18.07.2010. / 23:03

Autor: Ana Smrečki, Hina

Josipović s Hrvatima u Subotici: U Borisu Tadiću sam našao partnera i prijatelja

Pozdravio je inicijativu ukidanja viznog režima za građane Srbije, kojima bi se trebalo omogućiti da u Hrvatsku ulaze s osobnim iskaznicama. Smatra da je to dobro i za turizam i razvoj dobrosusjedskih odnosa

Predsjednik Josipović i njegov srpski kolega TadićPredsjednik Josipović i njegov srpski kolega TadićNakon prvog službenog susreta sa srpskim kolegom Tadićem, predsjednik Josipović sastao se i s predstavnicima Demokratskog saveza Hrvata u Subotici. Sudjelujući na svečanoj akademiji povodom njihove 20. obljetnice istaknuo je da su nacionalne manjine bogatstvo i poveznica dviju država. Pred gotovo 3 tisuće članova DSHV-a poručio je da su oni najjača, politička i civilizacijska snaga te zajednice, te da stoga imaju iznimno važnu ulogu za njezino očuvanje.

Nacionalne manjine, hrvatsku u Srbiji i srpsku u Hrvatskoj, prepoznaje kao bogatstvo i poveznicu između dviju država. Naveo je da se zalaže za takvu politiku mira, suradnje i suživota, te europsku politiku. U tom kontekstu poručuje da je u Borisu Tadiću našao partnera i prijatelja. Ponovio je da su da vodstva dviju zemalja nisu riješila sve probleme, te da su, bez obzira što ih oni nisu izazvali, na dobrom putu ih otklone.

Ukidanje viza dobro za turizma i dobrosusjedske odnose

Tadić je u svom govoru naglasio da su odnosi Srbije i Hrvatske bitni za stabilnost Jugoistočne Europe, kao i očuvanje identiteta hrvatske i srpske manjine u dvije susjedne zemlje. Poručio im je da će u njemu uvijek imati partnera u njegovanju identiteta i posebnosti hrvatskog naroda u Srbiji i Vojvodini. Pritom je naglasio da je to jedno od središnjih mjesta srpske politike u ovome trenutku.

Govoreći o izravnim mandatima predstavnika hrvatske manjine u Skupštini Srbije, Josipović je poručio kako je siguran da će Srbija kao demokratska zemlje naći načina da i hrvatska manjina bude predstavljena i u Skupštini. Pozdravio je inicijativu ukidanja viznog režima za građane Srbije, kojima bi se trebalo omogućiti da u Hrvatsku ulaze s osobnim iskaznicama. Smatra da je to dobro i za turizam i razvoj dobrosusjedskih odnosa.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika