30.07.2010. / 14:00

Autor: Ivana Matić

Umorni ste i bezvoljni? Prekontrolirajte štitnu žlijezdu

Danas u svijetu od bolesti štitnjače boluje ili se liječi oko 250 milijuna ljudi, opasna je jer pacijenti znaju mjesecima ili godinama lutati po pregledima ukoliko liječnik ne prepozna simptome. S posljedicama koje može izazvati nepravilan rad štitne žlijezde godinama se bori Oprah Winfrey, a operirale su ju skijašica Janica Kostelić i ateletičarka Blanka Vlašić

Štitnjača ili štitna žlijezda je neparna endokrina žlijezda koja svoje hormone, jodtironine, izlučuje izravno u krv. Odgovorna je za regulaciju metabolizma, kao i za proces normalnog rasta i sazrijevanja, što se očituje u mnogobrojnim biološkim učincima.

Poremećajima štitnjače sklonije su žene, no oni su sve češći i kod muškaraca. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije danas u svijetu od bolesti štitnjače boluje ili se liječi oko 250 milijuna ljudi. Bolesti štitnjače variraju od bezopasnog povećanja žlijezde do raka.

Najčešći poremećaj je prevelika ili nedostatna proizvodnja hormona. Proizvodi li ih previše, doći će do hipertireoze, a ima li ih premalo, izazvat će hipotireozu. Štitnjača je žlijezda s unutarnjim izlučivanjem koja ima oblik leptira, odgovorna je za reguliranje tjelesnih metaboličkih procesa.

Detalje pročitajte u tiskanom izdanju Zdravog života!

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika