Objavljeno u Nacionalu br. 764, 2010-07-06

Autor: Robert Bajruši

Tajni plan: Sindikati žele spriječiti Vladu da organizira referendum u kolovozu

S obzirom na ogromnu količinu potpisa sindikalni čelnici strahuju da će Vlada odugovlačiti s konačnim raspisivanjem referenduma, u nadi da će se u međuvremenu ekonomska situacija u državi barem malo popraviti, pa da će i to utjecati na motivacijugrađana da iziđu na referendum

OZREN MATIJAŠEVIĆ
najavio je kako će sindikati tražiti
referendum bez obzira na Vladine odluku o Zakonu o raduOZREN MATIJAŠEVIĆ najavio je kako će sindikati tražiti referendum bez obzira na Vladine odluku o Zakonu o raduVodstva pet sindikalnih središnjica koje su uspjele prikupiti 813 tisuća potpisa protiv izmjena Zakona o radu, podnijet će zahtjev za raspisivanje referenduma na samom kraju zasjedanja Hrvatskog sabora, odnosno 14. ili 15. srpnja, doznaje Nacional. Budući da parlament sjednicu završava 15. srpnja, nakon čega slijedi skoro dvomjesečna pauza, u sindikatima su uvjereni da će takvim manevrom eliminirati namjeru HDZ-a da se referendum održi tijekom kolovoza, kad su mnogi stanovnici na godišnjim odmorima i izvan svojih prebivališta, tako da ne bi mogli glasovati.

Stvar je zakonske procedure: referendumske popise moraju pregledati mjerodavne Vladine službe, a zatim Sabor raspisuje referendum koji se treba održati u idućih 20 do 40 dana. Bude li Vlada inzistirala na referendumu u kolovozu, to će značiti da u Saboru nema ljetne stanke i da zastupnici moraju ostati na svojim radnim mjestima. U sindikatima su uvjereni da se političari neće odvažiti na takvu žrtvu nego će referendum, ipak, prebaciti za rujan. U tom slučaju moći će se i temeljito provjeriti svih 813 tisuća prikupljenih potpisa, i ustanoviti koliko ih je zaista pravovaljanih.

Zbrku je unijela promjena broja pobornika referenduma, jer se u prvo vrijeme navodilo 720 tisuća potpisnika, a u idućih desetak dana, njihov broj narastao je za skoro dodatnih stotinu tisuća. Objašnjenje glasi kako se radi o dodatnim potpisima u manjim sredinama, i sa zakašnjenjem su stigli u sindikalne središnjice.

Nacional je od organizatora referenduma doznao kako se ovih dana dovršava fotokopiranje svih lista, a letimične provjere su pokazale kako ima barem nekoliko desetaka tisuća potpisa koji neće biti uvaženi jer ne sadrže JMBG ili su izrazito nečitki. Unatoč tome Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, tvrdi da će definitivna provjera pokazati da su organizatori prikupili više od pola milijuna pravovaljanih potpisa, a to znači da će se referendum održati početkom jeseni, bez obzira hoće li vlada Jadranke Kosor u međuvremenu odustati od izmjena Zakona o radu.

Ipak, točan datum datum održavanja referenduma zasad je teško predvidjeti. Naime, neki analitičari procjenjuju kako će ga Vlada, ako već ne može referendum raspisati u kolovozu, pokušati cijeli problem odgoditi koliko je to god moguće. Vlada se pri tome može koristiti činjenicom da zakonski nije određen rok u kojem njene službe moraju obaviti kontrolu predanih potpisa za referendum.

S obzirom na ogromnu količinu potpisa sindikalni čelnici strahuju da će Vlada odugovlačiti s konačnim raspisivanjem referenduma, u nadi da će se u međuvremenu ekonomska situacija u državi barem malo popraviti, pa da će i to utjecati na motivacijugrađana da iziđu na referendum.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

registracija
10/12/09

MKC, 06.07.10. 09:36

Vlada će učiniti sve da referendum uspije, jer u protivnom, neuspjeh referenduma pored ovolikog broja potpisa značio bi da građani nisu potpisivali za referendum nego za nešto drugo, a to je za nju daleko opasnije.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika