23.06.2010. / 15:56

Autor: Marko Ćustić

Adriatic institut: Vlada kupuje opstanak na vlasti novcem poreznih obveznika

"Bez principijelnih reformi, Hrvatska će postati bolesnik Europe - a strani i domaći ulagači te bistra mladež će izbjegavati Hrvatsku", kaže se, među ostalim u otvorenom pismu

Ministar financija Ivan ŠukerMinistar financija Ivan ŠukerAdriatic Institut za javni poredak, think-tank sa sjedištem u Rijeci, pozvao je hrvatskog ministra financija Ivana Šukera da se odrekne porezne politike visoko progresivnog oporezivanja dohodaka. “Hrvatski građani ne trebaju vladu koja će opravdati svoju ulogu uzimanjem od bogatih kako bi dala siromašnima i koja kupuje svoj opstanak na vlasti novcem poreznih obveznika.”, kaže se u otvorenom pismu Šukeru.

Adriatic Institut upozorava kako će hrvatski susjedi, Mađarska, uvesti porezni sustav s jedinstvenom poreznom stopom i tako postati još jedna u nizu zemalja istočne Europe s takvom, uz Albaniju, Bugarsku, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru, Rumunjsku i Srbiju. U institutu smatraju da takva porezna politika privlači ulagače i potiče ekonomski rast. Za razliku od takve politike, o politici ministra Šukera u pismu se kaže: “Vaše prošlogodišnje uvođenje kriznog poreza i povećanje PDV-a na 23% nisu donijeli više porezne prihode i očito je da je porezna politika visoko progresivnog oporezivanja dohotka krajnji promašaj. Što je najvažnije, vladini napori u blokiranju politika koje vode ekonomskom rastu pogoršavaju stanje hrvatskih građana.

Bez principijelnih reformi, Hrvatska će postati bolesnik Europe - a strani i domaći ulagači te bistra mladež će izbjegavati Hrvatsku.” Ovo nije prvi poziv Adriatic Instituta da se u Hrvatskoj uvede jedinstvena porezna stopa po modelu Flat Tax. Takav pristup zagovaraju već dugo, a 2004. su u Hrvatsku doveli i dr. Alvina Rabushku, idejnog oca flat taxa. Pismo ministru Šukeru donosimo u cijelosti.

Otvoreno pismo ministru financija Ivanu Šukeru

Deset milijuna građana Mađarske, koja je ujedno članica Europske Unije, uskoro će živjeti u flat tax poreznom sistemu. Mađarska ekonomija je bila u padu zbog spore primjene ekonomskih reformi. Ipak, stvarne promjene se upravo događaju s novo izabranim premijerom Viktorom Orbanom, koji vodi vladu desnog centra i provodi ekonomsku politiku rasta uključujući uvođenje niske stope flat taxa za deset milijuna mađarskih građana. To će svakako dati značajan poticaj mađarskoj ekonomiji. S najavom flat taxa u Mađarskoj, raste klub zemalja koje su primjenile ovu uspješnu i učinkovitu poreznu reformu u istočnoj Europi. U jugoistočnoj Europi, flat tax na osobni dohodak i dobit poduzeća je u primjeni u Albaniji (10%), Bugarskoj (10%), Kosovu (10%), Makedoniji (10%), Crnoj Gori (9%) i Rumunjskoj (16%). Srbija ima jedinstvenu stopu poreza na dohodak od 14% te porez na dobit od 10%. Hrvatska, na žalost, ostaje izopćenik.

Najbolja reklama Mađarske za privlačenje potencijalnih ulagača će biti nova, niža stopa flat taxa! Viši ekonomski rast voditi će višim stopama zaposlenosti koje će rezultirati u većem prosperitetu nacije. U suštini, ekonomski rast ostvaruje veće porezne prihode dok odugovlačenje u provođenju reformi i visoko oporezivanje zajedno s kompliciranim poreznim sustavom vode u stagnaciju, poreznu evaziju i izbjegavanje plaćanja poreza. To znači niži porezni prihod za zemlje koje zaostaju, poput Hrvatske

Građani i porezni obveznici reagiraju na poticaje

Hrvatsko gospodarstvo je u padu i u nedostatku smjelih reformi, hrvatska ekonomija će još više padati. Vaše prošlogodišnje uvođenje kriznog poreza i povećanje PDV-a na 23% nisu donijeli više porezne prihode i očito je da je porezna politika visoko progresivnog oporezivanja dohotka krajnji promašaj. Što je najvažnije, vladini napori u blokiranju politika koje vode ekonomskom rastu pogoršavaju stanje hrvatskih građana. Bez principijelnih reformi, Hrvatska će postati bolesnik Europe - a strani i domaći ulagači te bistra mladež će izbjegavati Hrvatsku. Ono što najviše pogađa Hrvatsku je da bistra i školovana mladež već napušta Hrvatsku u traženju boljeg životnog standarda i povoljnijih prilika u drugim zemljama.

Vjerujemo da se sjećate da smo doveli idejnog "oca" flat taxa u Hrvatsku 2004. i 2005. godine - Dr. Alvin Rabushka, stariji suradnik pri Hoover Institution na sveučilistu Stanford. Vi ste govorili 2004. godine na panelu posvećenom poreznoj politici zajedno s Dr. Alvin Rabushkom i Ivanom Miklošom koji je kao ministar financija i zamjenik predsjednika slovačke vlade tada već primjenio flat tax u Slovačkoj. Poruka je bila jednostavna i jasna: uspješna flat tax porezna reforma donosi više porezne prihode i otvara prostor za strukturne reforme.

Danas, oko 275 milijuna građana i poreznih obveznika u istočnoj Europi živi u zemljama flat taxa. Četiri milijuna hrvatskih građana su na strani gubitnika. Hrvatske tvrtke, poduzetnici i strani ulagači će proći puno bolje odlaskom u zemlje koje imaju niže porezne stope u jugoistočnoj Europi.

Kratki prikaz flat taxa

Flat Tax je jednostavan porezni sustav s niskom jedinstvenom poreznom stopom kojom se dohodak (osobni i poslovni) oporezuje samo jednom, čime se izbjegava dvostruko oporezivanje i što bliže izvoru.

Jedinstvena, niska stopa flat taxa (uglavnom manja od 20%) rješava problem visokih marginalnih stopa poreza i njima svojstveno kažnjavanje produktivnog ponašanja kao što je rad, preuzimanje rizika i poduzetništvo.

Primjenom flat taxa ukidaju se posebne pogodnosti u poreznom sistemu koje omogućuju povoljniji tretman određenih ponašanja i aktivnosti. Ukidanjem izuzeća, neoporezivih olakšica, neoporezivih poticaja i sličnih "rupa u zakonu" povećava se porezna baza čime se stječu uvjeti za nižu poreznu stopu. Istovremeno se pojednostavljuje porezni sustav omogućujuci poreznim obveznicima da podnesu porezne prijave na formatu razglednice.

Povoljan za porodice - u flat tax sustavu omogućuje se velikodušni osnovni odbitak koji se zasniva na veličini porodice.

Flat Tax prikuplja porezni prihod na najdjelotvorniji, najjednostavniji, nediskriminirajući, neutralan i neiskrivljujući način.

Cilj porezne politike je ostvariti najvišu moguću stopu ekonomskog rasta

Distributivna uloga (uloga preraspodjele) sadašnjeg i novo-predloženog visoko progresivnog poreza na dohodak nije u mogućnosti ostvariti niti visoki ekonomski rast niti ciljeve socijalne politike vođene demagogijom "uzeti od bogatih i dati siromašnima". Hrvatski građani ne trebaju vladu koja će opravdati svoju ulogu uzimanjem od bogatih kako bi dala siromašnima i koja kupuje svoj opstanak na vlasti novcem poreznih obveznika.

U ime hrvatskih građana i ostvarivanja više stope ekonomskog rasta, hrvatska vlada se treba usredotočiti na razdvajanje porezne od socijalne politike:

1) Primjeniti nisku stopu flat taxa od 15% na osobni i poslovni dohodak kako bi se porezni prihodi prikupili na najednostavniji, transparentan, neiskrivljujući i najučinkovitiji način sto će istodobno povećati ekonomski rast. Omogućiti viši osobni odbitak s kojime će se kompenzirati građane kojima je obećano 12% u novom, najavljenom poreznom sustavu.

2) Odvojeno primjeniti socijalnu politiku na način da se već prikupljeni porezni prihodi usmjere na zadovoljenje potreba socijalno ugroženih građana.

Hrvatska politika "ubiti jednim udarcem dvije muhe" u kombiniranju porezne i socijalne politike u visoko progresivnom oporezivanju dohotka - oslobađa političare od odgovornosti i transparentnosti državne potrošnje.

Da je Hrvatska vlada 2006. godine uvela flat tax od 15%, kao što je predložio Adriatic institut, obuzdala bi državnu potrošnju, privukla strane ulagače i učinila hrvatske poduzetnike i tvrtke konkurentnijima, cime bi se povećala zaposlenost i ostvarile više stope ekonomskog rasta. Uz flat tax i provođenjem ekonomskih reformi, posljedice ekonomske krize bi bile znatno ublažene te bi bilo za očekivati da bi hrvatska stopa nezaposlenosti bila manja od 18%, te da bi se izbjegao ekonomski pad od 5.8% u 2009. godini i 2.5% u prvom kvartalu 2010. godine.

Strana ulaganja nisu jedini razlog za primjenu flat taxa. Flat tax također omogućuje gospodarstvu rast tjerajući sivu ekonomiju u legitimno tržište i pojednostavljujući prikupljanje poreznih prihoda. Ekonomska aktivnost se povećava kao i pošteno prijavljivanje dohotka, dok porezna evazija pada. U svim zamljama koje su do sada primjenile flat tax rezultat je bio isti ili viši porezni prihod unutar prve godine od primjene flat taxa.

Gospodin Šuker, vrijeme ističe a flat tax dobiva jos veći zamah u istočnoj Europi. Porezno takmičenje je važno. Krajnje je vrijeme da Hrvatska uvede flat tax.

S poštovanjem,

Adriatic institut za javni poredak

Vezane vijesti

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska je prodala 1,5 milijardi dolara vrijedne obveznice s rokom dospijeća za pet godina, uz prinos od 6,375 posto, javljaju strane novinske… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 23.06.10. 16:12

treba srushity hadezejovu vladu milom ili silom. nema vishe strpljenja za tu mafiju. nadam se da se kmetovi budu slozily sa radilicama i studentliyama!.
bitch.


registracija
8/7/09

bankar, 23.06.10. 17:43

hhaaha e da je to samo u tom slučaju


registracija
28/12/08

smokeonthewater, 23.06.10. 18:16

"Adriatic Institut za javni poredak" ?!?!
... iz najvećeg kugoslovenskog grada Rijeke ... ? ... tko bi to bio nego kugoslovenčine svih boja i dezena ... spominju Madžarsku a tamo je gore nego kod nas ... do jučer se spominjala Engleska kao primjer kako se nižim porezima bori protiv krize a danas ta Engleska ima dvostruko veći proračunski deficit nego mi i za 2,5% podiže PDV, sa 17,5 % na 20 % ... jedno smeće, lijene socijalističke bitange potpisuju za referendum da im bude ili ostane dobro, bez truda i znanja a druge bitange, one koje imaju boje se poreza na svoju imovinu ... strava ...


registracija
4/1/09

miroljubiv, 23.06.10. 19:45

Šuker se razumije u ekonomiju i porezni sustav ko Mara u onu stvar.to da vampiri sišu do posljednje kapi krvi,očito je,grebli bi i očnjacima po podu,da se ima šta isisati.


registracija
26/11/09

abar, 23.06.10. 19:55

a gdje ti živiš i koga ti zastupaš???smokeonthewate???mila mati svaka čast IQ kao i ove vlasti koja je sama za sebe cccc....


registracija
31/1/10

STTony, 23.06.10. 20:49

A bam ti ned'lju, ovo nisu pravi Rvati pisali!

Opet nam se jugokomunjare, masoni i srbi oče krvi napiti kroz manje poreze, a zna se da prave Rvatine uopče ne plačaju poreze!

Gonjaj to sve u maternu! E!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.06.10. 01:27

jedinstvena stopa poreza je neintelignetna glupost. Postoji velika razlika izmedu novca koje ljudi mogu zaraditi na trzistu i drustvene vrijednosti njihova rada. Primjer, na trzistu nogometasi mnogo vrijede, medutim drustveno vrijede malo. Na slobodnom trzistu ljecnici i profesori vrijede malo, medutim drustveno su apsolutno nuzni. Razlicita porezna stopa izmisljena je da bi vlada mogla kontrolirati rast zdravoih snaga u drustvu. Smisao drustva nije novac, i stvaranje novca, vec stvaranje vrijednosti , usluga, umijetnosti i tehnoloskog i znanstvenog napredka. Sve te stvari nemaju veze sa novcem i trzistem novca. Najbolji je argumet da crna gora i kosovo imaju takav sistem, i albanija, HA HA HA HA bas su mi to zemlje za uzor


registracija
26/7/09

odredjen, 24.06.10. 02:28

smisao kapitalistickog drustva nije novac?


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.06.10. 13:19

odredjen, novac smisao kapitalistickog drustva? Zavisi dali se radi o zaradi u kratkom roku ili dugom roku???? Kada novac postane smisao zivota ubrzo saznas da novac ne mozes jesti, novac te ne moze lijeciti, novcem ne mozes pobijediti ratove, novcem ne mozes rijesti zagadenja i naftu koja suklja ispod mora. Glavi ljudi IBM rekli su ranih osamdesetih da se ne moze zaraditi na PC-ima, trziste je jedva par sto tisuca u citavom svijetu. Njima je cilj bio novac.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika