22.07.2010. / 15:52

Autor: Hina

RBAnalize: Treba smanjiti rashode i deficit u proračunu

Posebna tema najnovijih RBAnaliza su demografski trendovi jer, upozoravaju analitičari RBA, promatrajući dugoročno, depopulacijski trendovi i starenje stanovništva odnosno ljudski kapital čine jedan od najvećih potencijalnih rizika za stvaranje konkurentnog gospodarstva

Ivan ŠukerIvan ŠukerNavode pritom da je dolazak ljetne turističke sezone zaustavio negativna kretanja na tržištu rada, otvaranje posljednja tri poglavlja najavilo je uspješan završetak pristupnih pregovora s EU, a prve mjere iz Programa gospodarskog oporavka stupile su na snagu.

Suprotno tim pozitivnim impulsima, napominju analitičari RBA, očekivano raste nezadovoljstvo društvenih slojeva koji ne vide svoj prosperitet u jačanju tržišnih kriterija pri vođenju gospodarske politike.

"Do sljedećih parlamentarnih izbora proteći će cijela godina u kojoj će trebati mnogo političkog umijeća da se rastuće nezadovoljstvo ne izrazi na nedemokratski način. Stoga put ka konkurentnijem gospodarstvu i oporavku provođenjem strukturnih reformi u skladu s općeprihvaćenim opredjeljenjima u EU, neće biti imun na lokalne političke procese", ističe se u RBAnalizama.

Kao prvi ispit vjerodostojnosti ekonomske politike u provođenju reformi, analitičari te banke označavaju očekivani ljetni rebalans proračuna.

"Prošle se godine umjesto usklađivanja na strani javnih rashoda posegnulo za povećanjem poreznih opterećenja, što je rezultiralo produžavanjem recesije u 2010. Sljedeći rebalans morao bi imati drugačiji pristup te bi snažnijim smanjenjem rashodne strane trebalo kompenzirati snižavanje prihoda zbog uvođenja nižih stopa oporezivanja dohotka, a ujedno smanjiti i ovogodišnji deficit", smatraju analitičari RBA.

Napominju da kretanja na vanjskim tržištima ne idu u prilog naporima za smanjivanje deficita države kao ni stabilizaciji odnosa s inozemstvom, pri čemu uz ostalo navode kako rast premija rizika za visoko zadužene europske države pogoduje rastu averzije prema riziku tranzicijskih tržišta pa posljedično raste i cijena financiranja hrvatskog duga.

"U uvjetima razmjerno visokih potreba refinanciranja kratkoročnog duga na razini od jedne četvrtine ukupnoga inozemnog zaduženja, nužnost novih izdanja se pri povećanim premijama rizika ubrzano iskazuje u povećanju troškova financiranja, što je u suprotnosti s mjerama za oporavak gospodarstva. Stoga će uspjeh aktivnosti za poticanje rasta ovisiti o smanjivanju državnog rizika žurnim uravnoteženjem proračuna te o smanjivanju rizičnosti zajmoprimaca uvođenjem reda u naplatu potraživanja u sektoru poduzeća", navodi se u RBAnalizama.

Analitičari RBA iznose i redoviti pregled makroekonomskih pokazatelja u Hrvatskoj, a usporedba prognoza iz travanjske i srpanjske analize pokazuje da su blago naniže korigirali procjenu pada hrvatskog BDP-a u ovoj godini, pa sada očekuju pad od 1 posto (s 0,9 posto u travnju), a korigirali su i procjenu rasta BDP-a u 2011. godini s ranijih 2,5 posto na 2 posto.

Posebna tema najnovijih RBAnaliza su demografski trendovi jer, upozoravaju analitičari RBA, promatrajući dugoročno, depopulacijski trendovi i starenje stanovništva odnosno ljudski kapital čine jedan od najvećih potencijalnih rizika za stvaranje konkurentnog gospodarstva.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika