09.07.2010. / 12:50

Autor: Hina

Airbus dao ponudu za američki vojni mega-projekt

Ovaj put Airbus kreće u utrku bez velikog partnera, umjesto toga u suradnji s 200 dobavljača, među kojima i nekoliko velikih američkih kompanija, uključujući General Electric, Honeywell, Hamilton Sundstrand i Goodrich

Airbus se natječe za isporuku zračnih tankera za vojsku SAD-aAirbus se natječe za isporuku zračnih tankera za vojsku SAD-aEuropski zrakoplovni div Airbus u četvrtak je predao ponudu za 40 milijardi dolara vrijedan ugovor američke vojske za nabavu zračnih tankera, na kojega je oko bacio i njegov američki rival Boeing.

Podnoseći ponudu, dužnosnici Airbusove krovne tvrtke EADS priopćili su da je njihova ponuda na 8.819 stranica predana prije isteka roka za predaju u petak.

Pobjednička će tvrtka proizvesti 179 zračnih tankera za američko ratno zrakoplovstvo.

"Ponosni smo na svoju ponudu, jedinu u ovome natječaju koja već sada leti i puni", kazao je predsjednik upravnog odbora EADS-a za Sjevernu Ameriku Ralph Crosby.

Airbus predlaže proizvodnju vojne verzije putničkog zrakoplova A330, KC-45.

Očekuje se da će Boeing svoju ponudu predati tijekom dana.

EADS je priopćio da će, pobijedi li na natječaju, u novoj tvornici u Mobileu, u saveznoj američkoj državi Alabami, otvoriti 48.000 novih radnih mjesta.

Još je jedna kompanija, US Aerospace, najavila sudjelovanje na natječaju u partnerstvu s rusko-ukrajinskim proizvođačem Antonovom.

Američke zračne snage trebale bi izabrati ponuđača najkasnije 12. studenoga. To će biti treći puta da američko ministarstvo obrane donosi odluku o dodjeli toga ugovora.

Prvi je 2003. dodijeljen Boeingu, ali je ta odluka ukinuta zbog sukoba interesa Pentagona i tog proizvođača zrakoplova.

Drugi je 2008. dodijeljen Airbusu i njegovom partneru, američkoj tvrtki Northrop Grumman, ali je odluka poništena zbog pogrešno provedene analize ponuda.

Ovaj put Airbus kreće u utrku bez velikog partnera, umjesto toga u suradnji s 200 dobavljača, među kojima i nekoliko velikih američkih kompanija, uključujući General Electric, Honeywell, Hamilton Sundstrand i Goodrich.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika