07.07.2010. / 23:20

Autor: Ivica Medo, Totalsport

SP 2010: Puyol odveo Španjolsku u finale s Nizozemskom

Svjetski nogometni prvak u nedjelju će u Johannesburgu postati reprezentacija koja to dosad još nikad nije bila. Nizozemskoj se u finalu u srijedu priključila Španjolska pobjedom u polufinalu nad Njemačkom od 1:0

Španjolska je u polufinalu SP-a svladala NjemačkuŠpanjolska je u polufinalu SP-a svladala NjemačkuAktualni europski prvaci Španjolci u drugoj polufinalnoj utakmici Svjetskog prvenstva u JAR-u svladali su Njermačku s 1-0 pogotkom Carlesa Puyola iz 73. minute. Utakmica se igrala u Durbanu.

Slavila je na taj način "furija" identičnim rezultatom protiv suparnika kojeg je pobijedila prije dvije godine u finalu Eura. Drugi put zaredom "elf" je izgubio u polufinalu Svjetskog prvenstva. Prije četiri godine u Njemačkoj bolja je nakon produžetaka bila Italija. Španjolska se u finale svjetskog prvenstva plasirala prvi put u povijesti, dosad joj je najveći uspjeh bilo četvrto mjesto u Brazilu 1950. Nizozemska će, podsjetimo, u završnoj utakmici svjetske smotre igrati treći put, nakon 1974. i 1978. godine.

Momčad Vicentea del Bosquea je od samog početka bila znatno bolja na terenu. Nijemci nisu pokazali praktički ništa od onoga čime su oduševili svijet u pobjedama protiv Engleske (4-1) ili Argentine (4-0). Štoviše, prvi su udarac na vrata uputili tek u 32. minuti kada je iz daljine pucao Piotr Trochowski (zamijenio kažnjenog Thomasa Müllera), ali je Iker Casillas obranio. Tek su otada Nijemci zaigrali malo bolje, a do tog je trenutka Španjolska imala veliku nadmoć u posjedu lopte i dobre prilike Davida Ville i Puyola. Igrači Joachima Löwa sve su to promatrali bez previše agresivnosti. Uostalom, prvi je prekršaj na utakmici napravljen tek u 27. minuti (!), a i taj su napravili Španjolci.

Njemačka oštećena u finišu prvog poluvremena

No, tko zna kako bi utakmica završila da je glavni sudac Viktor Kassai u posljednjim trenucima prvog poluvremena isključio iz igre Sergije Ramosa nakon što je ovaj u izglednoj prilici s leđa srušio Ozila pred šesnaestercom Španjolske.

Nijemci su tražili jedanaesterac, ali nakon usporene snimke moglo se vidjeti kako je prekršaj Ramosa započeo tridesetak centimetara ispred linije kaznenog prostora, no Kassai je pokazao samo da se igra nastavi. Da se odlučio suditi prekršaj, morao bi isključiti Ramosa jer je Ozil bio u izglednoj prilici za pogodak.

Nakon utakmice njemački mediji podvukli su ovaj detalj kao ključnim trenutkom utakmice koja je mogla otići na drugu stranu da sudac nije pogriješio.

U nastavku je "furija" zaigrala još odlučnije. Nizali su se udarci Xabija Alonsa i Pedra, koji je zaigrao od prve minute umjesto Fernanda Torresa, a Villa je u 58. minuti bio za nekoliko centimetara prekratak pred praznim golom nakon ubacivanja Andresa Inieste. Nijemci su najbolju priliku na cijelom dvoboju imali u 69. minuti kad je Toni Kroos ostao sam na nekoliko metara ispred Casillasa, ali je španjolski kapetan obranio udarac mladog Bayernovog nogometaša. Samo četiri minute kasnije "elf" je napokon kažnjen. Xavi je izveo korner, a iz drugog je plana utrčao Puyol i glavom zakucao loptu iza leđa Manuela Neuera.

Budući da je Španjolska pobijedila u posljednje 42 utakmice u kojima je prva došla do vodstva, bilo je jasno koliko težak posao čeka Nijemce. Zaigrali su, istina, Löwovi nogometaši odlučnije, ali put do izjednačenja nisu pronašli, štoviše mogli su biti i teže poraženi da Pedro u 82. minuti nije bio sebičan. O dominaciji Španjolaca će dovoljno reći omjer udaraca prema golu: 13-5 za "furiju", 5-2 unutar okvira vratiju.

Njemačka će se tako morati utješiti borbom za treće mjesto, u subotu u Port Elizabethu protiv Urugvaja, dok će Španjolska ili Nizozemska u nedjelju na Soccer Cityju postati postati osma reprezentracija u povijesti koja je osvajala svjetski naslov.

Svjetsko nogometno prvenstvo, polufinale:

Španjolska – Njemačka 1-0 (Puyol 73)

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika