Objavljeno u Nacionalu br. 765, 2010-07-13

Autor: Srećko Jurdana

Surova politika

Režimska 'majstorica scene' kao repetitivni narodni problem

U novijoj povijesti HTV-a mogli su se već mnogo puta bezbolno riješiti Hloverke, najefektnije u trenutku kad je samoinicijativno prešla na Novu TV. Imali su tad razlogada nastupe uvrijeđeno i zauvijek je skinu sa svoga dnevnoga reda, kad HTV ne bi bio leglo poltronstva i neprincipijelnosti. Kad se gospođa N-S vraća u sferu državnotelevizijske moći, iza nje stoji ili HDZ, ili snažna intimna potreba glavnog šefa televizije da se dodvori HDZ-u

Srećko JurdanaSrećko JurdanaJavnu radnicu imenom Hloverka - samo je jedna na svijetu - neka nepoznata sila imenovala je zadnjih dana za v. d. šeficu programa Hrvatske televizije, čime su se na narodnoj sceni ponovno uzbudili duhovi nemira, čuđenja, snebivanja, zgražanja. “Demokratske snage” izrazile su snažno nezadovoljstvo tim revolucionarnim iskorakom na kadrovskom planu HTV-a. Udruga GOLJP, na primjer - čine je borci za ljudska prava koji su iz HHO-a pobjegli u alternativu (Puhovski, Prodanović itd.) - najnovije promaknuće gospođe Novak-Srzić živopisno je nazvala “uvredom zdravom razumu”, što govori da ih je stvar doista taknula. Na visokoj političkoj razini, oporba je navodno zatražila hitnu saborsku raspravu o televizijskoj situaciji. I Vijeće HTV-a - taj novokomponirani laboratorij hrvatske demokratske svijesti - potreslo se u temelju. Promptno je u znak protesta demisioniralo troje njegovih članova, jedan od njih - poznati profesor političke dosade Damir Grubiša - faktorima je pritom poslao i poruku gorkog prijekora, da se HTV kao “javni servis” ukida i pretvara u “dirigiranu državnu televiziju”. U naciji, koja pedeset godina živi u teškoj televizijskoj demokraciji, ta će poruka nesumnjivo izazvati šok i nevjericu, možda i prikupljanje potpisa za referendum. Hrvatsko čudo je ta gospođa Hloverka: jedva da je postala to što je opet postala, a već je ponovno postala nepremostiv kamen razdora između starog i novog, reakcionarnog i naprednog. Dvadeset godina - cijelu povijest jedne mlade, ustreptale demokracije - neprestano se mota po televiziji u raznim formama, prednjeplanskim ili pozadinskim, brbljajućim ili namigujućim, i još se ljudi nisu na nju univerzalno naviknuli. Uz kraće pauze ne skida se s državne televizije, ali na njoj se i dalje testira razina slobode hrvatskoga televizijskoga izražavanja. Gdje je Hloverka - tu je i režim; gdje je nema - tu cvjetaju tisuće cvjetova.


RAZVODNJAVANJE PROBLEMA BEZOPASNO ZA VLAST

Nije jednostavno razvijati izvještajne ambicije s takvom hipotekom na grbači, no analitičar bi mogao zaključiti da je kod gospođe N-S doživljajna hladnokrvnost prema napadima potpuno ravnopravna njezinoj voditeljskoj površnosti. Bilo dobro ili loše, imalo smisla ili ne, važno je da se nešto melje. Poželjno je da se pritom “zadovolje sve demokratske opcije”, što je eufemizam za televizijsko razvodnjavanje biti nekog problema do razine kad on postaje bezopasan za vlast. U primjeni takvog kriterija gospođa N-S pravi je majstor, i može mu u velikoj mjeri zahvaliti za svoju dugotrajnost. U novijoj povijesti HTV-a mogli su se već mnogo puta bezbolno riješiti Hloverke, najefektnije u trenutku kad je samoinicijativno prešla na Novu TV. Imali su tad razloga da nastupe uvrijeđeno i zauvijek je skinu sa svoga dnevnoga reda, kad HTV ne bi bio leglo poltronstva i neprincipijelnosti. Po Sanaderovu nalogu u matičnu kuću vratio ju je Vanja Sutlić, jedan od istaknutijih antiprofila u plejadi televizijskih ravnatelja, historijski zaslužan i za Hloverku, i za očuvanje ekspanzije kretenskih sapunica, i za dodavanje bonusa nečuvenom Vrdoljakovu “Titu”. Po Sanaderovu nalogu? Dakako, drugog razloga jedva da je moglo biti. Kad se N-S vraća u sferu državnotelevizijske moći, iza nje stoji ili HDZ, ili snažna intimna potreba glavnog šefa televizije da se dodvori HDZ-u. U aktualnom slučaju moglo bi se čak raditi o potonjem, s obzirom na kategorička opovrgavanja Jadranke Kosor da ima bilo kakve veze s Hloverkinim povratkom u zonu uređivanja.

MISTIČNA DIMENZIJA POVRATKA

U razgovoru za Nacional.hr premijerka je izjavila da je za Hloverkino novo postavljenje saznala iz tv dnevnika, da joj ne pada na pamet arbitrirati na televiziji, čak da se prije nastupa u Dnevniku plus sastala sa šefovima HRT-a koji joj ni riječju nisu nagovijestili kombinacije s Hloverkom, iako bi se od njih to moglo očekivati. Ni Andrija Hebrang - na kojeg se sumnjalo - nije navodno sudjelovao u operaciji; premijerka ga je upitala zna li nešto o tome, odgovorio je da ne zna. Hloverkin povratak time dobiva gotovo mističnu dimenziju. Prije šest mjeseci smijenjena je s položaja šefice informativnog programa zbog - terminologijom komisije za smjenu rečeno - “nedosljednosti, neprofesionalnosti, nereda, improvizacije, bavljenja problemima u zadnji trenutak”. Smjenu je, s navedenom motivacijom, proveo v. d. ravnatelja HTV-a Mislav Stipić, isti lik koji je Hloverku danas, bez navođenja bilo kakve motivacije, vratio na još viši položaj. I premijerka je na portalu Nacionala izrazila čuđenje nad tim kontradiktornim postupcima.

JASNOĆA DETEKTIVSKOG PRINCIPA

Na Vijeću HTV-a naprosto se pojavio starohadezeovski lik Anje Šovagović, glumice koja se umjetnički izražava isključivo u forumima, i obznanio da se Hloverka Novak-Srzić vraća, za što među članovima postoji većina. Uglavnom, kao što ju je nedavno smijenilo, Vijeće ju je danas i vratilo, ne zna se zašto, po čijem nalogu, u kakvom aranžmanu, i na koji su to način odjednom prestali vrijediti razlozi zbog kojih je bila smijenjena. Kako rekosmo, zebnja se nakon toga pojavila u demokratskim srcima. Za Hloverkinu novu funkciju brusio se već Goran Milić. Govorio je da se sprema za penziju, no u nju mu se očito ne ide, i kad mu je sugerirano da bi mogao postati šef programa, počeo je najavljivati velike planove za svoju i televizijsku budućnost. Pojavile su se, međutim, prepreke na njegovu putu. Netko je zaključio da gospođa Hloverka - konstanta mlade demokracije - bolje korespondira s aktualnim historijskim trenutkom. Tko? Bez obzira na izjave Jadranke Kosor, svi putevi vode u Rim, tj. svi tragovi vode prema režimu. U detektivskim pričama najprije se provjerava tko bi mogao imati koristi od zločina, a u slučaju imenovanja gospođe N-S to je prilično jasno.

Tendenciozni napadi na Karamarka zbog DORH-a

■ MINISTAR POLICIJE Tomislav Karamarko oštro je prigovorio Državnome odvjetništvu zbog odbacivanje kaznene prijave protiv gradonačelnika Koprivnice - aktivista SDP-a Zvonimira Mršića - i dvojice suosumnjičenika, zbog suspektnih okolnosti prodaje koprivničkoga odmarališta u Pirovcu. Nakon tog oštrog prigovora Karamarka su oštro napali iz SDP-a – a i nijansu šire – tvrdeći da se neovlašteno miješa u rad Državnoga odvjetništva i da na njega primjenjuje politički pritisak. Karamarku je, dakle, najprije odbačena prijava, a potom su ga proglasili i rušiteljem pravosudnoga sustava. Promatrači druge orijentacije sugeriraju, međutim, da se iza odbacivanja spomenute policijske prijave ne skriva stručna procjena nego podilaženje DORH-a SDP-u, s kalkulacijom da će ta stranka uskoro preuzeti vlast, i da je za karijere državnih odvjetnika na svim razinama poželjno da s njom razvijaju dobre odnose. Kako već bilo, prilično je začuđujuće što lokalno državno odvjetništvo može odbaciti prijavu koja je podnijeta u koordiniranome djelovanju šefa policije s glavnim državnim odvjetnikom, bez obzira na to što ured Mladena Bajića poručuje da dogovori (s tih koordinativnih sastanaka oko prijava) za odvjetništvo nisu obvezujući.

■ POLICIJA STOJI iza svoga ministra, što je i razumljivo. Tvrde da su temeljito obavili posao, da prijava pije vodu, i da to - uostalom - nije prvi, nego četvrti-peti slučaj koji koprivničko županijsko odvjetništvo iz nejasnih razloga odbacuje. Sam gospodin Karamarko pozvao se na zakonsko pravo građanina da se potuži na rad Državnoga odvjetništva, i ne vidi razloga da se konzumacija tog prava kod njega tumači kao politička diverzija. Slučaj je osjetljiv za policiju jer dezavuira njezin trud i podsjeća na brojne primjere kad su se policajci izlagali velikome riziku hvatajući opasne kriminalce, koje su potom istražni suci za nekoliko sati puštali na slobodu. Posebno je, međutim, opterećujući za Državno odvjetništvo, koje bi publiku trebalo uvjeriti u nepostojanje političkih motiva kod svoje odluke, umjesto što oportunistički prepušta SDP-u da te motive traži isključivo u Karamarkovom istupu.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika