29.07.2010. / 09:54

Autor: Ivana Matić

Lavanda: Poljepšava kožu i umiruje dušu

Ovu ljekovitu biljku privlačnog mirisa aromaterapueti nazivaju 'majkom eteričnih ulja', upravo zbog njenih izvrsnih djelovanja: antiseptičkog, adstigentnog, regenerativnog, cikatrizantnog, antiinflamatornog. Koristi se u preparatima za čišćenje kože, npr. kod akni ili nekih infekcija i nezamjenjivo je u ulje za masažu, posebno u antistresnim tretmanima radi svog opuštajućeg i umirujućeg djelovanja

Francuski kemičar Rene Maurice Gattefosse je 1928. godine, nakon što je poslije opekotina zadobivenih u svom laboratoriju, otkrio i iskusio iznimno ljekovito svojstvo lavande, napisao prvu knjigu o eteričnim uljima, Gattefosseova aromaterapija.

Naime, zadobivene opekotine liječio je eteričnim uljem lavande, što se pokazalo iznimno djelotvornim jer nije došlo do stvaranja infekcija niti nastajanja ožiljka. On se ujedno smatra i tvorcem termina 'aromaterapija'. Od tada lavanda postaje ulje koju svi aromaterapueti nazivaju 'majkom eteričnih ulja', upravo zbog njenih izvrsnih djelovanja: antiseptičkog, adstigentnog, regenerativnog, cikatrizantnog, antiinflamatornog.

Lavande ima više vrsta, od kojih se najčešće i najviše koristi Lavandula angustifolia. Diplomirana aromaterapeutkinja Zrinka Jezdić, lavandu kao i većina aromateraeputa naziva 'majkom eteričnih ulja'.

Detalje pročitajte u tiskanom izdanju Zdravog života!

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika