Objavljeno u Nacionalu br. 763, 2010-06-29

Autor: Ivica Medo

SUDAČKE POGREŠKE U 21. S TOLJEĆU

FIFA ne želi kamere za gol-liniju i zaleđe niti 3D tehnologiju

Pogreške sudaca na SP-u u Južnoafričkoj Republici pokrenule su raspravu o uvođenju videotehnologije u nogomet, ali svjetski nogometni vrh ne želi riješiti problem

Očajni engleski navijač zbog poraza od 4:1Očajni engleski navijač zbog poraza od 4:1Pogreške sudaca u nekim utakmicama po skupinama, a posebice u četvrtfinalnim susretima Njemačke i Engleske te Argentine i Meksika na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici, otvorile su ponovo raspravu o uvođenju tehnologije u nogomet koja bi pomogla sucima u donošenju ispravnih odluka u spornim situacijama. Polemike su se rasplamsale kada suci nisu priznali regularni pogodak Englezima iako je lopta punim obujmom prešla gol-liniju njemačkog vratara Manuela Neuera za tridesetak centimetara, te kada su priznali pogodak Argentini iako je strijelac Carlos Tevez bio u očitom zaleđu od gotovo jedan metar.

Iako se čini da je ovo prijelomni trenutak za tehnološku modernizaciju nogometnog suđenja, čelnici svjetske nogometne organizacije FIFA-e za sada ne žele otvarati tu temu. Preostali suci na Svjetskom prvenstvu održat će press-konferenciju 29. srpnja, ali FIFA im je zabranila da diskutiraju o odlukama svojih kolega. FIFA je također odlučila u preostalom tijeku natjecanja zabraniti prikazivanje spornih situacija na glavnim ekranima stadiona. Uz to, FIFA je preko svoga glasnogovornika Nicolasa Maingota odbila otvoriti i javnu debatu o uvođenju novih tehnologija u nogometnu igru. “Dok traje Svjetsko prvenstvo nećemo o tome razgovarati. Pričekat ćemo da turnir završi”, izjavio je Maingot.


NA UTAKMICI ENGLESKE I NJEMAČKE u četvrtfinalu SP-a suci
nisu priznali pogodak Engleza iako je lopta prešla gol-liniju njemačkog vratara Manuela Neuera za tridesetak centimetaraNA UTAKMICI ENGLESKE I NJEMAČKE u četvrtfinalu SP-a suci nisu priznali pogodak Engleza iako je lopta prešla gol-liniju njemačkog vratara Manuela Neuera za tridesetak centimetaraPOSLJEDNJA VELIKA RASPRAVA o toj tematici vodila se prošle godine nakon odlučujuće utakmice doigravanja za odlazak na Svjetsko prvenstvo između Francuske i Republike Irske. Nakon što je u Dublinu bilo 1:0 za Francuze, u Parizu su Irci u devedeset minuta pobijedili također 1:0, pa se morao igrati produžetak. Sporna situacija dogodila se u 103. minuti, kada je napadač francuske reprezentacije Thierry Henry smirio loptu rukom u irskom petercu i nakon toga asistirao Williamu Gallasu za pogodak koji je odveo Francusku u Južnu Afriku. No FIFA na čelu s predsjednikom Seppom Blatterom ni nakon tog slučaja, koji je izazvao velike rasprave, nije pristala na uvođenje videotehnologije u nogomet, a ni dodatnih sudaca koji su eksperimentalno korišteni prošle sezone u Europskoj ligi, ali nisu se pokazali sretnim rješenjem.

NAJVEĆI PROTIVNIK UVOĐENJA videotehnologije u nogomet upravo je Blatter koji je nakon eksperimenata s kamerama u ožujku 2008. izjavio: “Ostavite nogomet kakav jest sa svim njegovim nedostacima.” Pojasnio je svoj stav komentarom da je istina kako se u drugim sportovima koristi videotehnologija pri donošenju sudačkih odluka u spornim situacijama, ali da FIFA neće na to pristati jer su i sudačke pogreške sastavni dio nogometne igre. “Koliko god vam se to činilo nelogično na prvi pogled, one povećavaju popularnost nogometa. O njima se godinama priča i time povećava mističnost nogometa kao najpopularnije igre”, izjavio je Blatter i time je bilo jasno da će odbiti prijedlog uvođenja tehnologije Hawk-Eye (Oko sokolovo) koja se koristi u tenisu da bi se provjerilo je li loptica dirala crtu ili je bio aut.

TEHNOLOGIJA HAWKEYE ili Oko sokolovo koristi se u tenisu da bi se provjerilo je li loptica dirala crtu ili je bio aut; sustav koji bi se
uveo u nogomet imao bi 12 kamera koje
bi prekrile svaki kut igrališta i pomoću njih
bi se odredio položaj nogometaša ili lopteTEHNOLOGIJA HAWKEYE ili Oko sokolovo koristi se u tenisu da bi se provjerilo je li loptica dirala crtu ili je bio aut; sustav koji bi se uveo u nogomet imao bi 12 kamera koje bi prekrile svaki kut igrališta i pomoću njih bi se odredio položaj nogometaša ili lopteSlični sustav koristi se i u američkim sportovima poput američkog nogometa (NFL), hokeja (NHL) ili košarke (NBA) gdje suci tijekom utakmice provjeravaju sporne situacije na usporenim snimkama, a trenerima je dopušteno da u posljednjim minutama sami zatraže provjeru neke situacije za koju misle da je krivo dosuđena. Sustav koji se trebao uvesti na nogometne terene predviđao je korištenje 12 kamera koje bi prekrile svaki kutak igrališta i pomoću kojih bi se mogao točno odrediti položaj nogometaša i lopte u svakom trenutku. Pomoću 3D animacije provjeravalo bi se je li lopta prošla crtu ili je bilo zaleđe, a suci na terenu dobivali bi informacije pomoću slušalica koje se i danas koriste. Da bi taj sustav funkcionirao, na stadionu bi se morala osigurati posebna prostorija u kojoj bi bili smješteni dodatni suci i koji bi pratili utakmicu na ekranima. Putem 3D animacije sporne situacije koje se odnose na geometriju prostora mogle bi se riješiti sa stopostotnom sigurnošću. Nakon što je previd švedskog suca Martina Hanssona u “slučaju Henry” potaknuo nove velike rasprave, o uvođenju “Oka sokolova” ponovo se raspravljalo u ožujku ove godine na sjednici Međunarodnog nogometnog odbora (IFAB). Odbor čine predstavnici FIFAe i nogometnih saveza Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske, u čijoj su ovlasti sve eventualne promjene nogometnih pravila, no prijedlog je ponovo odbijen uz Blatterovo objašnjenje da je uvođenje takvog sustava na nogometnim utakmicama širom svijeta jednostavno preskupo. “Osim toga, takvom tehnologijom došlo bi do sjeckanja igre, što bi se odrazilo na tempo utakmice, a uz to odluke opet ne bi bile sto posto točne jer za takvo što ne postoji nikakvo jamstvo. Na kraju odluku bi opet trebao donijeti čovjek”, izjavio je Blatter objašnjavajući da je nogometna igra specifična jer istu situaciju dva suca mogu drukčije interpretirati. To se posebno odnosi na odluke pri dosuđivanju jedanaesteraca ili prekršaja u polju. Prema tom tumačenju sasvim je svejedno je li priznat neregularan gol nakon zaleđa pred vratima protivnika ili na centru, odnosno je li gol pao nakon nepostojećeg jedanaesterca ili iz nepostojećeg slobodnog udarca. Uvede li se tehnologija, to znači, kažu u FIFAi, da bi se morale preispitivati sve odluke sudaca zbog navedenih razloga, pa se Blatter pita gdje bi tome bio kraj i koliko bi nogometna utakmica trajala.

Engleski tisak na naslovnicama oštro je komentirao poraz Engleske od Njemačke 4:1. The Daily Telegraph piše da je to najgori poraz Engleske na SP-ima, Daily Mail kaže, da se
tako borio britanski RAF u Drugom svjetskom ratu, sad bismo govorili njemački, a Daily Star da im je tupavi linijski sudac uskratio čisto izjednačenjeEngleski tisak na naslovnicama oštro je komentirao poraz Engleske od Njemačke 4:1. The Daily Telegraph piše da je to najgori poraz Engleske na SP-ima, Daily Mail kaže, da se tako borio britanski RAF u Drugom svjetskom ratu, sad bismo govorili njemački, a Daily Star da im je tupavi linijski sudac uskratio čisto izjednačenjeMEĐUNARODNO UDRUŽENJE profesionalnih nogometaša (FIFpro) uputilo je otvorenu kritiku čelnicima FIFA-e optužujući je za pretjerani konzervatizam. “Mi to možemo učiniti, svijet to želi, ali oni se još uvijek protive. To je neprihvatljivo stajalište”, kazao je Tijs Tummers, jedan od čelnika FIFproa. “Pogrešku na utakmici Engleske i Njemačke moglo se lako izbjeći. Ne postoji ni jedan suvisli argument zbog čega se ne bi uvela barem videotehnologija za praćenje je li lopta prešla gol liniju.” Situacija s te utakmice pravi je nogometni paradoks. Glavni sudac utakmice Talijan Roberto Rosetti dugo se konzultirao s pomoćnim sucem, koji je opet bio u kontaktu s četvrtim sucem putem slušalica i mikrofona. Pomoćni sudac vidio je na glavnom ekranu da je gol postignut iz zaleđa, a to mu je potvrdio i četvrti sudac, no Rosetti nije poništio pogodak jer suci prema pravilima nemaju pravo primati sugestije sa strane i ne smiju donositi odluke ne temelju snimki s glavnog ekrana. Rosetti je imao priliku napraviti presedan, no ipak je odlučio ne mijenjati svoju prvotnu odluku iako je u ovom slučaju znao da priznaje neregularan pogodak. Očito je da su suci dobili striktne upute od FIFA-e za takve situacije. S tom tezom slaže se i bivši hrvatski nogometni sudac Mateo Beusan, koji misli da je Rosetti imao mogućnost poništiti pogodak, ali da se uplašio zbog eventualnih sankcija, primjerice skidanja sa sudačke liste na nekim drugim natjecanjima.

“DA JE PONIŠTIO pogodak, ne bi prekršio temeljna pravila zbog kojih bi se utakmica mogla poništiti ako bi to Argentinci tražili. Naime, igra se nije nastavila, a sve dok se igra ne nastavi, sudac može mijenjati odluke. Istina je da suci prema današnjem pravilniku ne smiju mijenjati odluke na temelju snimki ili sugestija sa strane, ali tko bi mogao dokazati da je Rosetti poništio pogodak zato što je vidio snimku? Uostalom, ni Argentinci se ne bi usudili podići tužbu jer bi to bila čista sramota. Imao je priliku postati svjetski heroj, no čini mi se da se uplašio mogućih sankcija”, kazao je Beusan koji misli kako će nakon ovog svjetskog prvenstva FIFA popustiti i napokon uvesti nova pravila. “Nisam za dodatne suce jer tu opet odlučuje ljudski faktor. Zalažem se za uvođenje kamera koje bi pratile gol-liniju, a zaleđa i sve ostalo prepustio bih sucima na terenu. Mislim da će i FIFA donijeti takvu odluku. O čemu bi novinari pisali da nema sudačkih pogrešaka?” duhovito je zaključio Beusan dodavši kako očekuje da FIFA u najskorije vrijeme počne s implementacijom uvođenja kamera. “Čim su se testirale lopte s čipovima, to je znak da FIFA o tome ozbiljno razmišlja. Od tih lopti se odustalo jer nisu bile sto posto precizne, pa mislim da je vrijeme za kamere. Ali to je vrlo skupa tehnologija koju će moći plaćati samo bogati klubovi. Tom problemu morat će se selektivno pristupiti jer teško je očekivati da će klubovi u 1. HNL glasovati za takav prijedlog. Oni koji žele takve sustave morat će to i platiti.”

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika