Objavljeno u Nacionalu br. 763, 2010-06-29

Autor: Dean Sinovčić

DOSSIER : PAG LJETNI GLAZBENI HIT

Svjetske DJ senzacije nastupaju na Zrću

U novaljskim klubovima Papaya i Aquarius tijekom ljeta nastupit će osam od prvih deset najboljih glazbenih DJ-a čiji je dolazak dio kampanje za privlačenje turista i produženje sezone na Pagu

Kad u četvrtak, 1. srpnja, u novaljskom klubu Papaya na plaži Zrće počne četverodnevni festival Get EXITed, na kojem će glavna zvijezda biti DJ Sven Vath, bit će to ujedno početak ljetne sezone na Zrću tijekom koje će u klubovima Papaya i Aquarius nastupiti najpoznatiji svjetski DJ-i. Primjerice, glazbeni magazin DJ Mag krajem prošle godine objavio je listu najboljih svjetskih DJ-a, a osam od prvih deset s te liste nastupit će ovog ljeta u Papayi, uključujući i dvojicu najboljih, Armina van Buurena i Tiesta, dok će u Aquariusu nastupiti razni DJ-i, od novih zvijezda poput Afrojacka do veterana poput Bennyja Benassija.

Sve to rezultat je višegodišnjeg rada tih klubova koji su prije šest godina počeli organizirati nastupe DJ-a iz jugoistočne Europe, a danas dovode najpoznatije svjetske DJ-e. Za sve to trebalo je itekako naporno raditi.


“Mi smo prvi festival napravili 2005. s manje poznatim imenima, s regionalnim DJ-ima, zatim smo 2007. napravili festival s Junior Jackom, Freemasonsima i Shapeshiftersima, ali tek je 2008. došlo do promjene. Tada smo doveli DJ Tiesta koji je bio jako zadovoljan. Kako se svi DJ-i međusobno poznaju, doznalo se za nas. Otada je dovođenje svjetskih DJ-a išlo lakše”, podsjeća na početke organizacije festivala u Papayi Ivan Bušljeta, suvlasnik Papaye koji ističe da najpoznatiji DJ-i nisu izbjegavali dolaske u Hrvatsku zbog financijskih problema ili nezainteresiranosti publike, nego zbog loše organizacije njihovih nastupa. “Tiesto je imao loših iskustava s Hrvatskom. On je 2005. nastupio na Zagrebačkom velesajmu, bio je razočaran organizacijom nastupa i rekao je da više neće nastupati u Hrvatskoj. Paul van Dyk je 2004. nastupio u Valkani pokraj Rijeke, bio je razočaran i također je rekao da više neće nastupati u Hrvatskoj. Međutim, mi smo ih obojicu uspjeli nagovoriti da dođu ponovo u Hrvatsku”, objasnio je Bušljeta.

ORGANIZIRANJU DOLASKA DJ-a Armina van Buurena, po magazinu DJ Mag najboljeg svjetskog DJ-a, pomogao je upravo Tiesto te je van Buuren lani nastupio u Papayi, a ponovo će nastupiti i ovog ljeta. “Nije bilo problema s njegovim dolaskom jer su on i Tiesto obojica Nizozemci i prijatelji su. Vrlo brzo smo dogovorili njegov nastup te je on prošle godine prvi put nastupio u Papayi. Tada nam je rekao da mu je to bio drugi najbolji nastup te godine na turneji, ali nam nije rekao koji mu je bio najbolji. Budući da on ima 250 nastupa godišnje, to ipak nešto znači”, kazao je Ozren Brunović, suvlasnik Papaye. Zanimljiv je bio i način na koji je na Zrće doveden David Morales. “David Morales je godinama ekskluzivno dolazio u klub Aurora u Primoštenu gdje je slavio rođendan, zatim je nastupao u klubu Byblos u Poreču. Pokušavali smo ga dovesti u Papayu, ali nije želio nastupati kod nas. No prošle godine prijatelji su ga doveli u Papayu. On je oko 10. kolovoza sa sinom došao na after beach party jer je čuo za nas i nakon toga je rekao da želi sljedeće godine nastupati kod nas, što je dokaz koliko je Papaya zanimljiv i kvalitetan klub”, tvrdi Brunović.

KLUBOVI PAPAYA I
AQUARIUS prije šest
godina počeli su organizirati nastupe DJ-a iz jugoistočne
Europe, a danas
dovode zvijezde
elektronske glazbe;
u ljeto Zrće posjeti
300 tisuća mladih, a samo u klubu Papaya gostovalo je 100 tisuća ljudiKLUBOVI PAPAYA I AQUARIUS prije šest godina počeli su organizirati nastupe DJ-a iz jugoistočne Europe, a danas dovode zvijezde elektronske glazbe; u ljeto Zrće posjeti 300 tisuća mladih, a samo u klubu Papaya gostovalo je 100 tisuća ljudiSada, kad su se oba kluba iz Novalje etablirala, jedini problem pri dovođenju svjetski poznatih DJ-a je udaljenost od zadarskog aerodroma, koja iznosi 80 kilometara, a cesta od aerodroma do Novalje nije baš autocesta. Da je to popriličan problem, potvrdili su nam Zrino Alpeza i Miljenko Zadro, vlasnici kluba Aquarius, dok nam je Brunović opisao kako su se ti problemi očitovali pri dovođenju Tiesta. “Kada je Tiesto 2008. bio prvi put u Novalji, rekao je da mu je vožnja od Zadra do hotela Luna u Jakišnici, 18 kilometara od Novalje, bila duga. Prošle godine je zbog toga bio u dilemi bi li došao ili ne bi, pa nas je pitao za helikopter, a na kraju je pristao doći ako ga dovezemo u Mercedesu S500 i smjestimo negdje bliže, pa smo ga smjestili u hotel Boškinac. Čak je došao dan ranije pa smo se provodili po Novalji.” Kako kaže Zadro, “DJ-ima se sviđa pomalo ležeran mentalitet naših ljudi, specifičnost i prirodnost otoka, a hranom su upravo oduševljeni.”

LJETO I NASTUPI DJ-A tek su završna realizacija plana koji se počinje pripremati osam mjeseci unaprijed. U Papayi jasno znaju što žele svojim klubom ostvariti pa su nam nekoliko puta ponovili da oni nisu obični ugostitelji koji razmišljaju koju će cijenu piva odrediti u svom klubu, nego kudikamo šire, te su za njih nastupi DJ-a tek alat za ostvarenje ciljeva. A njihovi su ciljevi produženje turističke sezone u Novalji i privlačenje nove publike. Da bi se ostvarilo prvo, u Papayi prvi festival organiziraju već 1. srpnja kada će, predviđa Bušljeta, na Zrće doći pet tisuća ljudi, dok će u drugim turističkim mjestima u Hrvatskoj tada biti mnogo manje gostiju. Drugi četverodnevni festival, na kojem će nastupiti Armin van Buuren i Calvin Harris, počinje 14. srpnja, treći s Davidom Moralesom 29. srpnja, četvrti sa Swedish House Mafiom počinje 11. kolovoza, a posljednji, s Tiestom, 18. kolovoza.

“Festival s Tiestom namjerno smo pomaknuli iza praznika Velike Gospe da proširimo sezonu”, kaže Bušljeta, jer je poznato da nakon 15. kolovoza i praznika Velike Gospe malo turista ostaje u Novalji. Drugi plan, privlačenje nove publike, ove se godine odnosi na publiku iz Britanije koja nije napamet odabrana. “Prema svim analizama, mladi Britanci su statistički najjači gosti jer od svih mladih u Europi oni imaju najviše novca, najviše troše i puno putuju jer kod kuće imaju loše vrijeme, pa im je vrijeme u Hrvatskoj odlično. Međutim, postoji više vrsta mladih Engleza, mi se obraćamo normalnim, obrazovanim studentima. Ne želimo da nam se dogodi kao na Ibizi, kamo dolaze i brojni britanski huligani”, kaže Bušljeta.

Britanski duo Freemasons Papayi je posvetio jednu pjesmu koja je uvrštena u
glazbenu kompilaciju Papaya Day & Night vol.4.Britanski duo Freemasons Papayi je posvetio jednu pjesmu koja je uvrštena u glazbenu kompilaciju Papaya Day & Night vol.4.ZBOG TOGA JE PAPAYA angažirala PR agenciju iz Londona koja ih ondje promovira. “PR agencija u Londonu promovira naše festivale i dogovara medijske pokrovitelje iz Engleske te su o nama pisali Times, Sunday Times, Daily Telegraph i mnoge druge novine. Ujedno nas ta PR agencija povezuje s velikim organizatorima programa, festivala i evenata, koji su također alat da dovedemo Engleze u Novalju”, kaže Brunović. Radi publike iz Britanije dovedeni su brojni DJ-i koji su iznimno popularni baš ondje, Armin van Buuren, Calvin Harris, Sven Vath, Swedish House Mafia i Deadmau5.

“Ujedno smo se povezali s novosadskim glazbenim festivalom Exit kao popularnim brandom u Britaniji, k njima dolazi više od 10.000 Britanaca na festival u Novi Sad. To su alati kako ćemo doći do britanske publike. Mi smo do ove godine imali 50 neorganiziranih turista s britanskog tržišta, ove godine očekujemo ih 500, a za dvije-tri godine nadamo se da ćemo ih imati pet tisuća”, najavljuje Bušljeta i dodaje da su preko Facebooka, Twittera, Myspacea i sličnih internetskih stranica koristili internet marketing koji nije skup, a jako im je pomogao. Zbog toga su prošle godine u Papayi boravili gosti iz 52 zemlje.

PROMOCIJA JE JAKO VAŽNA jer honorar koji traže najpoznatiji DJ-i nije malen, kreće se od 30 tisuća eura naviše, a kad se dodaju troškovi organizacije, dovođenje DJ-a popriličan je poslovni rizik. Zanimljivo, ali taj rizik je puno manji nego da se u Hrvatsku dovede neka inozemna rock ‘n’ roll grupa koja traži takav honorar. “Vjerojatno je DJ u toj cjenovnoj skupini ipak popularniji od rock banda u istoj cjenovnoj skupini. Činjenica je jednako tako da je u zadnjih nekoliko godina svjetski trend porasta popularnosti klupske kulture i glazbe. Rizik uvijek postoji i nema jamstva za uspjeh pa se zna dogoditi da gostovanje prođe i loše, bilo zbog loših vremenskih prilika ili zbog krive procjene”, smatra Zadro. Odabir DJ-a bitan je i zbog glazbe koja se, zahvaljujući njima, pušta na Zrću.

“Poznati su nam svi negativni turistički trendovi, želimo izbjeći neke loše stvari, prvenstveno s biranjem glazbe. Mi smo drukčiji od Ibize, jer Ibiza promovira progresivnu i ekstremniju glazbu, smjerove koji su povezani s negativnim stvarima kao što je ecstasy, ta tvrđa glazba potiče uzimanje ecstasyja. Mi se pri odabiru DJ-a brinemo da to bude vesela, komercijalna, ljetna glazba prihvatljiva široj publici, kojoj ne treba nikakav opijat kako bi to mogao slušati. Jako koketiramo s glazbenim mainstreamom i to želimo i biti”, tvrdi Bušljeta i dodaje da se većina promocija Papaye u Britaniji ne radi na DJ partyjima nego preko svih većih fakulteta u Londonu. Tako promoviraju tzv. omladinski turizam koji kao tržišna niša pokriva mlade u rasponu od 16 do 29 godina.

DAVID MORALES IZ
NEW YORKA (prvi lijevo) poznat
je po house glazbi,
a već niz godina
nastupa u Hrvatskoj
- u klubovima
Aurora, Byblos, The
Best i na ZrćuDAVID MORALES IZ NEW YORKA (prvi lijevo) poznat je po house glazbi, a već niz godina nastupa u Hrvatskoj - u klubovima Aurora, Byblos, The Best i na Zrću“Zato nam je bitno i da nas državne institucije ozbiljno shvate, a sada osjećamo da i oni shvaćaju da je omladinski turizam dobra stvar. Ne mora svako odredište od Dubrovnika do Umaga biti posvećeno obiteljskom turizmu”, smatra Bušljeta. Kako bi se svi ti planovi ostvarili, DJ sezona se počinje planirati puno ranije. “Svake godine u ožujku odlazimo u Miami na Winter Music Conference, gdje se promoviraju novi pravci, nova imena, nova glazbena odredišta, odlazimo na evente, pratimo glazbenu scenu, poprilično smo studiozni. Prije dvije-tri godine u Miamiju nitko nije znao što je Papaya i Novalja, sada je sve drukčije, osjećamo da smo prepoznati. Trebalo nam je nekoliko godina da steknemo imidž ozbiljnog odredišta”, kaže PR Papaye Adnan Mehmedović. Kad se taj dio apsolvira, planira se način na koji će se DJ-i predstaviti u Papayi.

“Drugi klubovi uzmu deset DJ-a u dva mjeseca, organiziraju individualna gostovanja, što je solidno rješenje, ali je puno bolje napraviti nekoliko festivala u trajanju od četiri dana. Nećeš doći u neki klub samo radi jednog DJ-a, ali ćeš doći radi festivala s nekoliko DJ-a i nekoliko vrsta plesne glazbe. Gost će tada ostati nekoliko dana i potrošit će puno više novca”, objasnio nam je Bušljeta strategiju.

PRI ODABIRU DJ-A bitno je i da se neki od njih premijerno u Hrvatskoj pojave u Papayi. “Svake godine dobivamo ekskluzivne nastupe, prvi put u regiji, kao što će se ovog ljeta dogoditi s DJ-ima kao što su Deadmau5, Calvin Harris, Ferry Corsten, Gareth Emery, Above & Beyond i Markus Schulz. Deadmau5 je trenutačno najveća svjetska senzacija, a mi smo pola godine pregovarali s njegovim menadžerom da ga dovedemo na Zrće i on će ove godine, u ovom dijelu Europe, nastupiti samo u Italiji i Hrvatskoj”, tvrdi Mehmedović. Rezultat njihova rada, kaže Bušljeta, jest da, prema statističkim podacima, na plaži Zrće svakog dana boravi 20 tisuća mladih, kroz cijelu sezonu prođe ih 300 tisuća iz 52 zemlje.

Samo je Papayu posjetilo 100 tisuća mladih ljudi. Na temelju jasne strategije omladinskog turizma Novalja je lani imala blizu milijun noćenja, a ove godine očekuju i više od milijun noćenja, što je posebno zanimljivo zbog recesije. Novalji samo nedostaje hotel s pet zvjezdica. Brunović smatra da bi se takav hotel vrlo lako u sezoni popunio bogatim potrošačima.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika