13.07.2010. / 11:45

Autor: Martina Čizmić

Analitičari: Zbog Šukerova zaduživanja kamate na kredite ostaju visoke

"Uspjeh je u toliko, jer nas svijet još ne gleda kao da smo u bankrotu. Da nas počnu tako gledati ne bi mogli dobiti novac", ističe Jurčić

Damir NovotnyDamir NovotnyNovo zaduživanje države u iznosu od 13 milijardi kuna izdavanjem obveznica na domaćem i euroobveznica na američkom tržištu, analitičare nije iznenadilo. Međutim, ne slažu se sa stavom ministra financija Ivana Šukera da je to uspjeh državne politike.

"Najnovije zaduženje već su najavljivali iz Ministarstva financija, a o tome je govorio i guverner Rohatinski. Radi se o tome da država treba refinancirati kredite, odnosno mora pokriti deficit", rekao je analitičar Damir Novotny.

Istaknuo je kako ove godine dospjeva oko 40 milijardi kuna kredita, koje treba refinancirati.

"Ono što više zabrinjava od refinanciranja staroga duga je činjenica da država plaća prilično visoku cijenu izdanja tih obveznica. Cijena je gotovo 7 posto, što je prilično visoko ako znamo da se osnovne kamatne stope u SAD-u kreću oko 2 posto. Cijena izdavanja je puno veća no što bi bila da imamo uređene javne financije", ističe Novotny.

Dodaje kako je problem ne samo cijena izdanja, nego i deficit proračuna koji raste jer Vlada još uvijek nije objavila svoj plan smanjenja troškova u ovoj godini. Troškovi se nastavljaju planiranim rastom, a prihodi snažno padaju.

Stoga Novotny očekuje da će se država još morati zadužiti jer još nije poznato koliki će biti deficit na kraju godine. Točni podaci moći će se znati nakon turističke sezone. Ono što je sigurno je da će se država morati zadužiti još krajem godine kako bi refinancirala obveze koje dospijevaju početkom sljedeće godine, a to je oko 7-8 milijardi eura.

"Za građane je važna činjenica da država na domaćem tržištu plaća visoke kamate, o onda se one primjenjuju na kredite građana", ističe Novotny.

Ne slaže se sa stavom ministra Šukera da je novo zaduživanje uspjeh.

"Nema mjesta euforiji, to je rutinska operacija. Ne možemo to proglasiti uspjehom Vlade, jer izdanje obveznica to jednostavno nije", kaže Novotny, no dodaje da je u usporedbi sa zaduženjem Grčke ili Španjolske, hrvatsko zaduženje relativno malo.

Jurčić: Dok god imamo vrijednu imovinu, moći ćemo se zaduživati

Ljubo JurčićLjubo JurčićI za Ljubu Jurčića novo je zaduživanje očekivano jer se očekuje da će deficit ove godine iznositi 15-20 milijardi kuna.

"Uspjeh je samo u toliko što nas svijet još ne gleda kao da smo u bankrotu. Da nas počnu tako gledati ne bi mogli dobiti novac", ističe Jurčić i dodaje kako tom statusu doprinosi činjenica da je Hrvatska članica NATO-a, a NATO sigurno ne bi dopustio da njegova članica bankrotira.

Činjenica da se Hrvatska zadužuje i na domaćem tržištu za Jurčića nije iznenađujuća.

"Hrvatski bankarski sektor ima dosta novca. Srećom, još uvijek ne živimo od vlastite akumulacije novca, već od strane pa se to neće odraziti na poskupljenje kredita za građane", smatra Jurčić.

No, upozorava kako će novo zaduženje osigurati samo kratkotrajnu financijsku stabilnost, te će do kraja godine biti potrebno dodatno zaduživanje.

"Za to ima prostora jer je vrijednost hrvatske imovine još uvijek veća od potreba za zaduživanjem, pa kreditori imaju garanciju naplate", ističe Jurčić te zaklučuje da ćemo se moći zaduživati dok god imamo vrijednu imovinu.

Vezane vijesti

EU se nije integrirala kao država

EU se nije integrirala kao država

O mogućnostima izlaska iz aktualne dužničke krize i osnivanju fiskalne unije u eurozoni razgovarali smo s Ljubom Jurčićem, profesorom Ekonomskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika