29.07.2010. / 14:09

Autor: Robert Bajruši

Sessa na kušnji: Svinjska presuda magarećeg pravosuđa

Sva priča oko iskonstruirane Afere Matvejević u stvarnosti je još jedna storija o katastrofalnim rezultatima hrvatskog pravosuđa. Zato je apsolutno u pravu anonimni dužnosnik Predsjedničkog ureda koji je nazvao "svinjskom" sudsku presudu iz 2005.

Razumije se da su brojni hrvatski novinari lijenčine koje ne zanimaju činjenice i nerijetko im je teško okrenuti par telefonskih brojeva kako bi saznali pravu istinu.

Razumije se i da se u posljednje vrijeme Predrag Matvejević ponašao potpuno iracionalno i danima je bio uvjeren kako će završiti u zatvoru, makar je bilo dovoljno da nazove bilo kojeg odvjetnika, i dobio bi pravu informaciju, a ona glasi da je već pune tri godine potpuno slobodan čovjek.

Razumije se, također, i da bi inozemni diplomati ili intelektualci kao što je Henri Bernard-Levy, prije nego publiciraju apele o navodnom "zatvaranju kritičara režima u Hrvatskoj", najprije trebali pokušati prikupiti istinite informacije, a tek potom reagirati.

Katastrofalni rezultati pravosuđa

Ali sva priča oko iskonstruirane Afere Matvejević u stvarnosti je još jedna storija o katastrofalnim rezultatima hrvatskog pravosuđa. Zato je apsolutno u pravu anonimni dužnosnik Predsjedničkog ureda koji je nazvao "svinjskom" sudsku presudu iz 2005. u kojoj je Matvejević zbog kritiziranja Mile Pešorde usuđen na zatvor od pet mjeseci, uz dvogodišnji rok kušnje.

To definitivno jest svinjska presuda, jer je Matvejević sankcioniran zbog delikta mišljenja, i malo je nedostajalo da doista završi iza rešetaka. Na slobodi su lopovi iz privatizacije, kriminalci koji vode nogometne klubove i ubojice na cestama, ali za hrvatsko pravosuđe u zatvoru je trebao završiti u to vrijeme 73-godišnji pisac i sveučilišni profesor. U državi koja želi postati dio Europske unije, pravosuđe je na Matvejevićevom slučaju postupilo onako kako to rade suci u Turskoj, Kini ili Iranu, u kojima se za krivo izgovorenu ili napisanu misao završava u ćeliji.

Gori i od najgluplje sudske odluke

Ali čak ni to nije najtragičnije u Aferi Matvejević. Gori i od najgluplje sudske odluke bio je istup Đure Sesse, predsjednika Udruge hrvatskih sudova. Sessa je, podsjetimo, od Josipovića zatražio da se ogradi od nečije teze o "svinjskoj presudi", a usput kritizirao i Gordana Jandrokovića zato što diplomacija nije djelovala i cijelom svijetu objasnila kako Matvejević neće u zatvor jer je istekao dvogodišnji rok kušnje.

Pojednostavljeno, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa još jednom je, po tko zna koji put svojim istupima potvrdio kako su u pravu svi oni koji, od Zagreba i Bruxellesa do Washingtona i Osijeka, ovdašnje pravosuđe doživljavaju kao dno dna ove države. Umjesto isprike zbog skandaloznog sudskog postupka koji je još jednom na Hrvatsku bacio ljagu, izgleda kako je diplomacija morala svijetu objasniti da je jedan pisac zbog novinskog teksta trebao završiti u zatvoru, ali spasila ga je procedura i sada je sve ok. Ne, nije ok.

Braneći presudu, Sessa de facto zagovara slanje ljudi u zatvor zbog delikta mišljenja (što je izmjenama Kaznenog zakona napokon ukinuto), i kada takvu bahatost iskaže predsjednik sudačke organizacije, tada ništa bolje nije moguće očekivati od običnog sudačkog osoblja.

Presuda Predragu Matvejeviću predstavljala je svinjski akt pravosuđa, međutim, u etičkom pogledu još uvijek je blaga u odnosu na pokušaje da se obrani i predstavi kao neupitni akt neupitne sudačke volje. A Đuro Sessa predstavlja vrh hrvatskog sudstva, i formalno i duhovno.

Vezane vijesti

Kosor više nema opravdanja - Zbog pola godine na vlasti kocka se sudbinom...

Kosor više nema opravdanja - Zbog pola godine na vlasti kocka se sudbinom države

Emocije su, u načelu, najveći neprijatelj svake političke rasprave. Ali kada se govori o političkoj situaciji u Hrvatskoj, jednostavno je nemoguće… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 29.07.10. 14:32

Pa cijelo naše pravosuđe je svinjsko a ne samo ta presuda.

Kad je ijedan sudac u nas dobio otkaz radi skandalozne odluke ili nerada?

Sudstvo u nas stvarno je neovisno, ali od rada, zdravog razuma, odgovornosti, a ponekad i samog zakona.


registracija
27/7/09

columbo, 29.07.10. 19:35

Mislim Bajrusi da niste u pravu, jer ovdje je problem u onome sto se nije dogodilo, pa inzistirati bas na tome, vec je samo po sebi afera. Ja znam da vi osobno imate uvjek pouzdane ( redovito anonimne) izvore informiranja, koji ovaj put omanuse, a to bih vam mogao vrlo jednostavno dokazati. No, neka, ionako ste sami sebi skocili u usta...
Ovo sve ne znaci da imam pozitivno misljenje o hrvatskom sudstvu i da bilo cime smanjujem moje veliko stovanje prema liku i djelu g.Matvejevica.


registracija
28/4/10

Zvonko, 29.07.10. 22:44

Javio se Bajruši da očita lekciju nekome, koji s pravom brani osobu zbog verbalnog delikta. Vi jugoslaveni imate silnu potrebu braniti neobranjivo. Svi ste u poodmakloj dobi i biologija će učiniti svoje pa nam nećete u nedogled prodavati pamet sada, 2010. godine a pisali ste epopeje partiji, Titu i Jugoslaviji. Vaši su istomišljenici kojima vi držite ljestve, ne zbog verbalnog delikta, nego zbog same spomeni određenih tema završavali na Golom otoku tucajući kamen. Zato, jezik u dupe i ne serite. Vaš moral, novinarski rad i savjest je ravna nuli. Istina je jedino da nije u redu da kriminalci nisu u zatvoru a netko bi zbog delikta trebao, no to ne znači da možeš ne priznavati ustavni poredak jedne zemlje i proći nekažnjeno. Ali, kada smo već kod lopova i kod kriminalaca, zašto najvećeg lopova, kriminalca i zločinca Tita koji je opeljušio poslije 2. svjetskog rata svu privatnu imovinu ne stavite u taj kontekst kriminalaca i lopova, nego ga zdušno branite. Najsmiješniji su mi oni koji kažu da je privatizacija najveća pljačka Hrvatske a prekjučer plešu s petokrakom užičko kolo u Srbu.


registracija
9/8/09

vinko12, 01.08.10. 20:15

onoga dana, kada se promjene nazivi po boljsevickom zlocincu jbt, a u kumrovcu izgradi muzej njegovih zlocina, biti ce znak da ce se nasi bivsi komunisti i njihovi potomci poceti polako mjenjati i pozitivno koristiti u drustvenom razvoju. Do tada njihovi komentari su jednostrana svinjarija kao u titovoj komunistickoj jugostaviji.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika