28.06.2010. / 14:58

Autor: Boris Bilas

Teške optužbe: 'Ivan Đikić je incidentna osoba, koja ne podnosi kritike'

"Đikić vrlo nepravedno osuđuje čitav niz znanstvenika na čelu s bivšim ministrom Primorcem kojega je optužio za korupciju tešku između dvije i pet milijuna eura", posvjedočio je Ljubić

Ivan Đikić na suđenju se nije pojavioIvan Đikić na suđenju se nije pojavio"Ivan Đikić je pretjerano incidentna osoba, koja vrlo teško podnosi kritike na vlastiti račun", ove teške riječi o poznatom hrvatskom znanstveniku rekao je u utorak na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu novinar Marko Ljubić.

On je svjedočio kao svjedok obrane u privatnoj tužbi koju je još 2006. godine Đikić podigao protiv Šimuna Anđelinovića profesora na Medicinskom fakulteta u Splitu.

Anđelinović je u tekstu koji je objavljen u Vjesniku 15. prosinca 2005. optužio Đikića kako "sije sjeme mržnje u hrvatskoj znanosti".

"Postavlja se pitanje, koga, zapravo. dr. Đikić, predstavlja, zašto sije dosad neviđenu mržnju među znanstvenicima i zašto se trudi hrvatsku znanost u svijetu prikazati bijednom i korumpiranom te do kada će, inače vrlo šutljiva akademska zajednica, tolerirati njegove ispade?", dio je teksta zbog kojeg je Đikić podnio tužbu zbog klevete.

No, Marko Ljubić je posvjedočio kako je upravo Đikić taj koji često kleveće i neargumentirano napada hrvatske znanstvenike te kaže kako je Đikiću puno važniji osobni ugled od ugleda znanstvene zajednice.

Ljubić kaže kako je 2007. pokrenuo peticiju na znanstvenom portalu Connect kojom je dao potporu Ivanu Đikiću na njegovim istupima.

"Smatrao sam da svatko ima pravo na kritiku te da nitko ne smije snositi odgovornost za izgovorenu riječ", kazao je Ljubić koji je priznao kako mu je sada žao zbog te peticije jer je upravo Đikić svojom tužbom protiv Anđelinovića "okrenuo leđa" toj peticiji.

"Đikić vrlo nepravedno osuđuje čitav niz znanstvenika na čelu s bivšim ministrom Primorcem kojega je optužio za korupciju tešku između dvije i pet milijuna eura", posvjedočio je Ljubić koji je na kraju optužio Đikića da je neizravno podupro tezu objavljenu u znanstvenom časopisu Nature u kojem je bivši ministar Primorac predstavljen kao rasist.

Odgovor Ivana Đikića na ove optužbe nismo uspjeli saznati budući da se on nije pojavio na ročištu.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika