Objavljeno u Nacionalu br. 764, 2010-07-06

Autor: Robert Bajruši

S Drogom Kolinskom Tedeschi ruši Todorićev primat u regiji

Emil Tedeschi kupnjom slovenske tvrtke Droga Kolinska za 382 milijuna eura osigurao je svojoj Atlantic Grupi pristup slovenskom i srbijanskom tržištu na kojima je dosad bila slabo zastupljena

KUPNJA DROGE KOLINSKE Emil Tedeschi s Tomažom
Berločnikom,
predsjednikom
Uprave Istrabenza, dan nakon što je prošlog tjedna Atlantic Grupa postala vlasnik
Droge KolinskeKUPNJA DROGE KOLINSKE Emil Tedeschi s Tomažom Berločnikom, predsjednikom Uprave Istrabenza, dan nakon što je prošlog tjedna Atlantic Grupa postala vlasnik Droge KolinskeKad je prošlog tjedna za 382 milijuna eura kupio slovensku tvrtku Droga Kolinska, Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic Grupe, napravio je najvažniji korak prema svom glavnom cilju - da stvori drugu po veličini prehrambeno-trgovačku tvrtku na području nekadašnje Jugoslavije. Agrokor i Ivica Todorić još nisu ugroženi, ali Tedeschi i njegovi bliski suradnici uvjereni su da će za pet godina Atlanticov godišnji promet sa sadašnjih 625 milijuna eura (zajedno s Drogom Kolinskom) narasti na milijardu. Premda je bila dio posrnulog koncerna Istrabenz, Droga Kolinska je vrlo solidna tvrtka koja, osim u Sloveniji, dobro posluje i u Srbiji, a to su dva tržišta na kojima je Atlantic u prošlosti bio relativno slabo zastupljen.

Nakon što je početkom proljeća postalo jasno da mu Josip Friščić neće dopustiti kupnju Podravke, Tedeschi se preorijentirao na Sloveniju i u travnju uputio neobvezujuću ponudu za kupnju Droge Kolinske. Prema Nacionalovu izvoru, ovoga se puta odlučio i osigurati od ponavljanja sukoba s politikom i nove situacije u kojoj bi neki lokalni političar poput Friščića ugrozio posao vrijedan nekoliko stotina milijuna eura. Nacionalov izvor tvrdi da je “Tedeschi kontaktirao sa svim važnim sloveskim državnim dužnosnicima i predstavio svoje planove u vezi s Drogom Kolinskom”. Kad je uvidio da se visoki politički krugovi u Ljubljani ne protive ulasku Atlantic Grupe u Sloveniju, ušao je u najveći posao u svojoj dosadašnjoj karijeri. U Atlanticu u neformalnim razgovorima uvjeravaju da se dosad nisu susretali s Borutom Pahorom, nego da to planiraju u bližoj budućnosti.


Cilj Emila Tedeschija je jasan: uz pomoć Slovenaca proširiti se na Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju, kao i Rusiju, gdje Droga Kolinska također ima razgranati biznis. Ali to se nikad ne bi dogodilo da se 2009. Istrabenz nije našao pred bankrotom zbog političko-tajkunske afere u koju ga je uvukao Igor Bavčar, jedan od najpoznatijih slovenskih političara i menadžera. Bavčar je bio jedan od glavnih likova u vrijeme proglašenja slovenske samostalnosti i prvi ministar unutarnjih poslova. Potom je 2002. napustio politiku i imenovan je predsjednikom uprave Istrabenza, snažnog koncerna koji se uglavnom bavio poslovima s naftom. Nakon nekog vremena izišao je iz naftnog biznisa i prebacio se na uvoz plina, a usporedo s tim ušao je u skupe poslove u turizmu i trgovačko-prehrambenom sektoru. Grupa Droga Kolinska osnovana je 2005., kad je Istrabenz kupio dodatnih 73 posto Kolinske i postao vlasnik 93 posto njenih dionica. Droga i Kolinska su se spojile, a širenje u regiju počelo je strateškim partnerstvom s Grand Promom, vlasnikom srpskog Soko Štarka. Bavčarov cilj je bio postati najveća prehrambene kompanija u regiji pa je osnovao tvrtku DK Trade u Sarajevu, a u Skopju je kupio Slovin Jugokoktu, velikog proizvođača mineralne vode i bezalkoholnih pića.

Grupa ima 2598 zaposlenih. Glavni su brendovi kave Barcaffe, pića Cockta, Jupi i Donat Mg, zatim čokolade Najljepše želje i Cherry, Smoki, keksi Petit Beurre, Napolitanke, Piškote. Jedno vrijeme Bavčar je uživao podršku tadašnjeg premijera Janeza Janše, ali Janša je 2007. pokrenuo rat protiv sloverskih tajkuna, među kojima su najpoznatiji bili Boško Šrot, vlasnik Pivovare Laško, i Igor Bavčar, predsjednik uprave Istrabenza. Iako je Janša izgubio na izborima, vlada Boruta Pahora nastavila je istrage protiv tajkuna i u ožujku 2009. doznalo se da je zbog Bavčarovih megalomanskih planova Istrabenz u dugu od 950 milijuna eura. Izabrana je nova uprava, a sredinom svibnja ove godine slovenska policija podnijela je kaznene prijave protiv Bavčara i Šrota. Osumnjičeni su da su tvrtkama koje su vodili nanijeli štetu od najmanje 135 milijuna eura, pri čemu su za sebe ostvarili protupravnu imovinsku korist od 92 milijuna eura. Početkom ove godine predsjednik uprave Istrabenza postao je Tomaž Berločnik, dotadašnji član nadzornog odbora naftne kompanije Petrol. Berločnik spada u mlađu generaciju slovenskih menadžera, a prvi put za njega se čulo kad je 1998. postao savjetnik za strateške projekte u poduzeću Domit.

Emil Tedeschi još nije uspio razgovarati sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom o kupnji Droge KolinskeEmil Tedeschi još nije uspio razgovarati sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom o kupnji Droge KolinskeDvije godine kasnije s partnerima je preuzeo Domit, koji je 2008. prodao investicijskom fondu DBG Eastern Europe. Prošle jeseni imenovan je za prokurista Istrabenza, a u siječnju 2010. izabran za predsjednika uprave s mandatom od šest godina. U to vrijeme Istrabenzovi dugovi iznosili su približno pola milijarde eura, od čega je stotinu milijuna moralo biti vraćeno do kraja ljeta. Zato je Berčolnik prodao hotele Grand Adriatic u Opatiji i Kempinski u Portorožu, ali i poduzeće Kras Postojna, što je izazvalo brojne kritike u susjednoj državi. Riječ je o vlasništvu nad turističkim područjem koje obuhvaća Postojnsku jamu, koja je jedan od najpoznatijih slovenskih parkova prirode. Berločnik je bankama hitno morao vratiti više od stotinu milijuna eura i odlučio se na prodaju Droge Kolinske, solidnog poduzeća u okviru Istrabenza. Bio je to signifikantan podatak za Tedeschija jer se otvorila mogućnost preuzimanja poslovno zdrave tvrtke, koja mu je mogla pomoći u tržišnoj ekspanziji.

Glavninu posla preuzele su tri osobe od njegova najvećeg poverenja, a to su Neven Vranković, potpredsjednik uprave Atlantica koji je i dosad vodio preuzimanje dvadeset tvrtki, financijski direktor Zoran Stanković i Lada Tedeschi Fiorio, zadužena za procjenu sinergijskog učinka spajanja Atlantica i Droge Kolinske. Jamstva za kredit od 70 milijuna eura dobili su od Zagrebačke i Raiffeisen banke, čiji je predsjednik uprave Zdenko Adrović, ujedno i predsjednik nadzornog odbora Atlantic Grupe. Uvjet koji je postavio Tomaž Berločnik bila je potpuna diskrecija svih ponuđača, no mediji su ipak otkrili kako su osim Atlantica u igri i ugledni investicijski fondovi. Tako je ljubljanski dnevni list Dnevnik sredinom lipnja objavio podatak da su za kupnju Droge Kolinske preostala tri ozbiljna kandidata, a to su uz Atlantic bili fondovi Warburg Pincus i Mid Europa Partners. Oba fonda spadaju među vodeće u ovoj branši u Europi, a to je potvrdio i izvor iz Istrabenza i zato je komentator Dnevnika prognozirao kako najmanje izgleda za kupnju Droge Kolinske ima hrvatska Atlantic Grupa.

Ispalo je drukčije, a suradnici Emila Tedeschija smatraju da je unutar Istrabenza prevagnulo mišljenje da će financijski fondovi kasnije početi rasprodavati poduzeća koja djeluju unutar Droge Kolinske, što je moglo izazvati novi politički skandal i otvoriti pitanja zbog čega nije sklopljen dogovor sa strateškim partnerom. Osim toga, iza Atlantica stoje snažne financijske istitucije, među kojima i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a to je također dokaz poslovnog kredibiliteta. Čini se da je to prevagnulo u korst Tedeschija, a u Atlanticu se zaklinju da je odluku posve samostaln donio Berločnik, bez upletanja ikoga iz vlasti ili opozicije. Uostalom, i reakcije slovenskih političara na prodaju Droge Kolinske uglavnom su bile suzdržane.

Igor Bavčar, bivši
predsjednik Uprave Istrabenza, zbog čijeg je poslovanja ta kompanija zapala u dug od 950 milijuna euraIgor Bavčar, bivši predsjednik Uprave Istrabenza, zbog čijeg je poslovanja ta kompanija zapala u dug od 950 milijuna euraIznimka je samo poznati desničar Zmago Jelinčič, koji je ovu poslovnu transakciju nazvao “prvorazrednom svinjarijom, koja je dobila dopuštenje slovenske vlade“. U glavnoj oporbenoj stranci, Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS), nekadašnji ministar gospodarstva Andrej Vizjak bio je puno umjereniji i ocijenio je da se radi o pokušaju Istrabenza da spasi vlastitu kožu i izrazio žaljenje jer “Slovenci prodaju poduzeća koja su poznata i izvan granica Slovenije“. Ni u vladajućoj koaliciji koju sačinjavaju Socijalni demokrati (SD), Liberalna demokracija Slovenije (LDS) i Zares nisu pretjerano zadovoljni Tedeschijevom kupnjom Droge Kolinske, ali iz tih stranaka uglavnom su kritizirali dosadašnje poslovanje Istrabenza, a ne to što je poznatu slovensku tvrtku kupio koncern iz Hrvatske. Tako je Janko Veber, član Pahorovih socijaldemokrata, izrazio skepsu jer je riječ o proidaji tvrtke koja se bavi proizvodnjom hrane, dok je Borut Sajovic, šef poslaničke skupine LDS-a u Državnom zboru, rekao da je šteta što nitko od vodećih slovenskih poduzetnika nije pokazo interes za kupnju jedne od najjačih tvrtki u državi, jer bi to “bilo dobro za nacionalne interese i nacionalni ponos”.

Najpozitivnije je reagirala Cveta Zalokar iz Zaresa, koja je izjavila da bi sinergija Atlantica i Droge Kolinske u budućnosti mogla rezultirati odličnim poslovnim rezultatima. Kako se može doznati iz vrha Atlantic Grupe, Emil Tedeschi će možda već ovog tjedna posjetiti Sloveniju i susresti se s tamošnjim najvažnijim političarima. Koliko god su reakcije medija i većeg dijela političke elite bile umjereno pozitivne, Tedeschi se u slovenskoj javnosti želi predstaviti kao dobar kapitalist i zatim krenuti u osvajanje regije.

Vezane vijesti

Atlantic Grupa i Agrokor prodali svoje udjele u RTL Hrvatska

Atlantic Grupa i Agrokor prodali svoje udjele u RTL Hrvatska

Agrokor i Atlantic Grupa objavili su kako su prodali svoje 13 postotne udjele u RTL Hrvatska većinskom vlasniku RTL Grupi. U obavjesti objavljenoj na… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 10.07.10. 13:53

Neznam ništa o Tedeschievom kapitalu(lovi)ali o Todorićevom uzletu se sve zna."200 bogatih obitelji "po kriterijima Tuđmana i HDZ.a ide dalje.Ostali stoj tj.ostali ostaju raja.


registracija
16/6/10

nosonja, 12.07.10. 15:23

Jebeš takav sistem,on javno kupuje drogu a kad bih ja tako kupovao,mene bi odmah Uhitili!??'!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika