29.07.2010. / 22:20

Autor: Ana Smrečki

Građani pesimistični: Vladine mjere za gospodarski oporavak neće nas izvući iz krize

Hrvati ni u ovo vrijeme krize nisu uveli mjere štednje, nego su nastavili trošiti kako su navikli i prije nego je kriza pokucala na hrvatska vrata

U posljednjih nekoliko mjeseci za 49 posto građana osobni troškovi su se povećaliU posljednjih nekoliko mjeseci za 49 posto građana osobni troškovi su se povećaliU svijetlu sve češćih najava da nas čeka vruća jesen, te da uz prvi ovogodišnji rebalalans proračuna slijede i neki bolni rezovi, stav građana nije nimalo optimističan. Ipsos Pulas agencija obavila je istraživanje za Novu TV. Prema tom istraživanju 62 posto građana smatra da vladine mjere za gospodarski oporavak neće donijeti ništa dobro.

Kako bi nam zemlja što ranije izašla iz krize, 28 posto građana smatra da bi bilo bolje da je Vlada smanjila socijalna prava, mirovine, plaće i druge troškove iz proračuna. 26 posto Hrvata drži da smo se trebali zadužiti. Najviše građana, njih 31 posto smatra da bi Vlada mogla štedjeti smanjivanjem plaća u javnim službama i državnoj upravi.

Hrvati nastavili trošiti i u krizi

22 posto građana štednju vidi u zaustavljanju ulaganja u izgradnju cesta, a 17 posto otpuštanjem zaposlenih u javnim službama. Njih 15 posto ukinulo bi božićnice, regres i darove za djecu, a 11 posto građana bi ukinulo potpore brodogradilištima i proglasilo njihov stečaj.

Istodobno, u posljednjih nekoliko mjeseci za 49 posto građana osobni troškovi su se povećali. Za tek 19 posto Hrvata troškovi su se smanjili, a za 18 posto građana sve je ostalo isto. Iz istraživanja proizlazi da Hrvati ni u ovo vrijeme krize nisu uveli mjere štednje, nego su nastavili trošiti kako su navikli i prije nego je kriza pokucala na hrvatska vrata.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika