02.07.2010. / 13:15

Autor: Hina

Motovunski filmski festival od 26. do 30. srpnja

Među gostima festivala su Terry Jones, nekadašnji član Letećeg cirkusa Montyja Pythona, laureat priznanja Motovun Maverick Award kojim se slavi neukalupljenost, rock-dokumentarist Julien Temple, proslavljen filmovima o grupama "Sex Pistols" i "Clash" te scenarist Razvan Radulescu, predvodnik rumunjskog novog vala

Terry Jones; Foto: WikipediaTerry Jones; Foto: WikipediaU glavnom programu Motovunskog filmskog festivala, od 26. do 30 srpnja, koji je kombinacija svjetskih hitova i manje poznatih naslova, prikazat će se 27 dugometražnih filmova, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Festival otvara film o korupciji, a završava dokumentarcem o potpunoj propasti američke auto-industrije u Detroitu, rekao je direktor Festivala Igor Mirković. Između tih dviju slika današnjeg vremena prikazat će se program lijepih priča i angažiranih filmova, dodao je.

Po njegovim riječima, festival donosi širok raspon filmova, od umjetničkih do onih za dobro raspoloženje, a tema korupcije proteže se kroz cijeli festival. U skladu s time uvedena je nova "Nepotkupljiva nagrada" koju će, u suradnji S Transparency International Hrvatska, dobiti najbolji film o problemu korupcije. Još jedna novost je nagrada "Bauer" koja se dodjeljuje najboljem filmu godine iz sedam kinematografija u regiji. Nagradu "50 godina", koja se dodjeljuje za više od pola stoljeća rada na filmu, ove će godine primiti kaskader Ivo Krištof, koji je radio na mnogim filmovima, od "Winnetoua" i "Bitke na Neretvi" do "Gladijatora".

Partner 12. izdanja festivala je Slovenija, čija će se kinematografija iz posljednjih dvadeset godina predstaviti kroz program "Novi slovenski film" te retrospektivu redatelja i snimatelja Karpe Aćimovića Godine.

Među gostima festivala su Terry Jones, nekadašnji član Letećeg cirkusa Montyja Pythona, laureat priznanja Motovun Maverick Award kojim se slavi neukalupljenost, rock-dokumentarist Julien Temple, proslavljen filmovima o grupama "Sex Pistols" i "Clash" te scenarist Razvan Radulescu, predvodnik rumunjskog novog vala. U pet dana u četiri kina bit će 75 projekcija, među kojima je i novi program socijalno angažiranih filmova, među kojima su reportaže samih aktivista, ali i visoko producirani dokumentarci.

Vezane vijesti

'Goli i Bosi': Prodanović i Nobilo otvorili 14. Motovun Film Festival

'Goli i Bosi': Prodanović i Nobilo otvorili 14. Motovun Film Festival

Uz gole i bose volontere, te citiranje Zakona o javnom okupljanju, odvjetnici Anto Nobilo i Čedo Prodanović otvorili su 14. Motovun Film Festival!… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika