Objavljeno u Nacionalu br. 763, 2010-06-29

Autor: Marko Biočina

NEPOZNATI BIZNIS STRUČNJAKA ZA MEĐUNARODNO PRAVO

Neven Šimac glavni konzultant za kredite Europske investicijske banke u Hrvatskoj

Neven ŠimacNeven ŠimacBivši hrvatski diplomat u Francuskoj i stručnjak za međunarodno pravo Neven Šimac u hrvatskoj je javnosti poznat kao bivši konzultant za proces prilagodbe Poljske, Češke, Latvije i Litve Europskoj uniji i česti kritičar ekonomskog i socijalnog stanja u Hrvatskoj, no manje je znano da je i ključni konzultant za zajmove Europske investicijske banke u Hrvatskoj. Na temelju tog statusa Šimac je posljednjih godina bio uključen u niz velikih investicijskih projekata hrvatskih javnih poduzeća koji su bili financirani sredstvima EIB-a, pa tako i ugovor o stručnom nadzoru nad izgradnjom plinovoda koji je Plinacro sklopio s tvrtkom Arka 96 i IGH, iako je predsjednica nadzornog odbora Plinacra Marina Matulović Dropulić jedan od većih dioničara IGH.

Poznato je da EIB daje usglasnost za prihvaćanje ponude na natječajima za poslove koje financira, a u tome se uvelike oslanja na mišljenje neovisnog konzultanta. Radi se o osobi koja sudjeluje u postupku ocjena svih pristiglih ponuda i nakon okončanja ocjene svoje pisano mišljenje šalje u EIB. Prema Nacionalovim informacijama, u Hrvatskoj većinu takvih poslova obavlja, Šimac koji je navodno posljednjih godina konzultantske usluge u odnosima s EIBom obavljao za Plinacro, Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste i Luku Zadar, i to kao suradnik francuske tvrtke Egis Bceom International, specijalizirane upravo za poslove savjetovanja na razvoju velikih infrastrukturnih projekata u sektorima transporta, energije, vodoprivrede i zaštite okoliša. Ugovor s tom tvrtkom Plinacro ima od 2004., a prema neslužbenim informacijama tarifa za konzultantske usluge iznosi 850 eura po radnom danu.

Neven Šimac je u telefonskom razgovoru za Nacional odbio razgovor o svojim konzultantskim poslovima s hrvatskim javnim poduzećima, rekavši kako zbog prijašnjih neugodnih iskustava ne želi davati izjave za tiskane medije. Ipak, negirao je činjenicu da je ikad obavljao dužnost konzultanta u EIB-ovim zajmovima, iako je ta činjenica navedena u njegovu životopisu na internetskoj stranici Dana kršćanske kulture, gdje je bio jedan od sudionika.

Vezane vijesti

EIB odobrio zajam od 150 milijuna eura HBOR-u

EIB odobrio zajam od 150 milijuna eura HBOR-u

Europska investicijska banka (EIB) odobrila je zajam u iznosu od 150 milijuna eura Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) za financiranje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika