Objavljeno u Nacionalu br. 767, 2010-07-27

Autor: Plamenko Cvitić, Hrvoje Šimičević

OBRANA LJUBE BUŠIĆA PRED USKOK-om:

'Nisam dao mito Mravku, već svoj privatni novac HDZ-u'

Ivan MravakIvan Mravak"Nas četvorica poduzetnika prikupili smo svaki po 150.000 kuna. To nije bilo mito za šefove HEP-a, nego smo tih 600.000 kuna dali za stranku, za HDZ." Kasnije ih je krenulo - tvrtke su im počele dobivati unosne poslove sa državnim tvrtkama. Premda se godinama u javnosti spekuliralo kako HDZ preko državnih tvrtki ubire milijunski reket koji se potom slijeva u središnjicu vladajuće hrvatske partije, navedena rečenica mogla bi biti prva ozbiljna indicija prem dokazivanju da su hrvatske javne tvrtke doista bile platforme za HDZ-ovo nezakonito ubiranje stotina milijuna kuna.

Autor spomenute rečenice je predsjednik Nadzornog odbora zagrebačke tvrtke Monting PIM Ljubo Bušić, a detalje davanja mita za unosne poslove s HEP-om podijelio je prošlog mjeseca s USKOK-ovim istražiteljima. U pitanju su bila dva posla koja je HEP dodijelio Montingu i njihovim partnerima, a zbog njih je USKOK protiv Ivana Mravka otvorio novu istragu kojom su obuhvaćeni i direktor HEP Proizvodnje Petar Čubelić te šefovi Monting PIM-a Ljubo Bušić i Ante Matić. Prema Nacionalovim izvorima, Ljubo Bušić se od optužbi za podmićivanje branio tvrdnjama da on nije davao mito bivšem čelniku HEP-a Ivanu Mravku, već da je svojim privatnim novcem financirao HDZ. Tako Bušić očito želi umanjiti svoju krivnju u sudskom postupku, no neovisno o izvoru novca, istražiteljima i javnosti će mnogo zanimljiviji biti rekonstrukcija tijeka novca, u tom slučaju - je li novac jednim dijelom ipak završio i u privatnom džepu Ivana Mravka, ili je završio i u nekoj crnoj blagajni .

Vezane vijesti

Oštetio HEP za 650 milijuna kuna

Oštetio HEP za 650 milijuna kuna

Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu Ivana Mravka, Ivana Kapulara i Zdenka Jurčića zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika