10.07.2010. / 08:26

Autor: Daria Grudić

Istine i zablude: Može li marihuana doista biti lijek

"Dobro raspoloženje" povezano s marihuanom nije općeprihvaćeno kao terapijska vrijednost, ali dobro raspoloženje i smanjenje stresa mogu biti poželjni za pacijente koji su napeti i trpe velike bolove. Ipak, češćim konzumiranjem ipak se izaziva ovisnost

Lijek ili otrov?Lijek ili otrov?Marihuana je dekriminalizirana u Australiji, Češkoj, Makedoniji, Venezueli, Kanadi, Ekvadoru, Meksiku, Čileu, Finskoj, Nizozemskoj, Kolumbiji, Njemačkoj i Portugalu. Legalna je u Argentini, Belgiji, Indiji, Iranu, Pakistanu, Peruu i Urugvaju. Činjenica je da ima pozitivan učinak kod raznih tegoba i bolnih stanja.

Naravno, prekomjernom i čestom konzumacijom dolazi do negativnih posljedica, no ovdje ćemo se osvrnuti na korištenje marihuane u medicinske svrhe. Marihuana je prvi put korištena kao lijek u Kini 1737. godine za olakšavanje bolova kod reume i gihta.

U kalifornijskom gradu Oaklandu nalazi se najveći zdravstveni centar za liječenje marihuanom: u njemu se dnevno opslužuje 600 pacijenata. Marihuanu prepisuju za pomoć pri liječenju cijelog niza bolesti – od raka do nesanice. Zanimljiv je podatak da u mozgu postoje posebni, kanabinoidni receptori CB1 na koji se veže THC, glavna psihoaktivna tvar u marihuani. Mozak sam proizvodi tvar koja se također veže za te receptore – tzv. unutarnji opijat (poput endorfina). ''Travom'' se gotovo nemoguće predozirati – potrebno je 800 «jointeva» da bi ubilo čovjeka, koji ne bi umro od djelovanja marihuane, nego od trovanja ugljičnim monoksidom. Marihuana ne povećava rizik za dobivanje raka pluća. Dok je kod pušača cigareta postotak ovisnosti 90%, o marihuani je teže postati ovisan nego o kavi.

"Dobro raspoloženje" povezano s marihuanom nije općeprihvaćeno kao terapijska vrijednost, ali dobro raspoloženje i smanjenje stresa mogu biti poželjni za pacijente koji su napeti i trpe velike bolove. Na taj način marihuana može pospješiti i popuštanje ostalih simptoma. Posjeduje i još neka svojstva koja spuštaju razinu agresije. Kanabinoidi su pokazali srednje jak učinak u sprečavanju mučnine i povraćanja kod bolesnika podvrgnutih kemoterapiji. Većina modernih antiemetika (lijekova koji sprečavaju povraćanje) često su neučinkoviti jer ih bolesnik ne može progutati zbog otečenog grla ili jake mučnine. Inhalacijski oblik kanabinoida je spas za ovakve slučajeve. Joint bi mogao pomoći i teškim bolesnicima koje pate od gubitka apetita ili jakih bolova, kao što je slučaj kod oboljelih od AIDS-a i karcinoma.

Povećani apetit je posljedica aktivnosti CB1 receptora u centru za glad u hipotalamusu, koji hranu čini ukusnijom i privlačnijom. Postoje istraživanja u kojima je zabilježeno da marihuana umanjuje grčeve mišića uzrokovanih multiplom sklerozom ili ozljedom leđne moždine. Kanabinoidi djeluju na motorna područja mozga koja bi mogla utjecati na smanjenje mišićnog grča. Povišeni očni tlak, tj. glaukom, najčešće je spominjan razlog za upotrebu marihuane u medicinske svrhe, no za ovo nema pouzdanih podataka i izvještaja. Učinak kanabinoida na smanjenje visokog očnog tlaka je kratkotrajan i zahtjeva visoke doze, pa to nije preporučljivo. Korisnik marihuane u zdravstvene svrhe iz Long Beacha, Bill Britt, kaže da mu ovaj lijek pruža olakšanje.

Kao dijete bolovao je od dječje paralize, a uzimanje marihuane kao lijeka smanjuje mu količinu drugih lijekova. Nekoliko puta na dan udiše marihuanu putem inhalatora: "Da ne koristim marihuanu, vjerojatno bih bio na lijekovima protiv boli, ili nekoj vrsti mišićnih relaksansa ili antispazmodika, ili pak nekim lijekovima protiv mučnine, a možda i anti-depresivima. Postoji cijelo brdo popisa lijekova za moje stanje.

" Studije na temu učinaka kod dugotrajnog korištenja marihuane su manjkave zbog ilegalnog statusa droge, što otežava sama istraživanja. Oni koji se zalažu za legalnost ove droge kažu da bi se na nju trebao nametnuti porez i da bi je trebalo tretirati kao alkohol i duhan, što je već učinjeno u Oaklandu.

Vezane vijesti

Početak kraja rata protiv marihuane?

Početak kraja rata protiv marihuane?

Suradnik u neprofitnoj ustanovi Independent Institute Anthony Gregory piše za Huffington Post o apsurdnom američkom ratu protiv lakih droga koji se… Više

Komentari

registracija
8/11/06

Willie, 10.07.10. 23:41

Pozdrav Oaklandu!
Ostalo su (vezano za zabranu) samo sumnje i naklapanja neupućenih. Marija-Huana ); je bolja, i prije svega bezopasnija, od duhana, alkohola i tableta (koje doktori, jer je legalno, tako olako izdaju na recept). Uzgajanja marihuane i haschisha bi država trebala poticati jednako kao i duhan. Svi bi bili puno zadovoljniji. ); Imam 58 g. i napušio sam se u mladosti i jednog i drugog, nikad ovisan, i znam što govorim. Danas pušim sve rijeđe - izgubio sam kontakte (: Inaće sam totalni ovisnik o duhanu ... koji je naravno legalan.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika