25.07.2010. / 22:00

Autor: Ana Smrečki

Za ubojstvo pitona s Pelješca kazna šest mjeseci zatvora i 15 tisuća kuna

Prema zakonu, takvo što je strogo kažnjivo i za ubijanje životinje mogu dobiti kaznu do 15 tisuća kuna, ali šest mjeseci zatvora. No, Oman upozorava da se Zakon o zaštiti životinja u Hrvatskoj ne provodi, pa se boji da će krivci i u ovom slučaju ostati nekažnjeni

Slika divovskog pitona od gotovo četiri metra, ubijenog na Pelješcu obišla je Hrvatsku. Dio nacije se zgrozio, dok je većina očekivano ravnodušna. Na noge su se digli predstavnici za zaštitu životinja, ali i krim policija, koja je stigla na poluotok po dokazni materijal - ubijenog mrežastog pitona, javlja Dnevnik.hr.

Mještani su ga nakon ubojstva spremili u hladnjak u kojem je i dočekao krim policajce koji će ga pak prebaciti u Zagreb. Predsjednik udruge Prijatelji životinja je zgrožen. Poručuje da je riječ o zlostavljanju, mučenju i ubojstvu životinje. Eugen Uvodić i Krešimir Franković koji su pronašli zmiju, gađali su je i ubili ostima.

Napuštene životinje opasnost za okolinu

Prema zakonu, takvo što je strogo kažnjivo i za ubijanje životinje mogu dobiti kaznu do 15 tisuća kuna, ali šest mjeseci zatvora. No, Oman upozorava da se Zakon o zaštiti životinja u Hrvatskoj ne provodi, pa se boji da će krivci i u ovom slučaju ostati nekažnjeni. S druge strane, postavlja se pitanje napuštenih životinja koje su u ovom slučaju opasnost za okolinu.

Činjenica je da se piton od četiri metra nije mogao stvoriti u prirodi sam od sebe. Teško je povjerovati da ga je ostavio neki stranac usred Pelješca. Veliki problem su dućani u kojima se takve životinje mogu kupiti, jer je njima samo bitno da prodaju, odnosno zarade, dok evidenciju vlasnika kojima se životinje prodaju ne vode.

Pitoni stručnjaci za skrivanje

Stručnjaci su po pitanju pitona vrlo oprezni. Zoran Tadić s PMF-a pojašnjava da se zmije vole zavlačiti po svuda, te da su upravo pitoni stručnjaci za skrivanje. Stoga mu se čini besmisleno čekati neku nadležnu službu da se dođe pobrinuti za životinju. Priznaje da nije bilo ispravno ubiti zmiju, no pita se što čovjek zaista može napraviti u tom trenutku.

Vezane vijesti

Nova trajektna linija kopno - Pelješac u planu od 1. srpnja 2013.

Nova trajektna linija kopno - Pelješac u planu od 1. srpnja 2013.

Od 1. srpnja 2013. godine u planu je otvorenje trajektne linije između kopna i poluotoka Pelješca, namijenjene prvenstveno prijevozu kamiona, najavio… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 25.07.10. 22:47

Sutra malo.
Ovo je Hrvatska, ovdje se za ubojstvo i premlaćivanje ljudi dobiju (ako i to) smiješne kazne.
Još jedan zakon koji nitko ne poštuje i ne zarezuje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika