29.07.2010. / 16:28

Autor: Hina

Bjeliš poručio državi: Povucite odluku o financiranju znanstvenih projekata

Po Bjeliševim riječima, reforme koje Ministarstvo najavljuje od 2007. nisu ni pokrenute, niti provedene, što produbljuje krizu hrvatskog istraživačkog sustava

Aleksa Bjeliš i ministar Radovan Fuchs; Photo: Marko Lukunić/PIXSELLAleksa Bjeliš i ministar Radovan Fuchs; Photo: Marko Lukunić/PIXSELLRektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš predložio je danas Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa da povuče nedavno objavljene dokumente o financiranju znanstvenih projekata, "kritički ih sagleda, i nadomjesti pouzdanim i korektnim postupkom vrednovanja". Vrednovanje znanstvenih projekata u 2010. nije provedeno kompetentno, primjenom objektivnih i provjerenih metodoloških postupaka te unosi zbunjenost i konsternaciju kod brojnih istraživača, može uzrokovati tenzije među njima i obeshrabriti međunarodno uspješne hrvatske znanstvenice, ističe se u rektorovu priopćenju.

Po Bjeliševim riječima, reforme koje Ministarstvo najavljuje od 2007. nisu ni pokrenute, niti provedene, što produbljuje krizu hrvatskog istraživačkog sustava, a umjesto pokretanja programskih shema istraživači mogu tek prihvatiti ili odbiti usitnjene projekte za koje su odobrena sredstva i po nekoliko puta manja od traženih. Bez jasnog određenja i stabilnog sustava domaće potpore hrvatski istraživački kapaciteti neće se moći potvrditi niti na međunarodnoj sceni, upozorava Bjeliš.

Podsjeća da i zemlje iz našeg okružja postupno povećavaju ulaganja u istraživanja i inovacije, ne odustajući od te strategije niti u okolnostima globalne recesije. Hrvatska nije razvila takvu strategiju, već u protekle dvije godine svjedočimo nizu sve restriktivnijih mjera u kompetitivnom financiranju istraživačkog sustava, a aktualna odluka tek je jedna od njih, ustvrdio je. Bjeliš smatra da briga za razvoj tog sustava nije ograničena samo na Ministarstvo i znanstveno-istraživačke institucije pa poziva premijerku da prihvati inicijativu za radni sastanak s predstavnicima istraživačkih institucija.

Vezane vijesti

Ministarstva platila 400 milijuna za najam, a tisuću lokacija nema namjenu

Ministarstva platila 400 milijuna za najam, a tisuću lokacija nema namjenu

Prema podacima s kraja 2011. godine, samo ministarstava uprave, unutarnjih poslova, turizma, obrane te gospodarstva, rada i poduzetništva nisu… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 29.07.10. 22:10

Eh, rektore, nemojte tako.
Pa znaju se "kriteriji vrednovanja":
1. biti član HDZ
2. biti u srodstvu sa nekim ministrom ili barem tajnikom u ministarstvu
3.pola love od "projekta" šušnuti nekom "čimbeniku"
4. ...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika