27.06.2010. / 12:30

Autor: Martina Čizmić

BBC pohvalio INmusic: Hrvatska postaje meka za ljubitelje glazbenih festivala

"Jednostavno, to su samo bendovi, ti i tvoji prijatelji, i drveće, i čini se kao da je jedino bitna glazba i ideje u ovoj maloj zajednici", zaključio je pjevač The Flaming Lipsa o INmusicu

Pjevač The Flaming Lipsa Wayne Coyne i novinarka BBC-a Georgie Rogers u Zagrebu (Foto: BBC)Pjevač The Flaming Lipsa Wayne Coyne i novinarka BBC-a Georgie Rogers u Zagrebu (Foto: BBC)Posljednjih godina u Hrvatskoj su se pojavili festivali koji su malo po malo prerasli granice zemlje i postali nezaobilazno odredište i za ljubitelje glazbe iz cijele Europe.

Novinarka BBC-a Georgie Rogers redovito piše o nekim od najvećih europskih glazbenih festivala, a ove je godine posjetila zagrebački T-Mobile INmusic festival i tom prigodom razgovarala sa članom Massive Attacka, Robertom Del Najom.

"Tu je potpuno drugačiji mentalitet. Publika u istočnoj Europi je mnogo strastvenija", rekao je Del Naja.

Na pitanje, zašto publika u Hrvatskoj više cijeni glazbu od one u Velikoj Britaniji ili zapadnoj Europi, Del Naja se zamislio.

"Mislim da je razlog tome što su imali iskustvo prolaska kroz rat i socijalne tenzije, za razliku od generacija djece u ostatku Europe. Oni cijene glazbu, jer se još uvijek sjećaju nemilih događaja od prije nekoliko godina", smatra Del Naja.

Iako je INmusic relativno mlad festival, u svojoj je kratkoj povijesti privukao ugledna glazbena imena. Od Kraftwerka, N.E.R.D.-a, Lily Allen, pa do Billy Idola i Alice in Chains.

"Sviđa mi se njegov smještaj", smatra pjevač The Flaming Lipsa Wayne Coyne, "Vani, u šumi, jednostavno se osjećaš slobodnije".

Činjenica da INmusic traje tri dana, a da se tijekom njegova trajanja može kampirati na Jarunu, posebno je oduševila novinarku BBC-a. Doda li se tome i da se INmusic održava svega nekoliko tramvajskih stanica od središta grada, pozitivne strane festivala samo se gomilaju.

"Nema sumnje, hrvatska glazbena scena nastaviti će se razvijati. Ovaj dragulj među festivalima i dalje će rasti, ali i u ovakvom obliku ima svoje čari", napisala je novinarka BBC-a te za kraj dodala razmišljanje Wayna Coynea.

"Jednostavno, to su samo bendovi, ti i tvoji prijatelji, i drveće, i čini se kao da je jedino bitna glazba i ideje u ovoj maloj zajednici", zaključio je pjevač The Flaming Lipsa.

Vezane vijesti

U sklopu oproštajne turneje The Streets na T-Mobile INmusic festivalu

U sklopu oproštajne turneje The Streets na T-Mobile INmusic festivalu

The Streets je najnovije potvrđeno ime koje se pridružuje dosad objavljenom lineupu T-Mobile INmusic festivala. Nakon što je prije samo mjesec dana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika