07.07.2010. / 14:56

Autor: Tonko Vulić

Ugasite žeđ na +40: Odaberite idealno piće za plažu

Kada je vani vruće često ne biramo pića kojima ćemo se rashladiti, no trebali bismo. Na plaži nikako nebi trebalo koristiti sokove od svježeg voća i povrća jer se oni trebaju konzumirai netom iscijeđen, dok originalne tzv izvorske vode treba potrošiti nekoliko sati nakon otvaranja boce. Najsigurnije je ako koristimo sokove koji su tzv. koncentrat voćnog ili povrtnog soka u prahu. Dobat odabir je i limunada koja je najuspješniji borac protiv žeđi

Rashladite se Rashladite se Ljeto je godišnje doba tijekom kojega zbog vrućina trebamo piti veče količine tekućine nego inače jer zahvaljujući unesenoj tekućini održavamo optimalnu termoregulaciju.

Voda se iz tijela izlučuje preko bubrega, kože i disanjem, a koža je posebno aktivna pri velikim fizičkim naporima i visokim temperaturama.

Najpopularniji ljetni napitci su gazirana pića, zaslađeni tvornički sokovi, pivo i eventulano bijelo vino iako bi puno zdravije bilo piti običnu vodu, prirodone sokove ili čajeve.

"Popijemo li samo 100 g osvježavajućih bazalkoholnih napitaka u organizam smo unijeli od 10 do 14 g ugljikohidrata i to uglavnom jednostavnih šečera kojima u globalu obiluje moderna prehrana", kaže Olja Martinić, dijetetičar i nutricionist Nutricionističkog savjetovališta “Olja” ( www.najbolja.net, mail: nutricionizam@t-com.hr).

"Problem leži u tome što ukoliko više od 10 % ugljikohidratne energije potječe iz jednostavnih šećera, neminovno dolazi do pojave pretilosti i sklonost ka dijabetesu, dok s nutricionističkog stajališta najozbiljniji problem leži u sustavnoj dizbiozi".

Detalje pričitajte u tiskanom izdanju Zdravog života!

Vezane vijesti

Foto: Twiggy Elsa Hosk

Foto: Twiggy Elsa Hosk

Švedski supermodel Elsa Hosk samo je jedna od manekenki uključenih u kampanju za ovogodišnju kolekciju kupaćih kostima Calzedonia. Vrlo je zaposlena,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika