16.06.2010. / 16:27

Autor: Nekretnine.hr

Jednostavno je: Očistite svoj roštilj!

Ako ga neko vrijeme nećete koristiti, posebno je važno da ga dobro namastite. Očistite i sav pribor za pečenje, te zamotajte u masni papir. Zidane dijelove, ako su od kamena, operite vodom, a ako su od cigle, vodom i deterdžentom koji se ne pjeni

Očistite svoj roštilj Nakon korištenja roštilja, ostavite ga da se sasvim ohladi, potom odstranite ostatke hrane. Ako su tako zapečeni da se ne daju očistiti, razmočite ih najprije u vodi.

Roštilj operite vrućom vodom i običnim deterdžentom za posuđe, a spojeve očistite četkicom. Da biste odstranili miris ribe, istrljajte ga s pola limuna ili sa spužvicom natopljenom u topli ocat i ponovo isperite. Koristite li ga odmah, dobro ga obrišite, a ne treba li vam trenutno, ostavite ga da se najprije dobro ocijedi. Kako se na njemu ne bi skupljala prašina, zamotajte ga u masni papir ili aluminijsku foliju.

Oprezno sa žarom

Neka se rešetka potpuno ohladi. Ako je roštilj u blizini kuće ili je zapuhao jači vjetar, najbolje da ga polijete vodom kako bi se žar posve ugasio. Ostanu li nakon pečenja veći komadi drvenog ugljena, izvadite ih i spremite za sljedeći put. Lopaticom odstranite pepeo i spremite ga u vrećicu, a preostali žar polijte vodom, ali ne naglo, nego kao da zalijevate cvijeće kako se ne bi digla prašina.

Pepelom koji ste spremili možete čistiti masnoću s jako zaprljanih lonaca, može vam poslužiti za poliranje i izbjeljivanje rublja (složite komade opranog rublja u lonac, pokrijte komadom tanke tkanine, te prelijte vodom u kojoj ste prokuhali pepeo. Ostavite da se sasvim ohladi.) Da biste posve očistili unutrašnjost roštilja, može vam poslužiti i usisavač. Da biste skinuli hrđu s metalnih dijelova, ako je roštilj stajao vani, prebrišite ga masnim papirom.

Pospremanje

Ako ga neko vrijeme nećete koristiti, posebno je važno da ga dobro namastite. Očistite i sav pribor za pečenje, te zamotajte u masni papir. Zidane dijelove, ako su od kamena, operite vodom, a ako su od cigle, vodom i deterdžentom koji se ne pjeni. Mrlje s kamena možete skinuti ako u vodu dodate bjelilo za kamen, a s cigle ako dodate malo octa. Sve dobro isperite. Da se masnoća ne bi zapekla, sve dijelove roštilja redovito čistite.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika