Objavljeno u Nacionalu br. 763, 2010-06-29

Autor: Berislav Jelinić

SOA strahuje da bi islamisti mogli napasti strane turiste u Hrvatskoj

Od mjerodavnih hrvatskih institucija do hrvatske vlade dospjele su i procjene da radikalni islamisti vjerojatno imaju i svoje pristaše u Hrvatskoj. Više je razloga za takve procjene. Hrvatska im je teritorijalno zanimljiva, a doživljavaju je kao prvu geografsku točku koja se nalazi izvan njihova imaginarnog međunarodnog kalifata

TERORISTIČKI NAPAD bombom dogodio
se ispred policijske postaje u Bugojnu, a
poginuo je jedan
policajacTERORISTIČKI NAPAD bombom dogodio se ispred policijske postaje u Bugojnu, a poginuo je jedan policajacMjerodavne hrvatske institucije pojačale su oprez diljem jadranske obale, jer se procjenjuje da bi radikalni islamisti mogli pokušati napasti strane turiste na ljetovanju u Hrvatskoj. Takve su indicije postojale već neko vrijeme, ali ih se počelo puno ozbiljnije shvaćati nakon nedjeljnog bombaškog napada članova vehabijskog pokreta u Bugojnu. Ondje je ispred zgrade policije u nedjelju ujutro skupina vehabijskih terorista podmetnula eksploziv koji je usmrtio jednog policajca i ranio više osoba, devastirao zgradu policijske uprave i znatno oštetio više obiteljskih kuća i stanova u blizini.

Lokalna policija nedugo nakon napada privela je četvoricu sudionika u napadu, a na tragu je i vjerojatnom organizatoru Naseru Palislamoviću, za kojega se vjeruje da se pokušava sakriti pod okriljem neke od ćelija Al Qaede u Sarajevu, koje je sjedište svih financijskih organizacijskih i logističkih veza te terorističke grupe na Balkanu. Krugovi bliski Vladi tvrde da vehabijski ekstremisti Hrvatsku doživljavaju kao neprijateljsko područje u kojem planiraju neke svoje ilegalne aktivnosti, koje uključuju i moguće napade na strane turiste tijekom turističke sezone. Ako se to dogodi, bio bi to značajan udar na hrvatski državni proračun, jer bi se takav napad mogao negativno odraziti na buduće dolaske stranih turista u Hrvatsku. Isti izvori tvrde da Hrvatskoj radikalni islamisti naročito zamjeraju dvije stvari u vezi s njenom vanjskom politikom - angažman hrvatskih vojnika u Afganistanu, te jačanje diplomatskih odnosa s Izraelom.

Do hrvatske vlade dospjele su informacije da je bugojanski atentat prvenstveno izvršen s ciljem da se posiju nemir i nesigurnost na području srednje Bosne, kako bi se dodatno otežao povratak iseljenih Hrvata. Napad je trebao biti u funkciji održavanja dominacije muslimanskog stanovništva na tom području, ali i šire u BiH, kako bi se u toj zemlji postupno sve više širilo radikalno vehabijsko prakticiranje islamske vjeroispovjesti. Vehabijski je cilj etnički očistiti srednju Bosnu te ondje stvoriti zametak islamističke fronte koja bi trebala braniti krajnje granice velikog svjetskog kalifata, koji bi obuhvaćao više zemalja, uključujući dijelove Bugarske, Albanije, Kosova, Srbije, BiH, ali i Hrvatske. U zamišljenim ekstremističkim vizijama granice tog kalifata ubuhvaćale bi čak i područje Hrvatske južno od toka rijeke Neretve. Do hrvatske Vlade dospjele su informacije da takvu ekstremističku politiku financiraju radikalni islamisti iz Saudijske Arabije, isti oni koji su izdašno financirali izgradnju Kulturnog centra i džamije kralja Fahda u Sarajevu.

Zato su od mjerodavnih hrvatskih institucija do hrvatske vlade dospjele i procjene da radikalni islamisti vjerojatno imaju i svoje pristaše u Hrvatskoj. Više je razloga za takve procjene. Hrvatska im je teritorijalno zanimljiva, a doživljavaju je kao prvu geografsku točku koja se nalazi izvan njihova imaginarnog međunarodnog kalifata.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

registracija
19/4/10

galileos, 29.06.10. 13:02

TOLIKO O MUSLIMANSKOJ TOLERANCIJI !!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika