Objavljeno u Nacionalu br. 764, 2010-07-06

Autor: Katja Mihovilović

Seksi vampiri zaveli tinejdžere i njihove mame

Film 'Pomrčina' nekoliko dana nakon premijere u SAD-u i Kanadi zaradio je rekordnih 162 mil. dolara, a histerija je obuzela i starije žene koje priznaju da strastvena ljubav glavnih likova utječe na njihov seksualni život

ZVIJEZDE HIT SERIJALA
'SUMRAK' Kristen Stewart kao Bella Swan u filmu s Robertom Pattinsonom
kao Edwardom CullenomZVIJEZDE HIT SERIJALA 'SUMRAK' Kristen Stewart kao Bella Swan u filmu s Robertom Pattinsonom kao Edwardom Cullenom“Pomrčina”, treći nastavak filmske sage “Sumrak”, već je prvog dana prikazivanja postigao rekordan uspjeh. Film se počeo prikazivati 30. lipnja, a nakon ponoćne premijere u SAD-u i Kanadi zaradio je 30 milijuna dolara, gotovo 4 milijuna više od dotadašnjeg rekordera, drugog dijela sage “Mladi mjesec”. Do nedjelje, 4. srpnja, film je zaradio 162 milijuna dolara. Već tri godine zaredom filmovi iz hit-serijala “Sumrak”, utemeljenog na romanima autorice Stephanie Meyer, na svojim premijerama, ali i mjesecima prije njih, izazivaju takvu histeriju svojih poklonika kakvu su nedavno uzrokovale zvijezde “Gospodara prstenova” i “Harryja Pottera”.


Tako je bilo i 25. lipnja, na svjetskoj premijeri filma “Pomrčina” u Los Angelesu, gdje su oni najveći fanatici doslovno danima spavali pod šatorima ispred kina kako ne bi propustili priliku uživo vidjeti glavne glumce. Da će taj filmski serijal potaknuti takvu masovnu histeriju nije bilo teško očekivati, jer se to isto nekoliko godina ranije dogodilo i sa samim romanima, pa je filmska adaptacija tih romana bila samo pitanje vremena. Producenti filma 2007. bacili su se u potragu za glavnim glumcima. Kao i u slučaju “Harryja Pottera”, nisu odabrali svima poznata imena. Za ulogu glavne junakinje priče Belle Swann, srednjoškolke koju majka iz Phoenixa pošalje da živi sa svojim ocem na američki sjeverozapad, u gradić Forks, odabrana je tada 18-godišnja Kristen Stewart, čija je najuspješnija uloga dotad bila ona kćeri Jodie Foster u filmu “Soba panike”.

Četiri godine stariji Robert Pattinson, odabran za ulogu 110-godišnjeg vampira Edwarda, bio je nešto poznatiji mlađoj publici zahvaljujući ulozi tragičnog Cedrica Diggeryja u jednom od nastavaka “Harryja Pottera”. Pitanje tko će glumiti Edwarda, lik koji ženama svih generacija predstavlja svojevrsnog junaka romantičnih romana, dugo je bila vruća tema spekulacija. U castingu svih glavnih glumaca sudjelovala je i Stephanie Meyer, danas multimilijunašica i, prema nekim procjenama, jedna od najutjecajnijih osoba u šubiznisu. Do prije nekoliko godina ta je žena bila američka kućanica, majka trojice sinova i, prema vlastitom priznanju, mormonka konzervativnih životnih uvjerenja.

Odlučila se baciti na pisanje, napisala je četiri romana iz serijala “Sumrak”, koji su dosad prodani u više od 100 milijuna primjeraka, prevedeni na tridesetak jezika, a godišnje joj donose prihod od 50 milijuna dolara. Ona je producentima tada dala svoj blagoslov za casting Belle, Edwarda i Jacoba. Njen blagoslov prouzročio je potpuni preokret u njihovim dotadašnjim karijerama, ali i životima. U roku od nekoliko mjeseci, još dok se prvi film snimao, Kristen Stewart, Robert Pattinson i Taylor Lautner, u ulozi Jacoba, postali su tinejdžerske zvijezde kakvima u svijetu filma, osim Daniela Radcliffea i Emme Watson iz “Harryja Pottera”, malo tko može parirati.

ROBERT PATTINSON
na premijeri filma u Los Angelesu okružen tisućama mladih tinejdžerki s transparentima, ali njegove obožavateljice su i žene od 30 ili 40
godina koje dolaze na premijere i na plakatima mu izjavljuju ljubav te
imaju njegovu sliku
na ekranu računalaROBERT PATTINSON na premijeri filma u Los Angelesu okružen tisućama mladih tinejdžerki s transparentima, ali njegove obožavateljice su i žene od 30 ili 40 godina koje dolaze na premijere i na plakatima mu izjavljuju ljubav te imaju njegovu sliku na ekranu računalaKristen Stewart i Robert Pattinson postali su danonoćno mete paparazza, što se dodatno intenziviralo kad je otkriveno da je dvoje mladih glumaca i privatno u ljubavnoj vezi. Njihov nedvojbeno zvjezdani status učinio ih je zanimljivima i drugim producentima. No premda su svoju slavu stekli u mainstream blockbusteru namijenjenom mladoj, nezahtjevnoj publici, Kristen Stewart i Robert Pattinson pokazali su neočekivanu izbirljivost pri odabiru svojih sljedećih filmova. Ni za jedan od filmova iz serijala “Sumrak” nisu se očekivale briljantne ocjene kritičara niti je to njihova svrha – svojim autorima donose ogromnu zaradu, populariziraju romane Stephanie Meyer, a među svojim obožavateljima stvaraju neviđeno uzbuđenje. Na premijeri u Los Angelesu plakale su i srednjoškolke, ali i žene koje su odavno završile srednju školu, potvrđujući još jednom postojanje društvenog fenomena koji posljednjih godina intrigira psihologe, a to su tridesetogodišnjakinje ili četrdesetogodišnjakinje koje s jednakim entuzijazmom kao i njihove kćeri čitaju romane i gledaju filmove, identificiraju se s dvadesetak godina mlađom Bellom, a na premijerama se pojavljuju s transparentima na kojima izjavljuju svoju ljubav Robertu Pattinsonu.

Britanski Daily Mail nedavno je tom fenomenu posvetio tekst “Mame sumraka: Zašto sredovječne žene padaju na filmskog vampira?” u kojem majke tinejdžerica priznaju kako vjeruju da priča o strastvenoj, ali u filmovima zasad nekonzumiranoj, ljubavi Belle i Edwarda pozitivno utječe na njihov seksualni život. Za razliku od drugih filmova koji su temeljeni na popularnim romanima, nije se čulo toliko primjedbi na neke izmjene ili prilagodbe u filmskom obliku kakve su, primjerice, doživljavali scenaristi “Gospodara prstenova”. To je vjerojatno zato što je mnogo više ljudi serijal “Sumrak” prihvatilo u njegovoj filmskoj verziji te uopće nema potrebe okrenuti se čitanju originalnog književnog predloška.

PRIJE PREMIJERE
filma 'Pomrčina' u
Los Angelesu najveći
fanatici danima su
spavali u šatorima
ispred kina kako ne bi
propustili vidjeti uživo
glavne glumcePRIJE PREMIJERE filma 'Pomrčina' u Los Angelesu najveći fanatici danima su spavali u šatorima ispred kina kako ne bi propustili vidjeti uživo glavne glumceZa priču o Belli i Edwardu, dakle, moguće se zainteresirati bazirano isključivo na gledanom filmu. A ono što i iskusne i neiskusne privlači toj priči je seksualna napetost između troje likova, koja među čitateljima i gledateljima ne izaziva nikakvu nelagodu jer nema nikakvih reperkusija. Tu čistu fantaziju, u kojoj se jedna obična srednjoškolka našla u epicentru nevjerojatnih sukoba između vampira i vukodlaka i koja svoje egzistencijalne dileme, barem u filmskoj verziji, zasad još nije uspjela razriješiti, svake godine otkriva sve veći broj novih čitatelja i gledatelja. Taj će broj zasigurno još više rasti jer se u studenome iduće godine očekuje premijera prvog dijela novog nastavka iz serijala, “Praskozorje”, čiji će se drugi dio u kinima pojaviti 2012. godine. Ne bude li interes gledatelja jenjavao, to će Stephanie Meyer navesti da objavi još koju knjigu o neobičnim događajima i tragičnim ljubavima u gradiću Forks.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika