07.07.2010. / 15:40

Autor: Ivica Medo

Robert Prosinečki: Elf igra totalni nogomet, ali Torres može eksplodirati

"I Njemačka i Španjolska igraju ugodno za oko. Očekujem sjajnu utakmicu, puno bolju od one sinoćnje između Nizozemske i Urugvaja. Možda neće pasti pet golova, ali vjerujem da ćemo gledati atraktivniji nogomet", kaže bivši nogometaš Real Madrida i Barcelone te jedan od najvećih hrvatskih nogometaša u povijesti Robert Prosinečki

Robert ProsinečkiRobert Prosinečki"Na ovom Svjetskom prvenstvu jedino me je Njemačka impresionirala. Nijemce nitko nije smatrao ozbiljnim favoritom za titulu prvaka, a oni su na impresivan način stigli do polufinala. I tek sad ih svi shvaćaju ozbiljno. Kad su pobijedili Englesku, onda su svi rekli da je Engleska slaba, a kad su razbili Argentinu, postalo je jasno da Engleska baš nije tako nejaka", u početku najave večerašnjeg polufinala Njemačke i Španjolske na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici rekao nam je Robert Prosinečki, jedan od najvećih hrvatski nogometaša u povijesti. Prosinečki je među rijetkima koji je od početka vidio "elf" kao jednog od najozbiljnih pretendenata za titulu svjetskog prvaka, a predvidio je i da će Maradonini "gaučosi" biti zdrobljeni pod gusjenicama moćnih "panzera".

"Nije to bilo tako teško prognozirati. Moglo se vidjeti kako je Njemačka igrala dotadašnje utakmice na SP-u, a kako Argentina. Meni je bilo jasno da Argentina ima male šanse u sudaru s Njemačkom", objašnjava neporecivi "umjetnik lopte" koji je kao klinac jedan dio svoga nogometnog repertoara ispekao baš u zemlji trostrukih svjetskih i europskih prvaka, ali je najveći dio profesionalne karijere proveo u Španjolskoj. I to u Madridu i Barceloni, europskim prijestolnicama onog što Brazilci zovu "joga bonito". Stoga, koga više simpatizira "Veliki Žuti"?

"Ne mogu se odlučiti. Volim obje zemlje i obje filozofije nogometa. Španjolci imaju tu mekoću, vole loptu, pas igru, dok Nijemci imaju agresivniji pristup, no igraju otvoreno i tehnički dotjerano. Obje momčadi igraju ugodno za oko. Očekujem sjajnu utakmicu, puno bolju od one sinoćnje između Nizozemske i Urugvaja. Možda neće pasti pet golova, ali vjerujem da ćemo gledati atraktivniji nogomet", kaže Prosinečki za kojeg u ovom polufinalu nema favorita:

"Teško je reći tko je u prednosti. Njemačka je prikazala najbolju igru, ali Španjolsku još nismo vidjeli u najboljem svijetlu. Oni mogu igrati puno bolje. Do sada ih je vukao uvjerljivi David Villa, no da bi Nijemce pobijedili, morat će podići razinu igre. A oni to zasigurno mogu", objašnjava Prosinečki koji smatra da izbornik "furije" Vicente del Bosque neće mijenjati taktiku za sudar s Njemačkom.

"Mislim da Španjolci neće odustati od svoje igre, dakle pokušat će imati što duži posjed lopte, ali ako Njemačka bude igrala kao do sada, znači agresivno i napadački, teško će im biti kontrolirati igru kao protiv dosadašnjih protivnika. No, ni Nijemci se do sada nisu susreli s momčadi koja ima kvalitetu poput Španjolske, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će tada reagirati", pita se Prosinečki, no ističe kako je i sam pomalo iznenađen ofenzivnim potencijalom momčadi Joachima Löwa.

"Nijemci završavaju akciju s pet, šest, pa čak ponekad i sa sedam ili osam igrača u napadu. Igraju s tri klasična napadača Klose, Podolski, Müller, odmah iza njih je Ozil, koji je praktički četvrti napadač. Schweinsteiger je izrazito ofenzivni veznjak, Lahm je više u napadu nego na bekovskoj poziciji... To je neka verzija modernog totalnog nogometa. Dakle, igraju strahovito ofenzivno i postižu odlične rezultate, a to je ono što me veseli i što je pravo osvježenje u vremenu kad mnogi treneri prije svega razmišljaju o destrukciji suparnikove igre, a ne o tome kako da ga nadigraju."

No, Nijemcima će protiv Španjolske nedostajati Thomas Müller koji je prema mnogim ocjenama njihov najbolji igrač u dosadašnjem dijelu turnira. Koliko će im on nedostajati?

"Jako puno, ali mislim da Löw zbog toga neće mijenjati sustav igre. Mislim da će na njegovo mjesto samo postaviti nekog drugog. Müller je do sada igrao u fantastičnoj formi, nadahnuto i lucidno, pa će njegov izostanak sasvim sigurno ostaviti traga. No, tko zna, možda njegova zamjena odigra u sličnom stilu. Nisu li svi prije prvenstva govorili da Nijemci ne mogu nadoknaditi Ballacka i neke druge ozlijeđene igrače, a na kraju se ispostavilo da imaju još bolje mlađe nogometaše."

Španjolski mediji predlažu Del Bosqueu da izostavi iz udarne postave indisponiranog Fernanda Torresa. Biste li ga vi i dalje forsirali?

"Takvog igrača se ne smije micati, njega treba čekati. Torres je u stanju u samo pet minuta riješiti svaku utakmicu. To se može dogoditi već večeras. Istina je da do sada nije igrao kako može. Imao je problema s ozljedama i treba mu vremena da uđe u formu, ali Del Bosque je to znao i vjerojatno je računao da će proraditi u finišu turnira. Sad je vrijeme da se dokaže."

Hoće li igrati kakvu ulogu podatak da je Španjolska pobijedila Njemačku u finalu Eura 2008.?

"Ta pobjeda Španjolcima daje određeno samopouzdanje, iako Njemačka sada ima potpuno drugu momčad. No, prednost Njemačke je ta što je njima ovo jedno od brojnih polufinala koje su do sada igrali, oni imaju golemu tradiciju koja je u nogometu jako važna. Španjolci su prvi put u polufinalu i to je sigurno jedan dodatan pritisak, ali osvajanjem titule prvaka Europe Španjolci su se riješili etikete luzera. Pojedinačno gledajući imaju bolju momčad od Njemačke, no mislim da su razlike minimalne. Njemačka je na SP došla bez zvijezda, ali otići će s njega sa skupinom mladih nogometaša koji će vladati u sljedećim godinama. Dakle, svatko ima svoje adute i stoga je jako teško reći tko je u prednosti. No, mislim da je jedno sigurno, tko pobjedi u ovoj utakmici, bit će veliki favorit protiv Nizozemske u finalu."

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika