremiti na spavanje' u, primjerice, ladice ispod kreveta, ukrasne kutije od kartona, plastike ili drva, košare, ormare...

Boje

Boje u dječjim sobama trebale bi biti vesele i djelovati stimulativno na razvoj djeteta. Primarne boje (snažne nijanse plave, žute, crvene) uz dodatak zelene – uvijek su dobrodošle, a zanimljivo izgledaju i žuto-zelena, ljubičasto-zelena, crveno-bijela, narančasto-smeđa, plavo-bijela, kao i brojne druge kombinacije.

Poželjno je da i djeca sudjeluju u kreiranju svog kutka. Pitajte ih za mišljenje, oni najbolje znaju koji su crtani likovi 'in', a koji 'out', igrajte se zajedno izrađujući šablone od kartona koje ćete upotrijebiti pri oslikavanju zidova.

Djeca su najdarovitiji dizajneri

Djeca su, na kraju krajeva, najdarovitiji dizajneri – jednako kao što je veliki broj odraslih umjetnika i kreativaca još uvijek u kontaktu sa svojom znatiželjnom i razigranom "dječjom stranom". Dječje želje trebaju biti zapovjed, bar kad se radi o tematskom uređenju dječje sobe u kojoj provode vrijeme u igri ili učenju. Okruženje, u kojem se osjećaju ispunjeno, zadovoljno i sretno, odrazit će se na opće raspoloženje. Dozvolite mališanima da u prostor svoje sobe unesu elemente koji ih raduju, motiviraju i nadahnjuju. Želje će im ponekad biti čudne ili neshvaćene iz perspektive odraslih, ali identitet sobe, koji će kreirati svojom maštom, dat će im samopouzdanje te ju učiniti sigurnim utočištem u bilo kojem trenutku.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika