02.07.2010. / 17:32

Autor: Marko Ćustić

TAG Heuer: 150 godina urarske avangarde

Švicarski proizvođač luksuznih satova TAG Heuer slavi 150. godišnjicu: u svojoj slavnoj povijesti obilježio je urarsku industriju i svijet automobilizma

“Tehnologija, dizajn i inovacija osnovne su komponente DNK našeg branda”, to su riječi koje kao mantru ponavlja Jean-Christophe Babin, karizmatični šminker na čelu TAG Heuera, u mnogim svojim javnim nastupima, intervjuima ili usputnim razgovorima o kompaniji koju vodi.

Ta je tvrdnja mnogo više od marketinškog slogana ili korporativne vizije – riječ je o vjerojatno najsažetijem mogućem opisu 150 godina povijesti tog proizvođača luksuznih satova. Ove se godine navršava stoljeće i pol otkako je mladi Edouard Heuer u švicarskom selu Saint-Imier u Jurskim Alpama osnovao urarsku radionicu. Već je 1882. dobio prvi u nizu patenata, za svoj model preciznog kronografa, a niz se nastavio idućih desetljeća.

Tvrtka Heuer patentirala je prvi kronograf za upravljačku ploču automobila i je mjerio intervale od stotinke sekunde 1916. pod imenom Mikrograph. Dvadesetih godina Heuer je već bio prestižna marka kojoj je najjača strana bila mjerenje sportskih rezultata, bilo da je riječ o automobilskim utrkama ili o, tada veoma popularnim, utrkama hrtova.

Drugi svjetski rat privremeno je zaustavio ekspanziju Heuera, ali već 50-ih i 60-ih Heuerovi ručni kronografi postali su omiljeni među profesionalnim i amaterskim vozačima automobilističkih utrka. U tom razdoblju Heuer je počeo proizvoditi i kronografe za upravljačke ploče bolida Formule 1 i bavio se time sve dok 80-ih zbog kompjuterizacije nisu ukinuti.

Velikan Formule 1, Švicarac Jo Siffert, bio je prva globalna zvijezda pod Heuerovim sponzorstvom, i to do 1969. kad je poginuo u gorućem bolidu na stazi Brands Hatch 1971. godine. Siffert je upoznao glumca Stevea McQueena s Heuerovim satovima i nagovorio ga da nosi Heuerov logo i sat Monaco na snimanju filma “24 sata Le Mansa”, od čega je švicarski proizvođač satova imao velike koristi.

Heuer je bio dio konzorcija koji je prvi na svijetu, uz ostale inovacije, lansirao automatski kronograf, u ožujku 1969. Tehnološke inovacije nastavljale su se desetljećima, a pogotovo nakon što je Heuer 1985. došao pod okrilje tvrtke TAG, Techniques d’avantgarde, prozivođača visokotehnoloških dijelova za Formulu 1 i slične zahtjevne primjene. U međuvremenu je grupa dobila novog većinskog vlasnika, od 1999. to je grupa LVMH, najveći svjetski proizvođač luksuznih roba.

I sam TAG Heuer pozicionirao se u svjetski vrh – od skromne urarske radionice u švicarskim planinama postao je jedna od triju marki najluksuznijih satova na svijetu.

Od brojnih događaja i satova kojima se obilježava 150. godišnjica tvrtke jedan od estetski najzanimljivijih je svakako novi model Silverstone. Riječ je o osvježenoj verziji modela iz 1970., koji je pak bio inspiriran McQueenovim Monacom iz 1969. godine.

Znalci tvrde da su razlike između starog i novog Silverstonea minorne – novi je malo veći, nekoliko detalja je izmijenjeno. U osnovi je to ostao isti sat – rafiniran, s kvadratnim kućištem blago zaobljenih uglova. Izbušeni kožni remen asocira na vintage utrkivanje, a promjer sata sugerira da je plima trenda povećavanja ručnih satova vjerojatno dosegnula maksimum i vrijeme je za povratak.

S druge strane, ljeto dolazi i sigurno je da mnogi ljubitelji vodenih sportova razmišljaju o satu koji će podnijeti kontakt s morskom vodom. Podnijeti kontakt s 500 metara dubokom morskom vodom može upravo TAG Heuer Aquaracer 500M Calibre 5. Osim što je vodonepropustan do 500 metara (nitko nije zaronio tako duboko bez krutog odijela), ima gumbe i krunu prilagođene rukovanju u ronilačkim rukavicama, brojčanik i kazaljke zbog specijalnog premaza izrazito jasno svijetle i u tami velikih dubina, a helij nakupljen pri dubokim zaronima automatski se ispušta. Naravno, uza sve to sat veoma dobro izgleda i neće biti neprikladan ni za večernji izlazak na najmondenijim primorskim lokacijama. Dostupan je i u kombinaciji čelika i ružičastog zlata, za superšminkere.

Komentari

registracija
23/7/09

ZagrebRocks, 02.07.10. 18:07

Uh alaj volim dobru čuku.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika