21.06.2010. / 16:50

Autor: Igor Koruga

BaRoMus – rovinjski barokni susreti od 22. lipnja do 13. srpnja

Specifičnost ovogodišnjeg festivalskog izdanja bit će uglavnom hrvatski izvođači, čime će se domaćoj i inozemnoj publici predstaviti vrijedan dio hrvatske kulture

RENATO ROŽIĆ i RAUL SEN GUPTARENATO ROŽIĆ i RAUL SEN GUPTAOvogodišnji, šesti po redu BaRoMus, okupit će specijalizirane glazbenike na polju povijesno osviještenog pristupa staroj glazbi, ali i nove generacije koji glazbenu tradiciju promišljaju na sebi svojstven način.

U periodu od 22. lipnja do 13. srpnja ove godine, rovinjski će Festival barokne glazbe zadržati originalnu programsku koncepciju (info; baromus2008@gmail.com) koja živi u prostoru između stvaralaštva, reprodukcije, tradicije, improvizacije, interpretacije i istraživanja, odnosno između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u sintezi zvukova minulih stoljeća i suvremenih suzvučja.

BaRoMus je godinama gradio mostove između tradicije i današnjice povezujući svijetove duha i umjetnosti, a žanrovskom je otvorenošću postigao dozu vedrine koja ga izdvaja iz grupe sličnih produkcija u Hrvatskoj i inozemstvu.

Specifičnost ovogodišnjeg festivalskog izdanja bit će uglavnom hrvatski izvođači, čime će se domaćoj i inozemnoj publici predstaviti vrijedan dio hrvatske kulture. Klasičnim pristupom Händelovoj komornoj glazbi, u utorak (22.06.) će članovi Hrvatskog baroknog ansambla (Laura Vadjon, violin i umj. vodstvo, Ana Benić, flauta, Berislav Puškarić, glas i Krešimir Has, čembalo) otvoriti rovinjski festival u crkvi Sv.Franje, a sličnim će izvođenjem stilski otvorenijeg repertoara festival zaključiti na obližnjem otoku Sv.Katarine ansambl članova Zagrebačke filharmonije - Acoustic project (13.07.).

Solističke će koncerte upriličiti Krešimir Has (29.06.) i Matija Dedić (06.07.); čembalist HRBE pokušat će oživotvoriti glazbu sjevera Njemačke s početka XVIII stoljeća (G.Böhm, D. Buxtehude, J.S.Bach, W.F.Bach), a naš će se najpopularniji jazz pijanist kroz dijalog i improvizacije pokušati susresti s glazbom J.S. Bacha u koncertu asocijativna naziva “Matija Dedić meets Bach”. Iako će nastup “Sax to Baroque II” (08.07.) sugerirati na programsku omeđenost Zagrebačkog kvarteta saksofona, zanimljive suvremene uspješnice s ovogodišnjeg obljetničkog nastupa (Zagreb, HGZ, 25. veljače) neće izostati niti u crkvi Sv.Franje. Djelima hrvatskog kompozitora Srđana Dedića i mađarskog mu kolege Györgya Ligetija, domaći će ansambl svjetskog ugleda prikazati velike izražajne mogućnosti krajnje discipliniranog i umjetnički ugođenog muziciranja na saksofonima. Poznat po originalnom pristupu glazbi, otvorenosti izraza, te promišljenom skladateljskom slogu, i ove će godine nastupiti gitarist i skladatelj Renato Rožić.

U Dvorani Grofa Milewskog na otoku Katarini (24.06.), s poznatom će triom (Raul Sen Gupta, indijska tabla i Hina Sarojini, tajlandski klasični ples) predstaviti jedinstveni glazbenoscenski spoj baziran na temeljima Bachovih suita za violončelo solo. Rožićeva stilistička obrada izvornog notnog materijala uvijek će iznova polarizirati kako klasičnu, tako i jazz scenu. Stapajući glazbu J.S.Bacha s jazzom i bogatim izrazom suvremene glazbe, ovaj se glazbenik već dulje vrijeme očituje sasvim jasnim stilom koji nameće nove načine slušanja i razumijevanja (Bachove) glazbe. Koncertne večeri počet će u 21 sat, a ulaz će biti slobodan. Za posjetitelje nastupa koji se održavaju u Dvorani grofa Milewskog na otoku Sv.Katarine osigurat će se i besplatan prijevoz brodom koji će na dan koncerta, u 20.30 sati, kretati s rovinjskog malog mola.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika