23.07.2010. / 16:00

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Vlada se nagodila s Ostojom: Država SN Holdingu prepušta Liburnia hotele

Država će bez naknade SN Holdingu prenijeti 54,83 posto dionica Liburnia Riviera Hotela (LRH) s ciljem rješavanja svih sporova koji su u tijeku između SN Holdinga i Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), a HFP će SN Holdingu isplatiti i 162,1 milijun kuna koliko je taj Holding uplatio nakon sporazuma iz 2005. koji nije realiziran, istaknuto je na sjednici Vlade koja je donijela odluku o izuzimanju i prijenosu dionica LRH na SN Holding.

Ivan Šuker i Jadranka KosorIvan Šuker i Jadranka KosorDržava će bez naknade SN Holdingu prenijeti 54,83 posto dionica Liburnia Riviera Hotela (LRH) s ciljem rješavanja svih sporova koji su u tijeku između SN Holdinga i Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), a HFP će SN Holdingu isplatiti i 162,1 milijun kuna koliko je taj Holding uplatio nakon sporazuma iz 2005. koji nije realiziran, istaknuto je na sjednici Vlade koja je donijela odluku o izuzimanju i prijenosu dionica LRH na SN Holding.

"Ovo je jedna od teških odluka ove vlade koje treba donijeti, odnosi se na razdoblje znatno prije ove vlade, ali je i nešto što bi ovoj ili budućoj vladi moglo stvoriti izuzetno velike financijske troškove i probleme, pa predlažemo da stoga i rekao bih zbog manje štete prihvatimo sporazum", rekao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković koji je i predsjednik Upravnog odbora HFP-a.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o izuzimanju od prodaje 165.941 dionicu LRH koje su u portfelju HFP-a, ovlastila HFP da te dionice prenese bez naknade na SN Holding s ciljem rješavanja svih sporova koji su u tijeku između SN Holdinga i HFP-a ispred svih sudova, upravnih tijela i drugih državnih tijela Republike Hrvatske te zadužila predsjednika HFP-a da potpiše Sporazum o razrješenju sporova sa SN Holdingom.

Država prenosi 165.941 dionicu

Da bi se izbjegla veća šteta za Hrvatsku koja bi u većim zahtjevima SN Holdinga išla i do iznosa većeg od 1,8 milijardi kuna, prišlo se mirnom razrješenju spora i sklapanju sporazuma, objasnio je ministar poljoprivrede Petar Čobanković koji je i predsjednik Upravnog odbora HFP-a.

Sporazum, objasnio je, predviđa da HFP prenese 165.941 dionicu LRH na SN Holding.

HFP će SN Holdingu isplatiti 162,1 milijun kuna, u tri rate, jer je 2005. SN Holding, sukladno tadašnjem sporazumu, taj novac prenio HFP-u. Pošto se ta transakcija nije realizirala sporan je i taj iznos i on je potraživan s kamatom, ali se kroz pregovarački proces došlo do toga da se vrati nominalni iznos, kazao je Čobanković.

Opatija ostaje vlasnik 25 posto plus jedne dionice

Podsjetio je i da je Vlada prenijela 25 posto plus jednu dionicu LRH na grad Opatiju, a prema sporazumu sa SN Holdingom taj će se sporazum smatrati ništetnim, ali gradu te dionice ostaju u vlasništvu.

Sporazum o prijenosu 25 posto plus jednu dionicu LRH gradu Opatiji smatrat će se ništetnim i grad nije više u obvezi javne ponude za preuzimanje LRH, ali mu te dionice ostaju, jer SN Holding priznaje vlasništvo nad tim dionicama tvrtki Nova Liburnia d.o.o čiji je vlasnik grad Opatija, objasnio je Čobanković.

Ističe i da HFP nema nikakvih obveza prema malim dioničarima i trećim osobama, odnosno da SN Holding preuzima sve moguće obveze prema malim dioničarima koje bi mogle proizići iz sporazuma o prijenosu 25 posto plus jedne dionice gradu Opatije i mogućoj obvezi objavljivanja ponude za preuzimanje.

'Najbolje rješenje'

Čobanković je rekao i kako je građanski odjel Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, koji je zastupao HFP u svim aktivnostima u tijeku procesa do zaključivanja sporazuma, bio upoznat sa svim okolnostima.

Očitovanje je DORH-a da nema pravnih zapreka za zaključenje nagodbe, rekla je i premijerka Jadranka Kosor podsjećajući da je procijenjena vrijednost ovih sudskih sporova 1,8 milijardi kuna.

I ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković smatra kako je sporazum puno bolje rješenje nego voditi daljnje sporove s obzirom na vrijednost sporova, moguće kamate, troškove sporova.

"Mislim da je ovo najbolje rješenje i svakako ovu odluku treba donijeti", kazao je Bošnjaković.

Čobanković je podsjetio da je riječ o slučaju još iz kuponske privatizacije, o dugogodišnjem sporu između SN Holdinga i HFP-a.

U više navrata bilo je naznaka i pokušaja da se taj spor razriješi mirnim putem, rekao je Čobanković i podsjetio da je jedan od tih pokušaja bio i onaj iz 2005.

Tada je potpisan određeni sporazum, ali nažalost tada se nije realizirao i došlo je do nastavka sudskih procesa, rekao je Čobanković.

Vlada je danas zaključkom o provedbi razvojnog programa Brijuni rivijera zadužila nadležna tijela državne uprave da bez odlaganja preuzmu sve potrebne radnje u cilju provedbe razvojnog programa Brijuni rivijera na lokacijama Pineta, Hidrobaza, Otok Sv. Katarina - Mulimenti i Muzil.

Projekt Brijuni rivijera vrijedna je oko 900 milijuna eura i trebao bi zaposliti izravno ili neizravno 3.500 osoba, naglasio je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač preporučivši i nadležnim tijelima Istarske županije, grada Vodnjana i općine Fažana da po uzoru na Vladu poduzmu sve radnje iz svog djelokruga u cilju provedbe tog programa.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika